Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Delodajalec nima zakonsko določenih vzvodov za 'izterjavo' dokazil o trajanju bolniškega staleža in režimu gibanja pacienta

21.02.2020 12:33

Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije je v mnenju s št. 0712-1/2019/1260 z dne 24. 5. 2019 potrdil, da izbrani osebni zdravnik sme, ni pa dolžen delodajalcem oz. z njihove strani najetim detektivom posredovati podatkov o režimu gibanja delavca in o predvidenem času odsotnosti.

Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije je na podlagi prijave s strani Detektivske zbornice Slovenije obravnaval problematiko zahteve delodajalca oz. njegovega detektiva po pojasnjevanju režima bolniškega staleža delavca (njegova navodila o morebitnem strogem počitku ali dopustnem gibanju) in podatka o predvidenem času odsotnosti ter zavrnitev te zahteve s strani zaprošenega zdravnika.

Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije se je o obstoju navedene dolžnosti že izrekel. Iz njegovega mnenja z dne 24. 5. 2019 ter iz Smernic Informacijskega pooblaščenca: Varovanje osebnih podatkov v delovnih razmerjih izhaja, da delodajalec (oz. po njegovem pooblastilu detektiv) od osebnega zdravnika lahko pridobiva podatke o režimu gibanja delavca in podatek o predvidenem času odsotnosti, vendar pa mu ta teh podatkov ni dolžan posredovati. Informacijski pooblaščenec pa poleg tega v svojih smernicah še navaja, da v kolikor se zdravnik vendarle odloči, da bo delodajalcu ali njegovemu detektivu navedene podatke posredoval, mora paziti, da ne posreduje pacientovih osebnih podatkov, kot so npr. diagnoza bolezni ali poškodbe, saj za to ni podana ustrezna zakonska podlaga.

Mnenje Informacijskega pooblaščenca RS s št. 0712-1/2019/1260 z dne 24. 5. 2019 lahko najdete tukaj.

Smernice Informacijskega pooblaščenca RS z naslovom Varovanje osebnih podatkov v delovnih razmerjih lahko najdete tukaj.

Oddelek za pravne zadeve Zdravniške zbornice Slovenije