Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Prvo preverjanje znanja slovenskega jezika za zdravnike in zobozdravnike

24.06.2022 09:24

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) smo izvedli prvo preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in zobozdravnike na podlagi sprememb Zakona o zdravniški službi. K izpitu je pristopilo 19 kandidatov, uspešnih je bilo 12 (63%). Med kandidati jih je bilo največ, 13, iz Srbije, po dva iz Hrvaške in Severne Makedonije ter po ena kandidatka iz Bosne in Hercegovine ter Rusije.

“Zaznali smo dobro pripravljenost kandidatov, ki jemljejo tovrstno preverjanje zelo resno. Številni med njimi že izpolnjujejo vse pogoje za začetek dela v zdravstvu v naši državi, zato je očitno, da so se odlično pripravili tako na pisni kot ustni del. Slednji je potekal v obliki pogovora, primerljivega z resničnimi pogovori na delovnem mestu zdravnika ali zobozdravnika, torej tako pogovora s pacientom kot strokovnega posveta s kolegi zdravniki in zobozdravniki,” je po prvem izpitnem roku povedal član komisije in koordinator izvajanja preizkusa znanja v okviru ZZS doc. dr. Marko Pokorn.

Zdravniška zbornica Slovenije je, na podlagi določil Zakona o zdravniški službi-I, s 1. junijem začela izvajati javno pooblastilo preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in zobozdravnike. Omenjeni zakon določa tudi raven znanja slovenskega strokovnega jezika, ki ga mora kandidat izkazati, in sicer pisno B2 in ustno C1.

V sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani smo pripravili Program preizkusa jezikovnega znanja: slovenski strokovni jezik za zdravnike. Z javnim pozivom pa je ZZS povabila k sodelovanju izpraševalce za omenjeni izpit, tako zdravnike kot izkušene profesorje slovenščine.