Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniške organizacije predstavile izzive novi ekipi ministrstva za zdravje

09.06.2022 15:00

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z ekipo se je 9. junija srečal s predstavniki Koordinacije zdravniških organizacij, to je Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), Fidesa –Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva (SZD) ter Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS).


Predstavniki organizacij so se ekipi ministra uvodoma zahvalili za obisk in predstavitev načrtov za razvoj zdravstva v Sloveniji ter opozorili na akutna vprašanja, za katera pričakujejo hitre rešitve. Generalna sekretarka ZZS Tina Šapec je opozorila na izzive pri posodabljanju pravnih normativov ter izpostavila željo po čim večjem vključevanju organizacije v digitalizacijo procesov v zdravstvu. Predsednik SZD prof. dr. Radko Komadina je opozoril na odprta vprašanja glede specializacij in subspecializacij ter pridobivanje posebnih znanj. Opozoril je na zaostanke zaradi dvoletne asimetrične obravnave covidnih bolnikov in na težave z osebjem pri opravljanju programov, ki jih preprosto ni. Predsednik SZZZZS Miha Lukač je opozoril, da zasebniki ne nasprotujejo javnemu sistemu, saj se čutijo kot del javnega zdravstvenega sistema. Pacient mora dobiti storitev, ki jo potrebuje in ko jo potrebuje. Prav tako podpirajo, da se zdravnik sam odloči za način zaposlitve, da je to njegova osebna izbira in se tudi prilagodi potrebam pacientov, ki dobijo tako najboljšo storitev. 

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je izpostavil, da imamo v zdravstvu dva globalna problema, ki imata korenine v prejšnjem sistemu, eden je monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, drugi problem pa je Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS). Poudaril je, da v Fidesu ne spreminjajo zahtev, ne glede na politiko, ki je na oblasti, in pričakujejo rešitve plačnega sistema, ki je našemu zdravstvu in bolnikom naredil nepopravljivo škodo. V Fidesu poznajo več možnih načinov reševanja, ki jih ne prejudicirajo, eden od teh je tudi predlog zakona o plačah v zdravstvu, ki je nastajal z delovno skupino MZ.  Da so razmere kritične, zgovorno govorijo številke OECD. V Sloveniji smo na repu glede razmerja med povprečno zdravniško plačo in povprečno plačo v državi.

Poudaril je, da zdravniki upravičeno pričakujemo rešitve v čim krajšem času, saj je problematika nagrajevanja zdravnikov po novembrskem aneksu in razveljavitvi PKP10 iz akutnega nezadovoljstva zrasla v perakutno. Spomnil je, da je glavni odbor Fidesa že od januarja preoblikovan v glavni stavkovni odbor. Izrazil je pričakovanje, da bi problematiko reševali z dialogom. Vsi smo v istem čolnu in nihče nima želje tega čolna dodatno navrtati, ker se bo že sam potopil. Problemov je veliko in upa, da jih bomo čim prej začeli reševati.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da poteka usklajevanje v vladi in da bo stališče Vlade RS glede plač kmalu jasno. Povedal je, da iščejo rešitve tako znotraj trenutnega sistema kot v obliki sistema za celotno zdravstvo. 

Prva naloga bo, kako umiriti razmere v primarnem zdravstvu ter rešiti nedokončano mrežo urgentnih centrov. Cilj je poskrbeti, da bodo vse storitve plačane. Drug cilj je, kako zagotoviti vodenje bolnišnic na stimulativen način. Če bo sistem stabiliziran v enem letu, se bo lahko izpeljala že dolga leta načrtovana zdravstvena reforma. Na ministrstvu so že ugotovili, da objektivnih številk v slovenskem zdravstvu ni.

Predstavniki KZO so ministrstvu ponudili vso pravno pomoč pri pripravi sprememb zakonodaje. Minister za zdravje se je zahvalil za vse predloge in napovedal, da jih bo skušal v čim krajšem času uresničiti.