Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila


Predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače

20.3.2020
Zdravniška zbornica je predlagala NUJNE - strateško ciljane - dopolnitve Predloga zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače po zgledu avstrijskega interventnega zakona. Interventni zakon namrelč ne obravnava v zadostni meri izvajalcev zdravstvenih dejavnosti, ki so trenutno zaradi nalezljive bolezni COVID-19 najbolj na udaru.

Preberite več


COVID -19 - vprašanja in odgovori iz splošnih pravnih področij ​- dopolnjeno

19.3.2020
Navodilo našega delodajalca (bolnišnice) je, da še vedno izvajamo vso specialistično dejavnost in celo del operativnega programa. Ali je to pravilno? Kako je z zaprtjem samoplačniških ambulant? Ali tudi za zasebne ambulante velja uredba, izdana dne 13. 03. 2020? Odgovarjamo na ta in druga pravna vprašanja članov.

Preberite več


Navodila za usmerjanje otrok v ortopedske otroške ambulante v času epidemije s COVID-19

19.3.2020
V času epidemije deluje otroška ortopedska ambulanta na Polikliniki, UKCL v zmanjšanem obsegu. Skladno z navodili MZ vas prosimo, da se osredočite se na nujne in zelo hitre ortopedske obravnave otrok.

Preberite več


Vpoklic specializantov v matične ustanove – aktivna vključitev v delovni proces

18.3.2020
Zdravnike specializante lahko za potrebe izvajanja ukrepov iz odloka pozovejo na delo njihovi delodajalci. Če jih ne pozovejo, jih lahko pozovejo zdravstveni zavodi, pri katerih so zdravniki specializanti na kroženju. Drugače ga njegov delodajalec razporedi na delovno mesto, kjer je zaradi izvajanja ukrepov iz 1. člena odloka potreben.

Preberite več


Vprašanja in odgovori v času veljave odloka o razporejanju zdravnikov

17.3.2020
Izvedba specialističnih izpitov v času veljave odloka. Ali se lahko prijavim na specialistični izpit? Samoplačniške specializacije v času veljave odloka, plačilo stroškov vodenja specializacije, avtomatska prekinitev in druga vprašanja. Preberite odgovore. ​

Preberite več


Usodna zmota: koronavirus ni gripa

17.3.2020
Prof. dr. Matjaž Zwitter, upokojeni onkolog, o širjenju virusa sars-cov-2 v kolumni za Delo piše: Sedanje odločitve so ključne za to, kako bo z epidemijo v prihodnjih tednih. Današnje stanje z epidemijo koronavirusa v Sloveniji je v precejšnji meri posledica slabih preteklih odločitev: podcenjevanja nevarnosti in neodločnosti pri zapori meje.

Preberite več


Odlok o razporejanju zdravnikov brez licence – NUJNO ​

16.3.2020
S tem odlokom se vsem zdravnikom specializantom neposredno prekine specializacija in se za čas trajanja ukrepov iz tega odloka zadržijo vse obveznosti specializantov iz specializacije (kroženje, opravljanje specialističnih izpitov in podobno). Delodajalec (njihova matična ustanova) jih lahko vpokliče na delo, ki se nanaša na epidemijo COVID-19.

Preberite več


Opravljanje specialističnih izpitov do preklica ni mogoče

16.3.2020
Z odlokom Vlade RS o razporejanju zdravnikov brez licence z dne 15.3.2020 (Uradni list RS št. 25/20) se za čas trajanja tega odloka zadržijo vse obveznosti specializantov iz specializacije, tudi opravljanje specialističnih izpitov.

Preberite več

Izjava travmatologi_splet

Poziv UKC Ljubljana k izogibanju nepotrebnih tveganj

16.3.2020
Zdaj ni čas za egoizem in lastne cilje, potrebno je pokazati osebno in družbeno odgovornost in se ne izpostavljati nepotrebnim socialnim stikom in tveganjem, ki lahko povzročijo preobremenitev urgentne zdravstvene oskrbe.

Preberite več


V tem trenutku je zelo pomembno, da čimbolj omejimo medsebojne stike

15.3.2020
Mladi zdravniki Slovenije se obračamo na Vas s pozivom, da nam pomagate upočasniti hitrost širjenja okužbe s Corona virusom. Ob tem Vas dodatno opozarjamo na najbolj ranljivo populacijo: to so kronični bolniki in starejši. Oni naj bodo čim manj izpostavljeni možnosti okužbe. Če jim prinesete stvari iz trgovine, jih pustite pred vrati.

