Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poročilo o mandatu 2021–2024: "Hvala za opravljeno delo, razmišljanja in razprave"

05.04.2024 15:11

POVEZAVA NA VERZIJO POROČILA 1. APRILA 2024 V PDF OBLIKI >>>

Poročilo mandata objava 5. 4.

 

*Celotno poročilo bo ob zaključku mandata dopolnjeno z zadnjimi podatki. 

»Mandati dajejo priložnost, da se ozremo nazaj, preštejemo in ovrednotimo svoje delo. Tri leta so minila hitro prav zaradi preštevilnih dogodkov, dejavnosti in pozitivnih sprememb, za katere smo zaslužni prav vsi člani zbornice. Ker ste me na zadnjih volitvah izbrali za prvo med enakimi, se Vam moram še posebej zahvaliti, da ste mi dali to priložnost,« je v uvodu zapisala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović.

Povzetek statističnih podatkov
Mandat se je zaradi zaostrenih razmer v času epidemije začel s primopredajo 18. februarja, skoraj leto dni po volitvah. Že v prvem letu je Državni zbor sprejel spremembe Zakona o zdravniški službi, s katerimi je zbornica dobila nova javna pooblastila, kar je zgodovinski dosežek. Zbornica je prevzela pristojnost opravljanja strokovnih izpitov ter preverjanja znanja slovenskega jezika za tuje zdravnike, kar smo začeli v manj kot pol leta tudi uresničevati.

Zbornica ni samo stavba v Ljubljani: V tem mandatu smo obiskali vse regije v državi


Regijski obiski Zdravniške zbornice so postali redna oblika izmenjave informacij, ki jo člani zelo pohvalite. Kot stanovska organizacija smo tako bolj povezani, predvsem pa lahko v okviru pristojnosti še bolj ažurno rešujemo težave. V tem mandatu smo se s člani srečali v vseh trinajstih regijah države. V Mariboru smo uresničili predolgo odlašano idejo za zagotovitev lastnih prostorov, kjer imajo člani na voljo nove možnosti za organizacijo predavanj, izobraževanj in srečanj.


S slovesno akademijo smo maja 2022 v polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma obeležili 30-letnico zbornice in 130-letnico zbornične organiziranosti. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podelil Zdravniški zbornici Slovenije red za zasluge »za povezovanje zdravnikov in zobozdravnikov v prizadevanjih za negovanje ugleda in častnosti zdravniškega poklica ter izpolnjevanje poslanstva zdravniške etike«. Posnetek dogodka je predvajala nacionalna televizija in je dostopen na povezavi>>>.

Nič o nas brez nas
Slogan ob ustanovitvi zbornice pred več kot tridesetimi leti »Nič o nas brez nas« so dosledno uresničevali odbori in delovna telesa z aktivnim vključevanjem v javne razprave in zakonske spremembe. Zdravstveni svet je potrdil najpomembnejši dokument za nadaljnje delo na področju zobozdravstva: Strategijo ustnega zdravja v Republiki Sloveniji za obdobje 2020–2030. Ta določa mrežo zobozdravstvene dejavnosti, opredeljuje programe in prenovo modela financiranja košarice zobozdravstvenih storitev.

Poslanci so sprejeli novelo zakona o varstvu okolja. Ta predstavlja zakonodajno uresničitev zahtev, ki smo jih zdravniki v okviru zdravniškega poziva k bolj odgovornemu pristopu do okoljske problematike naslovili na odločevalce v začetku leta 2020. Delovna skupina je pripravila strategijo na področju primarne ginekologije. S posveti in javnimi tribunami smo opozarjali na težave ter hkrati ponujali primere dobrih praks in rešitve za izboljšanje sistema kot celote.