Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

O projektu digitalno pametni  

Zdravniška zbornica Slovenije v sodelovanju z RTV Slovenija v letu 2024 nadaljuje projekt ozaveščanja o pomenu varne uporabe zaslonov pri otrocih in mladostnikih.

Multimedijski center RTV Slovenija in Otroški in mladinski program Televizije Slovenija sta skupaj z Zdravniško zbornico Slovenije pripravila projekt Digitalno pametni 2, kjer v seriji kratkih posnetkov opozarjamo starše predšolskih otrok na pasti spleta in skupaj s strokovnjaki odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja.

Aktivnosti delovne skupine za obvladovanje časa pred zasloni pri otrocih in mladostnikih, ki deluje v sklopu Zdravniške zbornice, se povezujejo s projektom Digitalno varni, ki je nastal na RTV Slovenija. V sklopu omenjenega projekta bo RTV Slovenija od 1. do 10. februarja 2024 v svojih televizijskih, radijskih in spletnih vsebinah obeležila 7. februar, dan varne rabe interneta. 

 

O smernicah 

V zadnjih letih se pediatri pri svojem delu vedno pogosteje srečujemo z otroki in mladostniki, ki imajo zaradi neprimerne uporabe naprav z zasloni (zaslonov) različne težave. Posebej izstopajo predšolski otroci, ki imajo zaradi neprimerne uporabe zaslonov odstopanja že zgodaj v razvoju. Naslavljanje te izredno aktualne problematike terja poenotene in strokovne usmeritve.

Zato smo primarni pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije skupaj  s strokovnjaki z drugih področij pripravili prve nacionalne Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Nastale so na podlagi izsledkov raziskav in konsenza številnih strokovnjakov ter po zgledih smernic iz tujine. Dokument je dobil široko podporo različnih strokovnih organizacij.

Smernice so v prvi vrsti namenjene vsem strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečujemo z otroki in mladostniki tako v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali drugih strokovnih službah. 

Želimo si, da bi vsi strokovnjaki delovali usklajeno in enotno ter da bi dvignili raven ozaveščenosti o pomenu časovnih omejitev, ustreznega načina uporabe in kvalitete izbranih vsebin, ki jih otroci in mladostniki spremljajo preko zaslonov. 

 

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih

 

časovna priporočila

Časovna priporočila za uporabo zaslonov v prostem času

Več

Predsolski otroci

Predšolski otroci


Več

starejši otroci in mladostniki

Starejši otroci in mladostniki

Več

 

zdrave družinske navade

Zdrave (družinske) navade uporabe zaslonov

Več

otroci v vrtcu

Priporočila za uporabo zaslonov v vrtcih

Več

zasloni v šolah

Priporočila za uporabo zaslonov v šolah

Več

 

pouk na daljavo

Priporočila za uporabo zaslonov v času pouka na daljavo

Več

škodljivi dogodki

Škodljivi dogodki, povezani z uporabo interneta

Več

znaki prekomerne uporabe

Znaki prekomerne uporabe zaslonov, ki zahtevajo strokovno pomoč

Več