Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Britanski sistem izboljševanja varnosti zdravstvene obravnave pacientov

07.04.2022 14:18

V sredo je na Zdravniki zbornici Slovenije potekalo srečanje med Keithom Conradijem, vodjem oddelka za preiskavo incidentov v zdravstvu (Healthcare Safety Investigation Branch Anglije - HSIB) iz Velike Britanije, ki se je mudil na obisku v Sloveniji, in vodstvom zbornice. Delegacijo, v kateri so bili tudi Franc Zalar in Franci Gerbec, sta sprejeli prof. dr. Bojana Beović in generalna sekretarka Tina Šapec. 

Keith Conradi, ki je vrsto let delal v letalski industriji, najprej kot pilot, nato inštruktor ter zatem kot preiskovalni inšpektor letalskih nesreč, je predstavil naloge, poslanstvo in delovanje organizacije, ki jo vodi.

HSIB je povsem neodvisno telo, ki je bilo ustanovljeno leta 2017 z namenom povečati varnost zdravstvene obravnave pacientov skozi neodvisne preiskave. HSIB letno opravi pregled okoli 25 varnostnih zapletov. Za pregled se odločijo v tistih primerih, ki se ponavljajo in je pri njih velika verjetnost, da gre za določene sistemske pomanjkljivosti. Cilj preiskave zapleta je ugotoviti, kaj je treba izboljšati, da do zapleta ne bo več prišlo, npr. pri samem izobraževanju zdravnikov ali v sistemu npr. bolnišnične obravnave. O ugotovitvah – vendar izključno o sistemskih pomanjkljivostih – HSIB nato poroča vsem ključnim deležnikom s ciljem doseči potrebne sistemske izboljšave.