Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Splošno

Zdravstveno osebje ima, enako kot ostali zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja. Zdravniška zbornica Slovenije odločno podpira načelo ničelne tolerance do nasilja zdravnikov in zobozdravnikov, saj je njihova varnost hkrati tudi predpogoj za ustrezno in kakovostno obravnavo pacientov.

V ta namen je zbornica ustanovila delovno skupino za zaščito zdravnikov pred nasiljem, ki aktivno deluje na področju preprečevanja nasilnih incidentov v zdravstvu. 

Več informacij o tem najdete na tej povezavi.

Obrazec za anonimno prijavo nasilnega dogodka zbornici je dostopen na tej povezavi.

Splošne informacije, prijava nasilnih dogodkov in preventivni nasveti policije so dostopne na https://www.policija.si/.

Neprimerne izjave v medijih – pravni vidik

Oddelek za pravne zadeve je pripravil pregled pravnih možnosti v primeru neprimernih izjav v medijih, naperjenih zoper vse zdravnike, zdravniške organizacije ter posameznike. Pregled je dostopen tukaj.

Varstvo osebnostnih pravic zdravnikov

Zdravniki so pogosto izpostavljeni psihičnemu nasilju v obliki groženj, žalitev ter drugih nedopustnih ravnanj.

Pregled pravnih možnosti v zvezi z neprimernim ravnanjem pacientov, njihovih svojcev ali drugih oseb lahko najdete tukaj.

Zagotovitev varstva pravic zdravstvenih delavcev in pacientov preko sankcij za kršitev pacientovih dolžnosti

Zdravniška zbornica Slovenije je v okviru svojega dolžnostnega upravičenja iz 71. člena Zakona o zdravniški službi (zbornica sodeluje pri pripravi predpisov s področja zdravstva) Ministrstvu za zdravje RS, Državnemu zboru RS ter poslancem Državnega zbora RS predlagala, da se uvede več sankcij za kršitev pacientovih dolžnosti, ki so bile do sedaj zgolj imperfektne norme. Kot sankcije je zbornica predlagala:

  • določitev prekrška zaradi nedostojnega vedenja pacienta oz. njegovega spremljevalca,
  • povrnitev stroškov, ki jih je povzročil pacient oz. njegov spremljevalec s svojim problematičnim vedenjem,
  • omejitev pravice do proste izbire zdravnika pacientu, ki huje krši svoje dolžnosti,
  • možnost odklonitve zdravstvene obravnave,
  • zaračunanje stroškov pacientu, ki izvajalca zdravstvene dejavnost ne bi pravočasno obvestil o morebitnem izostanku na pregled ali zdravljenje.

Več o tem si lahko preberete na:

     

Predlog Pravilnika o določitvi varnostnih ukrepov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti

Zdravniška zbornica Slovenije že dlje časa opozarja na nujnost vzpostavitve večje varnosti zdravnikov in zobozdravnikov, zato je v okviru svojega dolžnostnega upravičenja iz 71. člena Zakona o zdravniški službi (zbornica sodeluje pri pripravi predpisov s področja zdravstva) pripravila Predlog Pravilnika o določitvi varnostnih ukrepov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Z namenom implementacije pravilnika v trenutno zakonodajo je Ministrstvu za zdravje RS, Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS ter vsem poslanskim skupinam spremembo Zakona o pacientovih pravicah.

Več o tem si lahko preberete na: