Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Učbenik za kratke tečaje slovenščine na nadaljevalni stopnji (A2−B1)

 

Učbenik Zdrava slovenščina je namenjen udeleženkam in udeležencem kratkih tečajev slovenščine kot drugega in tujega jezika na nadaljevalni stopnji (A2–B1), ki so lahko glede na stopnjo predznanja tako začetnice in začetniki kot tudi nadaljevalke in nadaljevalci z nesistematiziranim znanjem slovenščine.
Učbenik je zastavljen tako, da se lahko predavateljice in predavatelji poljubno odločijo za obravnavo posameznih enot, in sicer odvisno od dolžine tečaja in stopnje predznanja udeleženk in udeležencev. Zajema 10 enot s podobno strukturo, ki prinašajo: (1) vsakodnevne teme, povezane z življenjskimi situacijami, (2) slovnični sklop s preglednicami in (3) vaje za utrjevanje slovnice in tvorjenje besedil. Z učbenikom Zdrava slovenščina  želimo prispevati k izboljšanju sporazumevalne zmožnosti in jezikovni ter kulturni integraciji ciljne skupine v slovensko družbo.

dr. Gjoko Nikolovski

 

 

Učbeniku na pot

 

Spoštovani,
izdali smo učbenik Zdrava slovenščina, ki so ga pripravili slovenisti in slavisti Univerze v Mariboru in Univerze v Ljubljani, izdala pa ga je Zdravniška zbornica Slovenije. Učbenik je namenjen zdravstvenim delavcem, ki jim slovenščina ni materni jezik, a so se v določenem trenutku na življenjskem razpotju odločili priti v Slovenijo in svojo poklicno pot nadaljevati v slovenskem zdravstvu. Slovenija se je do tujih zdravstvenih delavcev v preteklosti pogosto obnašala mačehovsko, tako s kafkovsko zamudnimi birokratskimi postopki kot z neživljenjskimi zahtevami glede znanja slovenskega jezika. A z nekaj dobre volje so se stvari premaknile na bolje: izpiti iz strokovnega slovenskega jezika se uspešno izvajajo na ustreznih zbornicah zdravstvenih delavcev ob tesnem sodelovanju slovenistov in zdrav(stve)nikov. Pričujoči učbenik, ki ga dopolnjujeta še spletni aplikaciji Slovka in Zdravka, je nova stopnička k lažjemu, hitrejšemu in varnejšemu vključevanju tujih zdravstvenih delavcev v naše zdravstvo. Za to gre predvsem zahvala avtoricam in avtorjem (Nini Ambrožič, Špeli Kovačič, Emiliji Neshkoski Chretnik, Aleksandru Trifunoviću in Jasni Vidinić), ki so učbenik pripravili  pod vodstvom prof. dr. Gjoka Nikolovskega, recenzentkama, prof. dr. Andreji Žele in prof. dr. Miri Kranjc Ivič, in seveda Zdravniški zbornici, ki je prepoznala in podprla celostno reševanje tako izobraževanja kot preverjanja znanja strokovnega slovenskega jezika. S kančkom dobre volje se dá marsikaj spremeniti na bolje.

dr. Marko Pokorn

 

 

Našim članom in drugim zainteresiranim kandidatom kot pomoč pri učenju slovenskega jezika priporočamo uporabo prosto dostopnih učnih e-okolij:

Slovenščina na dlani

Splošne informacije o učnem e-okolju so na voljo tukaj >>>.

Promocijski video:

https://www.youtube.com/watch?v=VG3PfonXPh0

https://www.um.si/zgodba/slovenscina-na-dlani/

Predstavitvena brošura

Prijava v e-okolje je mogoča tukaj >>>.

 

Spletna aplikacija Zdravka - tukaj >>>.

 

Spletna aplikacija Slovka - tukaj >>>.

Slovarji slovenskega jezika, Slovenski pravopis, jezikovna svetovalnica in drugi normativni priročniki so dostopni tukaj >>>.

Strokovni in drugi slovarji so dostopni tukaj >>>.

Medicinski slovar

Spletna verzija avtomatske lektorice Amebis Besana

Center za jezikovne vire in tehnologije, korpus slovenskega jezika