Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(Izjava za javnost) Prepoved uporabe amalgama

14.05.2024 09:57

Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije predstavlja stališče organizacije CED[1] glede nedavnih sprememb Uredbe o živem srebru[2], ki ureja uporabo zobnega amalgama.

Spremembe evropske zakonodaje na tem področju temeljijo na političnem dogovoru med Evropskim parlamentom in Svetom, in sicer bo od 1. januarja 2025 veljala popolna prepoved uporabe zobnega amalgama za vse prebivalce. Izjema je možna le v primerih, ko zobozdravnik presodi, da je uporaba amalgama nujno potrebna zaradi posebnih zdravstvenih potreb pacienta. Do 30. junija 2026 bo možen odstop od teh določb uredbe, ki ga morajo države članice utemeljiti Evropski komisiji. Možnost začasnega odstopa je namenjena blažitvi negativih posledic za socialno ogrožene, ki bi jih prepoved sicer nesorazmerno prizadela. Poleg tega bo od 1. julija 2026 prepovedana proizvodnja in uvoz amalgama v EU. Po tem datumu bosta proizvodnja in uvod dovoljena le za kritje nujnih zdravstvenih potreb.

Prehitro uvajanje zgornjih ukrepov je lahko škodljivo, če se državam ne bo uspelo pravočasno prilagoditi, saj bo to vplivalo na izvajanje zobozdravstvenih storitev. Namesto nepremišljenega uvajanja sprememb bi morali graditi na obstoječih in učinkovitih ukrepih, ki jih države članice in zobozdravniki že izvajajo:

  • Pred spremembami zakonodaje so bile že uvedene učinkovite metode za postopno opuščanje zobnega amalgama. Ta prizadevanja so do sedaj privedla do približno 50-odstotnega zmanjšanja uporabe zobnega amalgama in predvidevajo nadaljnje zmanjševanje v prihodnjih desetletjih.
  • Stroka si v skladu z Uredbo EU o živem srebru iz leta 2017 prizadeva za reševanje obstoječih okoljskih izzivov, ki jih predstavlja uporaba zobnega amalgam. To dosega z uporabo amalgamskih separatorjev in posebne oblike amalgama (brez gama 2), ki je izjemno odporna proti koroziji.
  • Stroka prav tako nenehno opozarja politične odločevalne in javnost, da je rešitev za zmanjšanje porabe amalgama prevencija. Učinkoviti programi za preprečevanje kariesa in promocijo zdravja bodo  zmanjšali uporabo materialov, vključno z amalgamom.

Opisane spremembe zakonodaje bi lahko v nekaterih državah članicah povzročile številne težave pri zobozdravstveni oskrbi:

  • Izbira načina zdravljenja in pri tem uporabljenih materialov mora biti odvisna od strokovne odločitve zobozdravnika ter temeljiti na informirani odločitvi pacienta. Spoštovanje navedenega pa je z vidika nove zakonodaje vprašljivo, saj ta prepoveduje proizvodnjo in uvoz amalgama v EU. Tudi z načrtovano izjemo (ki dovoljuje uvoz in proizvodnjo za specifične medicinske potrebe), bo ta ukrep povzročil motnje oziroma opustitev dobavnih verig amalgama, s čimer bodo omejeni možni načini zdravljenja.
  • Zobni amalgam ostaja najboljša možnost za specifične zdravstvene potrebe. Čeprav so bili v zadnjih letih razviti trpežni in cenovno dostopni alternativni materiali, je njihova uporaba v primeru potreb po večjih zalivkah povezana z višjimi stroški in krajšo življenjsko dobo.
  • Ukinitev uporabe amalgama v državah članicah, kjer se še vedno uporablja, bo verjetno vplivala na nacionalne sisteme zdravstvenega varstva in otežila financiranje zobozdravstvenih storitev. Posledično bi popolna opustitev amalgama ogrozila dostopnost do zobozdravstvenih storitev in poslabšala neenakost na tem področju. To bi pri najbolj ranljivih skupinah prebivalstva neizogibno vodilo v porast bolezni ustne votline in zob, vključno z večjim številom nepotrebnih ekstrakcij. Prepoved torej ob upoštevanju preobremenjenosti evropskih zdravstvenih sistemov najverjetneje prinaša negativne družbene posledice.

[1] CED je evropsko neprofitno združenje, ki prek 33 nacionalnih zobozdravstvenih združenj in zbornic v 31 evropskih državah zastopa več kot 340.000 zobozdravstvenih delavcev po vsej Evropi. Ustanovljeno je bilo leta 1961, da svetuje Evropski komisiji o zadevah, povezanih z zobozdravstvenim poklicem.

[2] Evropski parlament je 10. aprila 2024 potrdil s strani Evropske komisije predlagano spremembo Uredbe (EU) 2017/852 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. maja 2017 o živem srebru v zvezi z zobnim amalgamom in drugimi proizvodi, ki vsebujejo dodano živo srebro, za katere veljajo omejitve proizvodnje, uvoza in izvoza. Več o predlogu na URL: https://environment.ec.europa.eu/publications/proposal-revision-mercury-regulation_en