Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Z zadrženjem sklepa bi se izognili dodatnim obremenitvam

21.04.2022 11:52
Zdravniška zbornica Slovenije je bila seznanjena s sklepom Državne volilne komisije (14. seja DVK z dne 3. 2. 2022): »Na podlagi 83. člena ZVDZ lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, na katerem so vpisani v volilni imenik, glasujejo pred volilnim  odborom  na  svojem  domu,  pod pogojem, da obvestilu priložijo ustrezno zdravniško potrdilo.«

Iz veljavne zakonodaje ne izhaja, da bi moral volivec ob vložitvi vloge za glasovanje na domu priložiti ustrezno zdravniško potrdilo. Zakonodaja se ni spremenila od prejšnjih volitev. Prav tako je Ministrstvo za zdravje Državno volilno komisijo opozorilo, da takšen sklep nima pravne podlage (dopis ministrstva, ki je javno dostopen na spletni strani DVK). 

Odločitve o neizdajanju potrdil Zdravniška zbornica ni sprejela, niti nima prisojnosti, da bi jih sprejela. Je pa bilo predlagano, da Državna volilna komisija omogoči izpeljavo volitev na enak način kot do sedaj brez nepotrebnih dodatnih obremenitev in do razjasnitve pristojnosti in zakonskih podlag zadrži sklep, ki takšne obremenitve nalaga tako volivcem kot zdravnikom.