Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Veljavnost ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19 v zdravstvu

10.06.2022 11:09

Vlada Republike Slovenije je 30. maja 2022 odločala o podaljšanju veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19. Večini pravnih aktov, ki so ukrepe urejali, med katerimi je tudi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 68/22 in 75/22), veljavnosti ni podaljšala. Tako od 31. maja, ko se je veljavnost omenjenega odloka iztekla, med drugim ni več obvezna uporaba ustrezne zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju v zaprtih prostorih izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Ministrstvo za zdravje pa je podaljšalo  veljavnost Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 116/21, 138/21, 155/21, 172/21, 177/21, 179/21, 205/21, 45/22, 58/22 in 76/22), ki tako ostaja v veljavi vsaj do 30. junija 2022.

Iz Odredbe izhaja dolžnost zdravstvenih delavcev, izvajalcev in socialnih zavodov, da pri izvajanju vseh zdravstvenih storitev upoštevajo program preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb, priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih na spletni strani objavi Nacionalni inštitut za javno zdravje, in mnenje razširjenega strokovnega kolegija za posamezno zdravstveno področje, ki je objavljeno na spletni strani Ministrstva za zdravje. Izvajalci zobozdravstvenih storitev na vseh ravneh zdravstvene dejavnosti pa morajo pri izvajanju zobozdravstvenih storitev upoštevati tudi Strokovna priporočila za obravnavo pacientov v zobozdravstvenih obravnavah (UPZRC), ki sta jih pripravila Odbor za zobozdravstvi pri Zdravniški zbornici Slovenije in Razširjeni strokovni kolegij za zobozdravstvo in so objavljena na spletni strani Ministrstva za zdravje.

Dodatne informacije o veljavnih ukrepih ter relevantna priporočila in mnenja so dostopna na spletni strani Ministrstva za zdravje in na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Oddelek za pravne zadeve