Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

ZNANJE SLOVENSKEGA JEZIKA

Novosti, ki jih prinaša novela Zakona o zdravniški službi:

  1. Znanje slovenskega jezika se bo po novem lahko dokazovalo tudi z dokazilom o zaključeni fakulteti v slovenskem jeziku v Republiki Sloveniji (ne le z dokazilom o zaključeni srednji šoli v slovenskem jeziku v Republiki Sloveniji kot doslej).
  2. Znanje slovenskega jezika se bo po novem lahko dokazovalo tudi s potrdilom zbornice o uspešno opravljenem preizkusu znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike.

V zakonu ostaja možnost opravljanja preizkusa znanja slovenskega jezika pri javni visokošolski izobraževalni ustanovi v Republiki Sloveniji, ki poučuje in izvaja izpit iz slovenskega jezika kot drugi oziroma tuj jezik, pri čemer se to določilo razširja tudi na možnost opravljanja preizkusa znanja slovenskega jezika pri tovrstni javni visokošolski izobraževalni ustanovi v tujini.

PREIZKUS ZNANJA SLOVENSKEGA STROKOVNEGA JEZIKA ZA ZDRAVNIKE

Zbornica bo organizator preizkusa znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike (v nadaljevanju: preizkus znanja).

Program preizkusa znanja
Zbornica bo pripravila program preizkusa znanja v sodelovanju z javno visokošolsko izobraževalno ustanovo v Republiki Sloveniji, na kateri se poučuje slovenščina kot drugi in tuji jezik in ki izvaja izpite iz znanja slovenskega jezika.
Vodilo pri pripravi programa: usmerjenost na poznavanje slovenskega jezika za potrebe opravljanja zdravniške službe.

Vsebina in potek preizkusa znanja
O tem bo sprejet poseben podzakonski predpis.

Potrdilo zbornice o uspešno opravljenem preizkusu znanja
Potrdilo se bo izdalo (izključno) za namen opravljanja zdravniške službe pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Splošno določilo o zahtevani ravni znanja
Za zdravnike, ki opravljajo zdravniško službo neposredno s pacienti, se bo zahtevalo znanje slovenskega na ravni C1 ter pisanje na ravni B2 Skupnega evropskega jezikovnega okvira.

Pričetek uporabe novih zakonskih določil glede znanja slovenskega jezika: 1. 6. 2022.

 

Pravilnik o preizkusu znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike

Termini preizkusa znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike - preizkus znanja pri zbornici bo v letu 2022 potekal:

- 23. junija 2022 in

- 27. oktobra 2022.

 

Prijava na preizkus znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike

Prijava na preizkus znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike (obrazec) - poslati po pošti na naslov Zdravniške zbornice Slovenije

ali

Prijava na preizkus znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike - VEP (poslati preko varnega elektronskega predala - navodila)

 

Višina stroškov preizkusa bo objavljena naknadno. Prijave začasno sprejemamo tudi brez predložitve potrdila o plačilu stroškov.

 

Prijavo na preizkus znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike je treba vložiti do 15. dne v mesecu za preizkus v naslednjem mesecu.

IZJEMOMA bo mogoče prijavo za termin preizkusa znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike v mesecu juniju 2022 vložiti do 31. maja 2022.