Preberite več


Poziv Mladih zdravnikov Slovenije za zaščito družin zdravstvenih delavcev ​

14.3.2020
Jasno je, da bomo v času izrednih razmer pomagali na terenu. Četudi za ceno lastne okužbe. To je pač tveganje in etična dolžnost vsakega zdravnika in zdravstvenega delavca. Kar se tiče skupinskega varstva za naše otroke: epidemiološko to ne vzdrži. Ali bomo naredili iz družin zdravstvenih delavcev nove inkubatorje virusa Covid-19?

Preberite več


POMEMBNO: Odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-Cov-2 (COVID-19) EVA 2020-2711-0021

14.3.2020
Objavljamo celotno besedilo odredbe, ki med drugim določa: »Pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti se odpovejo vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen zdravstvenih storitev, označenih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev in obravnave nosečnic.« Veljati začne danes, uporabljati pa se začne v ponedeljek.

Preberite več


OBVESTILO GLEDE STROKOVNIH IZPITOV: KORONA VIRUS (COVID-19)

14.3.2020
MZ: v času od 16. 3. 2020 do 29. 3. 2020 ne bodo izvajali strokovni izpiti za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce.

Preberite več

Novinarska konferenca 13 02 2020

Specialistični pregledi in zobozdravstvene storitve v času epidemije koronavirusa

13.3.2020
Danes na MZ sprejemajo odredbo za zdravstvene delavce, da bodo od ponedeljka naprej odpovedani vsi specialistični pregledi, vse operacije in vsa rehabilitacija, ki niso nujna ali po stopnji nujnosti – zelo hitro - z izjemno onkoloških bolnikov in nosečnic. Vzpostavilo se bo tudi 7 vstopnih točk za paciete z nujnimi zobozdravstvenimi težavami.

Preberite več


POMEMBNO: Delovanje zbornice je prilagojeno aktualnim razmeram

13.3.2020
Zbornica je v tem času za svoje člane dosegljiva preko elektronske pošte. Vsa aktualna obvestila in navodila sproti objavljamo na spletni strani. Vsi vhodi v zbornico so zaprti. Vsi osebni stiki morajo biti vnaprej dogovorjeni.

Preberite več


Vprašanja članov – odgovore objavljamo po tematikah

13.3.2020
Prispela vprašanja smo razporedili v skupine in jih posredovali pristojnim. Odgovore, ki smo jih prejeli, smo že objavili, druge bomo sproti po dospetju.

Preberite več


Pismo KZO ministru: Nujno potrebujemo smernice glede delovanja in razporejanja zdravnikov

12.3.2020
KZO zahteva: da se v tem tednu sprejmejo priporočila za delavce v zdravstvu po vzoru, kot je to naredil Zdravstveni sistem V. Britanije, ureditev delovnopravne zakonodaje v smeri, da bo omogočena organizacija vseh služb znotraj zdravstvenega sistema ter plačilo in plačnika za zdravstvene delavce v primeru odsotnosti zaradi karantenskih ukrepov.

Preberite več


NUJNO OBVESTILO: Zdravniška zbornica Slovenije v času uradnih ur ni več odprta za stranke

12.3.2020
Zaposleni so dosegljivi po elektronski pošti ali telefonu, kontakte najdete na: https://www.zdravniskazbornica.si/o-zbornici/svetovanje

Preberite več


Zobozdravnik Rene Male - Kratko poročilo s terena in nekaj razmišljanja

12.3.2020
Vse paciente, naročene za danes, smo poklicali in jih že po telefonu triažirali. Vhodna vrata v čakalnico so bila zaprta. Pacienti so načeloma cenili našo skrb, saj je tudi njim dajala občutek varnosti. To, da bi vsak tim pred nastopom ambulante testirali na koronavirus, bi morala biti osnovna higiena. Vrag je šalo vzel, ljudje naj ostanejo doma.

Preberite več


Ne potujte v tujino, ne udeležujte se dogodkov in bodite kolegialni

11.3.2020
Zbornica poziva vse članice in člane, da zaradi razmer, povzročenih s širjenjem koronavirusa, ne potujete v tujino in se ne udeležujete dogodkov z družabno ali strokovno (izobraževalno) vsebino. Pozivamo vas tudi, da upoštevate navodila svojih delodajalcev, samozaposleni pa se ravnajte po priporočilih pristojnih organov.

