Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.


Digitalno pametni 2024


Zdravniška zbornica Slovenije v sodelovanju z RTV Slovenija v letu 2024 nadaljuje projekt ozaveščanja o pomenu varne uporabe zaslonov pri otrocih in mladostnikih.

Multimedijski center RTV Slovenija in Otroški in mladinski program Televizije Slovenija sta skupaj z Zdravniško zbornico Slovenije pripravila projekt Digitalno pametni 2, kjer v seriji kratkih posnetkov opozarjamo starše predšolskih otrok na pasti spleta in skupaj s strokovnjaki odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja.

Aktivnosti delovne skupine za obvladovanje časa pred zasloni pri otrocih in mladostnikih, ki deluje v sklopu Zdravniške zbornice, se povezujejo s projektom Digitalno varni, ki je nastal na RTV Slovenija. V sklopu omenjenega projekta bo RTV Slovenija od 1. do 10. februarja 2024 v svojih televizijskih, radijskih in spletnih vsebinah obeležila 7. februar, dan varne rabe interneta. 

Spremljajte nas tudi na naši Facebook strani @smernicezauporabozaslonov

Za konec tedna pa kolikor hočeš?

 

Slabo vreme, bolezen, počitnice. Včasih otroci pred zasloni preživijo več časa. S tem ni nič narobe, če ta čas uravnotežimo z druženjem zunaj in otroke usmerjamo h kakovostnim vsebinam.

Mami, ali lahko še?

 

Povprečno količino časa za zasloni je dobro omejiti na čim manj. Strokovne smernice o času, ki ga otroci pred zasloni lahko preživijo v predšolskem obdobju, obdobju prvega in drugega triletja, pa so nekaj, kar nam je v pomoč, ko se sprašujemo, koliko lahko dovolimo.

Prižgimo televizijo!

 

Televizija, tablica, telefon, računalnik. Vsi zasloni za oči niso enako škodljivi, strokovnjaki najbolj priporočajo televizijo.

Negujem online?

 

Ko navezujemo prve stike z otrokom, je pomembno, da je to čas, ki je v celoti posvečen vzpostavljanju odnosa in ljubkovanju. Zasloni so mamljiva popestritev, a pri tem predstavljajo oviro.

Prižgimo televizijo!

 

Televizija, tablica, telefon, računalnik. Vsi zasloni za oči niso enako škodljivi, strokovnjaki najbolj priporočajo televizijo.

Vsi že imajo telefon!

 

Otroci v prvi triadi naj še ne bi imeli svojega telefona. Priporočljivo pa je, da tudi pozneje, ko se za nakup odločimo, otrokov prvi telefon ni pametni.

Za nagrado pa risanka?

 

Otroka, ki slabo jé ali je nemiren, je preprosto motivirati. Z zaslonom, seveda. A hranjenje, uspavanje, samostojno odvajanje, umivanje in drugo negovanje, tolaženje otroka, ki je v stiski, so izjemno pomembni procesi, ob katerih otrok ob sebi potrebuje predvsem umirjeno, uglašeno odraslo osebo, in ne zaslona.

Živ žav pa lahko!

 

Želimo, da so vsebine, ki jih naši otroci spremljajo na zaslonih, kakovostne. Najdete jih na RTV-jevem portalu Živ žav.

Mami, oči, zakaj ne?

 

Včasih otroci niso sposobni razumeti razlogov, zaradi katerih vztrajamo pri omejevanju časa pred zasloni. O tem jih lahko prepričamo ali pa zgolj vztrajamo pri tem.

Risanko izbere …?

 

Ni vsaka stvar, ki je na televiziji, primerna za otroke, niti ni vsaka stvar, za katero se na prvi pogled zdi, da je narejena za otroke, tudi prav zares namenjena njim. Pri izbiri naj otrokom nujno pomagajo starši.

Otroške oči pred zasloni

 

Daleč največ storimo, če poskrbimo, da so naši otroci vsaj dve uri dnevno zunaj na dnevni sončni svetlobi. To pa ni vse, kar lahko storimo za zdravje oči naših otrok.

Vsi skupaj na kavč

 

Takrat, ko le lahko, si vzemimo čas in vsebine glejmo skupaj z otrokom. To bo okrepilo naše odnose.

Vsi to gledajo

 

Daleč največ storimo, če poskrbimo, da so naši otroci vsaj dve uri dnevno zunaj na dnevni sončni svetlobi. To pa ni vse, kar lahko storimo za zdravje oči naših otrok.

Če je za šolo, pa lahko?

 

Uporaba telefonov, tablic, računalnikov za določene didaktične namene je ena izmed pozitivnih plati uporabe zaslonov in tega nam ni treba popolnoma omejiti. A prav je, da smo tudi pri spremljanju kakovostnih vsebin pozorni.

Televizija ves čas?

 

V domačem okolju večkrat pustimo prižgano televizijo ali druge zaslone ter ob njih opravljamo gospodinjska opravila, se družimo, obedujemo. A to povečuje zasvojenost in nam krade pozornost.

 

 

 

Zasloni spodi 2