Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pilotni projekt preverjanja znanja slovenskega jezika na zbornici

19.04.2022 09:23
Na podlagi določil Zakona o zdravniški službi-I je Zdravniška zbornica Slovenije s 6. 1. 2022 dobila novo javno pooblastilo preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike. Omenjeni zakon, ki se prične uporabljati z junijem letos, določa tudi raven znanja slovenskega strokovnega jezika, ki ga mora zdravnik izkazati in sicer pisno B2 in ustno C1.

Za potrebe izvajanja omenjenega izpita je Zbornica najprej v sodelovanju s Filozofsko fakulteto v Ljubljani pripravila predlog pravilnika o preizkusu znanja slovenskega strokovnega jezika za tujce, z namenom umeritve znanja oziroma primerjave z dosedanjim načinom preverjanja, ki je potekal izključno na Filozofski fakulteti, pa smo pred tednom dni izvedli “pilotni projekt preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike”. V pilotnem projektu smo ocenjevali znanje tako zdravnikov, ki so izpit pri Filozofski fakulteti že uspešno opravili, kot takih, ki do sedaj niso bili uspešni, ali pa so k preverjanju znanja slovenskega jezika pristopili sploh prvič.

V pilotnem projektu so kot komisija sodelovali zdravniki, ki so učitelji na Medicinski fakulteti UL (dr. Pokorn, dr. Ihan, dr. Petek)  in slovenisti s Filozofske fakultete, ki so bili udeleženi pri pripravi omenjenega pravilnika, ter bodo s 1.6. 2022 tudi izpolnjevali pogoje za izpraševalce na teh izpitih.

Ker je v pilotnem projektu sodelovalo zelo veliko število tujih zdravnikov, umeritev in postavitev lestvice ocenjevanja pa terja temeljito in premišljeno delo, bodo rezultati preverjanja znanja znani šele konec meseca maja.