Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Od 1. junija preverjanje znanja slovenskega strokovnega jezika tudi na ZZS

31.05.2022 09:19

Zdravniška zbornica Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Zbornica) bo, na podlagi določil Zakona o zdravniški službi-I, s 1. junijem začela izvajati javno pooblastilo preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in zobozdravnike (v nadaljnjem besedilu: zdravnik). Omenjeni zakon določa tudi raven znanja slovenskega strokovnega jezika, ki ga mora zdravnik izkazati, in sicer pisno B2 in ustno C1.

Za potrebe izvajanja omenjenega izpita je Zbornica najprej v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani (FF UL) pripravila predlog pravilnika o preizkusu znanja slovenskega strokovnega jezika za tujce. Z namenom umeritve znanja oziroma primerjave z dosedanjim načinom preverjanja smo maja izvedli “pilotni projekt preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike”.

V sodelovanju s FF UL smo pripravili Program preizkusa jezikovnega znanja: slovenski strokovni jezik za zdravnike. Prav tako je Zbornica z javnim pozivom že pridobila izpraševalce za omenjeni izpit, tako zdravnike kot izkušene profesorje slovenščine.

Izpit bo prilagojen zahtevam opravljanja zdravniškega poklica in bo, poleg klasičnega pisnega dela, na ustnem delu preverjanja znanja zajemal tudi preverjanje jezikovnih sposobnosti za vsakdanje delo (pogovor) v ambulanti s pacienti ter za strokovni pogovor med dvema zdravnikoma.
Prvi rok za izvedbo preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika bo 23. junija. 

 

Bistvene informacije novega Pravilnika o preizkusu znanja slovenskega jezika za zdravnike (POVEZAVA)