Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Slovo od zdravnika z veliko začetnico Aleksandra Dopliharja, dr. med., specialista medicine dela, prometa in športa

17.05.2022 12:36

»Še danes čutim neko posebno zadovoljstvo ob svojem delu,« je v intervjuju za Isis pred petimi leti povedal zdravnik in ustanovitelj ambulante Pro Bono Aleksander Doplihar. Bogato zdravniško kariero je izoblikoval v povojnih desetletjih, s svojim prostovoljnim delom je po vseh svojih močeh in v skladu z etičnimi načeli zdravniškega poklica pomagal ljudem in izpopolnjeval družbo. Čeprav nas je v 92. letu starosti zapustil, živi naprej njegovo poslanstvo humanosti, ki se mu je zapisal. 

Aleksander Doplihar se je rodil 21. junija 1930 v vasici Marija Bistrica v hrvaškem Zagorju. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Celju, diplomiral pa na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Kot zdravnik splošne medicine se je najprej zaposlil v Zdravstvenem domu Celje. Nato je bil do leta 1968 vodja obratne ambulante železarne v Štorah. Dve leti je delal na Republiškem zavodu za varstvo pri delu v Ljubljani. Leta 1970 je začel delati v Domžalah in nato v Kamniku, kjer je ustanovil Dispanzer za medicino dela. V začetku sedemdesetih let je sodeloval tudi pri ustanovitvi Društva diabetikov Kamnik in se vključil v boj proti alkoholizmu kot terapevt v Klubu zdravljenih alkoholikov. 

Bil je vodja Zdravstvenega varstva Kamnik, Združenega zdravstvenega doma Domžale in nato leta 1984 postal generalni direktor Združenega zdravstvenega doma Domžale, Kamnik, Litija. To delo je opravljal do upokojitve leta 1991. V času njegovega vodenja sta bili ustanovljeni zdravstveni postaji v Lazah v Tuhinju in v Komendi ter več obratnih ambulant za posamezna podjetja. Aleksander Doplihar je postavil tudi temeljni kamen za izgradnjo novega zdravstvenega doma v Kamniku. 

Aleksander Doplihar je bil od leta 1962 do 2002 dejaven kot predavatelj prve pomoči in s kamniškimi ekipami osvajal prva mesta na regionalnih in državnih tekmovanjih. Od leta 1991 do 1994 je bil gospodar Slovenskega zdravniškega društva, leta 1993 pa je postal njegov častni član.

Po upokojitvi je Aleksander Doplihar leta 2002 prevzel vodenje Ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Ljubljani (Pro Bono), kjer je skupaj s 40 zdravniki, medicinskimi sestrami in drugimi sodelavci po najboljših močeh brezplačno pomagal osebam v hudih socialnih stiskah. Ambulanto so skupaj ustanovili Zdravstveni dom Ljubljana, Mestna občina Ljubljana in nevladni organizaciji Župnijska Karitas Štepanja vas ter Slovenska filantropija. Ambulanta s posvetovalnico nudi pomoč predvsem osebam brez stalnega prebivališča in osnovnega zdravstvenega zavarovanja ter tistim, ki sicer imajo osnovno zdravstveno zavarovanje, nimajo pa kot tujci, begunci oz. azilanti pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja in potrebujejo še druge oblike pomoči.

Aleksander Doplihar je deloval tudi v Društvu upokojencev Kamnik in bil član Lokalne akcijske skupine, namenjene predvsem boju proti nedovoljenim drogam, ter član Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva. Aktiven je bil pri zbiranju zdravil, oblačil, obutve, toaletnih potrebščin, igrač in drugega za ambulanto v Ljubljani.

S svojim delom in prostovoljstvom je bil zgled. Med drugim je prejel leta 2013 zahvalo Zdravniške zbornice Slovenije, bil je imenovan za naj prostovoljca, za življenjsko delo na področju organiziranega prostovoljstva in aktivnosti na področju varovanja zdravja ter preprečevanja odvisnosti pa je 18. januarja 2011 prejel zlatnik Slovenske filantropije. V letu 2009 je za svoj izredni življenjski prispevek na področju zdravstvenega varstva v Občini Kamnik in Republiki Sloveniji prejel zlato priznanje Občine Kamnik. V letu 2011, ob evropskem letu prostovoljstva, mu je med 12 prostovoljci Državni svet podelil priznanje »prostovoljec leta«, konec leta 2011 pa so ga poslušalci Vala 202 izbrali tudi za »ime leta na Valu 202«. Občina Kamnik ga je leta 2012 imenovala za častnega občana. Predsednik republike Borut Pahor mu je leta 2015 vročil red za zasluge.

Aleksander Doplihar je opravljal delo, kot si ga je predstavljal in si ga želel: pomagati ljudem v stiski. S svojim delom, občutljivostjo do sočloveka bo – posebej v današnjem času – še dolgo zgled drugim zdravnicam in zdravnikom ter vsem prebivalcem Slovenije.

Oddelek za odnose z javnostmi ZZS

POVEZAVA NA INTERVJU V REVIJI ISIS LETA 2017