Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Konferenca o pomoči pri samomoru in evtanaziji

28.06.2022 16:49

Danes na Zdravniški zbornici Slovenije poteka celodnevna mednarodna Konferenca o pomoči pri samomoru in evtanaziji. V prvem sklopu so zdravniki iz Švice, Nizozemske, Španije in Avstrije predstavili stanje in poglede na evtanazijo in pomoč pri samomoru v svojih državah. 

Nato je sledila predstavitev pravnih vidikov teme evtanazije in pomoči pri samomoru. Pravni strokovnjaki so predstavili, kakšna je naša pravna ureditev – tudi na področju kaznivih dejanjih uboja in pomoči pri samomoru. Predstavljeni so bili še pravni vidik pacientove avtonomije (in omejitve le te)  ob zaključku življenja ter vidiki pravice do dostojanstva med odločanjem o samem sebi in vrednostjo življenja ter razmerje med pozitivnim pravom in kodeksom medicinske etike.

 

V zadnjem sklopu pa so se zdravniki dotaknili teme zdravnika, družbe in pomoči pri prekinitvi življenja. Spregovorili so o vlogi zdravnika družinske medicine ob umiranju, o vnaprej izraženi volji, o vplivu paliativne oskrbe na željo po prekinitvi življenja, o programu preprečevanja samomora in pravici do pomoči pri samomoru, o dolžnosti sodelovanja v postopkih prekinitve življenja in o osnutku Zakona o pravici do pomoči pri prostovoljni prekinitvi življenja skozi oči zdravnika.