Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravstvo in zdravniki z rastjo zaupanja

26.04.2022 12:43

Najbolj zaupanja vredna institucija ostajajo »mala slovenska podjetja«, stopnja zaupanja je rahlo višja kot v zadnjem merjenju oktobra lani, to je 65. Tudi na drugem in tretjem mestu ni sprememb, na drugem mestu je civilna zaščita, s stopnjo zaupanja 53 (+3), na tretjem pa »podjetje, organizacija, v kateri delujete« s stopnjo zaupanja 44 (-1). Na četrtem mestu so tokrat velika slovenska podjetja (22, +1), ki so pridobila dve mesti predvsem na račun padca zaupanja v spletne trgovine (19, -5) in predvsem v šolstvo (16, padec -9), ki sledita na petem in šestem mestu. Tako spletne trgovine kot šolstvo, so glede na enako obdobje lani utrpele večji padec zaupanja, prve za osem točk (iz 27 na 19), šolstvu pa se je zaupanje v tem času prepolovilo iz 33 na 16. Šolstvo se je s takšno stopnjo zaupanja izenačilo z zaupanjem v trgovine in trgovska podjetja, katerih stopnja zaupanja je prav tako nižja a manj občutno (-4).

Tem sledijo zdravstvo, policija in vojska. Vojska je glede na predhodno meritev oktobra lani nekaj zaupanja izgubila, medtem ko sta si tako policija kot zdravstvo povrnila del zaupanja, izgubljenega lani jeseni, a sta še kar daleč od zaupanja, ki sta ga uživala v enakem obdobju lani. Te institucije hkrati zaključujejo seznam institucij s pozitivno stopnjo zaupanja.

Tudi pri poklicih je vrstni red povsem na vrhu nespremenjen, najbolj zaupanja vredni ostajajo gasilci (91, +2), takoj za njih in pred medicinske sestre pa se uvrščajo reševalci (nujna medicinska pomoč), ki so bili v meritev prvič uvrščeni oktobra lani, z le dvema točkama zaostanka za gasilci. Na četrto in peto mesto se umeščajo znanstveniki oz. (mali) podjetniki, prvi brez spremembe v zaupanju (v predhodni meritvi so izgubili devet točk glede na marec 2021), drugi pa so izgubili pet točk, stopnja zaupanja je sedaj 57. Mesti na lestvici so zamenjali zdravniki in učitelji, zaupanje v zdravnike je po občutnejšem padcu lani oktobra zrastlo za sedem točk (49), zaupanje v učitelje pa je že drugič zapored padlo, tokrat za pet točk (38).

Povezava na celotno sporočilo za javnost družbe Valicon (KLIKNI)

Raziskava Ogledalo Slovenije meri zadovoljstvo prebivalcev s “splošnim stanjem” v Sloveniji, pričakovanja o nadaljnjem razvoju dogodkov, oceno osebne sreče in osebno razpoloženje glede prihodnosti ter zaupanje v institucije in poklice. Zadnjo meritev smo izvedli v sredini oktobra 2021. Raziskave Ogledalo Slovenije ne financira nobeno podjetje, posameznik ali organizacija.