Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

27. MAJ – DAN URGENTNE MEDICINE: Ne! nasilju v zdravstvu, Za! zdravo okolje in naravo

26.05.2024 12:27


27. maja obeležujemo mednarodni dan urgentne medicine. Svetovni slogan letošnjega dneva se glasi: »Climate change is a Health Emergency, too!« oziroma »Podnebne spremembe vplivajo na vaše zdravje!«. Podnebne spremembe so trenutno največja grožnja zdravju človeštva, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO): »Podnebne spremembe vplivajo na zdravje ljudi na različne načine, vključno s povečanjem števila smrti in bolezni, ki so posledica vedno pogostejših ekstremnih vremenskih dogodkov, kot so vročinski valovi, nevihte in poplave, motnjami v prehranskih sistemih, porastom bolezni, ki se prenašajo s hrano, vodo in žuželkami, ter težavami z duševnim zdravjem.«

Poleg opozarjanja na klimatske urgence in posledice za naše zdravje, letošnji mednarodni Dan urgentne medicine namenjamo ozaveščanju o stopnjevanju nasilnih dogodkov v zdravstvu, ki se na žalost največkrat pojavljajo prav v urgentnih centrih.

V začetku letošnjega leta je eden od spremljevalcev bolnega otroka z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo, kasneje je telefonu zagrozil, da se bo vrnil in vse postrelil.

Groženj in fizičnega nasilja je na žalost vse več in temu je treba narediti konec. S kampanjo za spremembo kazenske zakonodaje, ki bi vsem zaposlenim v zdravstvu dodelila status uradnih oseb. Nasilje pa bi se preganjalo po uradni dolžnosti. Slogan »Ne! nasilju v zdravstvu« pošilja jasno sporočilo, da v zdravstvenih ustanovah ni prostora za nasilje. Varno delovno okolje je pogoj za kakovostno obravnavo pacientov, ki si zaslužijo mirne in strokovne zdravnike, reševalce, medicinske sestre, administratorje, strežnice in vse ostale, ki pomagajo pri njihovi oskrbi.

Ob dnevu urgentne medicine vas vabimo, da opozarjate na nasilje v zdravstvu in urgentnih službah in podprete kampanjo "Ne! nasilju v zdravstvu".

 

Prispevajte svoj glas elektronsko tukaj (povezava na e-upravo) >>>

Več informacij o kampanji Ne! Nasilju v zdravstvu!