Preberite več


POMEMBNO OBVESTILO: Vzpostavljanje in delovanje nujnih zobozdravstvenih ambulant in protokol delovanja

11.3.2020
Ministrstvo za zdravje je na predlog zbornice določilo, kje bodo nujne dežurne zobozdravstvene ambulante (vstopne točke), ki se v tem trenutku še vzpostavljajo. Prav tako je MZ na predlog zbornice uskladil in potrdil protokol delovanja za čas ukrepov omejevanja širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Oboje objavljamo.

Preberite več


Pomoč in podpora zbornice zdravnikom v najbolj izpostavljenih primerih in okoliščinah povezanih s koronavirusom

9.3.2020
Zdravnikom, ki ste se znašli v najrazličnejših težkih okoliščah povezanih s koronavirusom (npr. kot so v ZD Metlika, UKC Maribor in drugje), je na voljo tudi pogovor z izkušenimi zdravniki. Za lažjo komunikacijo je vsem članom na voljo e-naslov koronavirus@zdravniskazbornica.si. Namenjen je za predloge, pobude, vprašanja, dileme, tudi kritike.

Preberite več


O odgovornosti govorimo, gospod predsednik vlade

7.3.2020
Odzivi politikov, posebno izjava predsednika vlade o neodgovornem vedenju zdravnikov, so odraz nesprejemljivega in nespoštljivega odnosa do našega poklica in dela. Razumemo ga kot prelaganje odgovornosti njegovega nekompetentnega ravnanja na zdravništvo. Prizadetim zdravnikom sporočamo, da jim bomo stali ob strani kot tudi zdravstvenemu osebju.

Preberite več


Koronavirus v zobozdravstveni ambulanti - poziv k pripravi smernic

6.3.2020
Zbornica pozdravlja pobudo zobozdravnikov Obalno kraške regije in sporoča, da je osnutek priporočil že v usklajevanju in bo objavljen po potrditvi s strani MZ.

Preberite več


Vprašanja in odgovori pri soočenju zdravnikov z virusom SARS-CoV-2

6.3.2020
Oddelek za pravne zadeve Zdravniške zbornice Slovenije v nadaljevanju podaja svoje odgovore na pravna vprašanja zdravnikov glede njihovih pravic in obveznosti pri obvladovanju virusa SARS-CoV-2. Člani Zdravniške zbornice Slovenije kljub objavi tega seznama lahko še naprej zastavljate vprašanja v zvezi s to temo.

Preberite več


Kronski virus medsebojnega nezaupanja

6.3.2020
Stvari bi stekle veliko hitreje, če bi vse strani stopile skupaj že prvi dan (30. januarja 2020) ter si izkazale medsebojno zaupanje in spoštovanje. Na žalost se je tudi pri koronavirusu, kot že mnogokrat prej, pokazalo, da če ni dialoga, izgubimo precej časa in porabimo preveč energije za prepričevanje, da bi počasi prišli do uporabnih rešitev.

Preberite več

Kako preprečiti okužbo_bilten

Izvajanje izobraževalnih dogodkov v času korona virusa

5.3.2020
NIJZ: "V tem trenutku posebnih navodil za odpovedovanje množičnih prireditev ali izobraževanj v Sloveniji nimamo. Takšen sklep bi morala izdati Vlada RS, kar pa se do sedaj ni zgodilo. Odločitev o preložitvi oziroma o neizvedbi je torej na organizatorju."

Preberite več


Predlog Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o medicinskih pripomočkih

3.3.2020
Zdravniška zbornica Slovenije je v svojem dopisu s št. 014-54/2019-1, ki smo ga naslovili na Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije ter na Službo Vlade Republike Slovenije za zakonodajo, nasprotovala sprejemu predloga Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o medicinskih pripomočkih.

Preberite več


Organizacija dela pri obravnavi širjenja COVID-19 na primarni ravni

3.3.2020
MZ je pripravil dokument Organizacija dela pri obravnavi širjenja COVID-19 za izvajalce na primarni ravni in ga pozno popoldne že posredovalo izvajalcem. Če dokumenta niste prejeli, nam prosimo to sporočite na koronavirus@zzs-mcs.si, da bomo vaše kontakte posredovali na MZ. ​

Preberite več


Zbornica pozdravlja vzpostavitev le 16 ločenih vstopnih točk za morebitne obolele za koronavirusom ​

2.3.2020
Zbornica si bo na podlagi informacij, ki nam jih sporočajo naši člani, še naprej prizadevala za konstruktiven pristop k načrtovanju aktivnosti v zvezi z zajezitvijo koronavirusa v naši državi. Veseli nas predvsem dejstvo, da so pristojni upoštevali naš predlog za sprostitev blagovnih rezerv ter razdelili zaščitno opremo med vstopne točke.

