Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica Slovenije prejemnica nagrade Svetovnega slovenskega kongresa

11.07.2022 08:57

Svetovni slovenski kongres SSK je na slovesni akademiji ob praznovanju svoje 30-letnice Zdravniški zbornici Slovenije podelil zlatnik Slovenski tolar. Gre za posebno priznanje, ki ga ta vodilna in prepoznavna civilnodružbena organizacija na področju povezovanje Slovencev po svetu, podeljuje zaslužnim posameznikom in institucijam, ki se v svojem poslanstvu prizadevajo ohranjati in krepiti narodno zavest pri rojakih doma in po svetu ter s svojimi aktivnostmi povezujejo Slovence širom sveta. Nagrado je v imenu ZZS prevzel predsednik Skupščine ZZS dr. Marko Jug. 

OBRAZLOŽITEV:

Zdravniška zbornica Slovenije je podprla idejo o povezovanju naših strokovnjakov z medicinskega področja v obliki konferenc Slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije. Svojo podporo pri konferencah je jasno izražala v obliki kritja nekaterih potnih stroškov slovenskih strokovnjakov iz tujine, ki so se konferenc udeležili kot predavatelji, z gostovanjem naših konferenc v prostorih Domus medica in pomoči pri oglaševanju srečanj. Svetovni slovenski kongres v znak zahvale za gostoljubnost, podporo in pomoč pri organizaciji konferenc slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije Zdravniški zbornici Slovenije podeljuje zlatnik Slovenski tolar.

Zdravniška zbornica Slovenije je samostojna poklicna organizacija zdravnikov in zdravnic, zobozdravnikov in zobozdravnic, ki opravljajo svoj poklic na območju Republike Slovenije. Članstvo v zbornici je obveza in čast za vse, ki na območju Republike Slovenije opravljajo zdravniško službo oziroma so v postopku pridobitve licence na podlagi prijave. Komite zdravniškega društva je leta 1892 začel postopke za ustanovitev prve zbornice, ki je postala Zdravniška zbornica za Kranjsko. Njen predsednik je bil Karel Bleiweis. ZZS je bila kot prva slovenska zdravniška zbornica, Zdravniška zbornica za Kranjsko, ustanovljena 15. maja 1893 in je delovala do konca prve svetovne vojne. Pod imenom Zdravniška zbornica za Slovenijo je ponovno nastala 8. aprila 1923, njen ustanovitelj in predsednik je bil Vinko Gregorič. Leta 1946 jo je takratna oblast razpustila. V času osamosvajanja Slovenije so se zdravniki, povezani v Slovensko zdravniško društvo, aktivno zavzeli za ustreznejšo ureditev vloge zdravniškega stanu ter glasno zahtevali pooblastila za urejanje vprašanj, o katerih lahko kakovostno in odgovorno odloča samo stroka. Ustanovitvi iniciativnega odbora je sledila širša razprava in po 45 letih je zbornica spet dobila domovinsko pravico. Zbornico so ustanovili slovenski zdravniki na ustanovnem občnem zboru Slovenske zdravniške zbornice v ustanavljanju dne 17. 11. 1990 in je pravna naslednica Zdravniške zbornice Slovenije, ustanovljene leta 1923 v Ljubljani. Njeno ponovno rojstvo je omogočil Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki je omogočil prenos določenih administrativnih in disciplinskih javnih funkcij na Zdravniško zbornico Slovenije. V samostojni Sloveniji je bila ustanovljena 28. marca 1992, prvi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije je postal primarij Kurt Kancler. Zdravniška zbornica skrbi za visoko strokovno usposobljenosti n etičnost ravnanja zdravnikov, za zagotavljanje izpolnjevanja zdravniških dolžnosti ter za strokovno in  varno obravnavanje pacientov.