Preberite več


Zbiramo primere dobre prakse glede vstopnih točk

28.2.2020
Pozivamo vse, ki ste pobudo po nujno potrebni omejitvi vstopnih točk za paciente že sprejeli in jo uresničili, da nam pošljete kratke opise aktualne rešitve. Doslej smo seznanjeni z rešitvami v Slovenj Gradcu in Novi Gorici, kjer gre za sodelovanje med bolnišnicami in zdravstvenimi domovi, in v Kočevju. Pišite nam na koronavirus@zzs-mcs.si

Preberite več


Kako so se obvladovanja okužbe z koronavirusom lotili na Švedskem

26.2.2020
Na Švedskem primarni nivo izključen iz postopkov jemanja brisov in obravnave potencialno okuženih pacientov. Vsi morajo v primeru, da so bili na katerem od ogroženih območij in da imajo znake in simptome koronavirusa, poklicati na številko 1177, ki je na Švedskem že vrsto let prva vstopna točka za zdravstveno svetovanje populaciji.

Preberite več


Zbornica predlaga, da vstopne točke organizira NIJZ in v njih izvaja preglede ter usmerja paciente ​

26.2.2020
Zbornica predlaga,da se s ciljem maksimalne preventivne zamejitve širjenja koronavirusa regijske vstopne točke organizira v okviru območnih enot NIJZ, to je zunaj prostorov zdravstvenih domov in NMP. Na teh vstopnih točkah NIJZ naj aktivno vlogo prevzamejo epidemiologi, ki bodo v vsakem posameznem primeru odločili glede nadaljnje obravnave.

Preberite več


Zbornica predlaga vzpostavitev mreže vstopnih točk po celotni Sloveniji za tiste, ki sumijo, da bi lahko bili okuženi s koronavirusom ​

25.2.2020
V razmerah, kot so na terenu, o katerih nam poročajo zdravniki na primarni ravni, Zdravniška zbornica Slovenije predlaga in odgovorne poziva k vzpostavitvi mreže vstopnih točk (vhodnih ambulant) po celotni Sloveniji, kamor bi bolniki s sumom na okužbo z virusom COVID-19 lahko poklicali in odšli na pregled.

Preberite več


Navodila za ravnanje v zobozdravstveni dejavnosti ob izbruhu koronavirusa ​

24.2.2020
Pri delu v zobozdravstvenih ambulantah je nemogoče preprečiti kapljični prenos, saj delo poteka neposredno v stiku z ustno votlino ter hkrati v področju izdihanega zraka. Zato je še toliko bolj pomembno, da zobozdravniki dobijo natančna in jasna navodila, kako organizirati delo v zobozdravstvenih ambulantah v prihajajočih tednih.

Preberite več


Zdravniška zbornica na MZ in NIJZ naslovila vprašanja povezana s širitvijo COVID-19 virusa in zaščitnimi ukrepi

24.2.2020
Številni zdravniki – izvajalci na primarni ravni – zagotavljajo, da niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku s COVID-19. Sprašujemo vas, kdaj in na kakšen način bodo res vsi izvajalci na primarni ravni obveščeni o teh ukrepih. Sprašujemo vas, kdaj bodo ti zaposleni dobili primerno in učinkovito zaščitno opremo?

Preberite več


Koronavirus SARS-CoV-2 #COVID19

24.2.2020
Objavljamo posnetek strokovnega izobraževanja, ki ga je v sredo, 20. februarja 2020, pripravila Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana na temo Koronavirus SARS-CoV-2 #COVID19 ter video prikaza pravilne uporabe zaščitne opreme in pravilne uporabe mask.

Preberite več


Delodajalec nima zakonsko določenih vzvodov za 'izterjavo' dokazil o trajanju bolniškega staleža in režimu gibanja pacienta

21.2.2020
Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije je v mnenju s št. 0712-1/2019/1260 z dne 24. 5. 2019 potrdil, da izbrani osebni zdravnik sme, ni pa dolžen delodajalcem oz. z njihove strani najetim detektivom posredovati podatkov o režimu gibanja delavca in o predvidenem času odsotnosti.

Preberite več