Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Navodilo Ministrstva za zdravje: Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v letu 2022

03.11.2022 09:09

 

Ministrstva za zdravje je izdalo navodilo glede poročanja o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v letu 2022, dopis št. 007-230/2022/3 DOPIS V PDF >>>

V nadaljevanju si lahko preberete navodilo ministrstva, zbornica pa pri tem izpostavlja, da je za izvajanje Uredbe o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in obseg dodatnega zdravstvenega kadra pristojno ministrstvo za zdravje. Izpolnjeno poročilo o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve je tako potrebno posredovati ministrstvu za zdravje na elektronski naslov gp.mz@gov.si

Dopis ministrstva št. 007-230/2022/3:

Vsem javnim zdravstvenim zavodom - izvajalcem zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe na primarni ravni 

Zadeva: Izvajanje Uredbe o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za  posebne obremenitve in obseg dodatnega zdravstvenega kadra

Spoštovani,

dne 25. 7. 2022 je bil v Uradnem listu, št. 100/2022 objavljen Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (v nadaljevanju: ZNUZSZS). Na podlagi tretjega odstavka 16. člena ZNUZSZS, pa je Vlada RS izdala Uredbo o določitvi višine dodatka za posebne pogoje dela na območjih z nižjo razvitostjo in Uredbo o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in obsega dodatnega zdravstvenega kadra (Uradni 
list RS, št. 132/22). 
Z dnem uveljavitve ZNUZSZS je prenehal veljati Posebni vladni projekt za nagrajevanje timov ambulant družinske medicine oziroma otroškega in šolskega dispanzerja (v nadaljevanju: PVP), ki se je uporabljal do 31. avgusta 2022. V skladu s tretjim odstavkom 16. člena ZNUZSZS so v primerjavi s PVP sedaj poleg zaposlenih zdravstvenih delavcev in sodelavcev v ambulantah družinske medicine in otroško šolskih dispanzerjih do dodatka upravičeni tudi zaposleni v 
dispanzerju za ženske in v zobozdravstvenih ordinacijah za odrasle in zobozdravstvenih ordinacijah za mladino in študente.

Namen 16. člena ZNUZSZS je ohranitev ali povečanje dostopnosti do primarne ravni zdravstva ter ustrezna in enakopravna obravnava pacientov ne glede na regijo, v kateri prebivajo.

Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci v ambulantah družinske medicine in otroško šolskih dispanzerjih, dispanzerjih za ženske bodo lahko nagrajeni na podlagi kriterija preseganja glavarinskih količnikov na tim in tudi glede na preseganje števila opravljenih storitev, v zobozdravstvenih ordinacijah za odrasle, mladino in študente pa se uvaja nagrajevanje na podlagi preseganja točk glede na standard v Splošnem dogovoru za pogodbeno leto 2022.

Uredbi uporabljata od 1. 9. 2022. Uredba o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve in obsega dodatnega zdravstvenega kadra, podrobneje določa višino dodatka za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce v ambulantah na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, ki opredeljujejo paciente.
Finančna sredstva za izplačilo dodatkov iz 16. člena ZNUZSZS so zagotovljena v proračunu Republike Slovenije.

Za namen spremljanja in preverjanja upravičenosti izplačil dodatkov na podlagi tretjega odstavka 16. člena ZNUZSZ morajo izvajalci beležiti število opravljenih količnikov iz storitev, število glavarinskih količnikov, izplačila dodatkov za vsak posamezni tim in vsakega posameznega upravičenca v timu, podatke pa vsak mesec najkasneje do 10. v mesecu za pretekli mesec posreduje ministrstvu v Poročilu o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v skladu s Prilogo - Navodili za izpolnjevanje Poročila. Oba dokumenta sta priloga tega dopisa.

 

Poročilo, ki ni posredovano do 10. v mesecu, se lahko vključi v poročilo za naslednji mesec. 

Ministrstvo za zdravje bo mesečno spremljalo realizacijo izvajanja 16. člena ZNUZSZS in po potrebi Vladi RS predlagalo spremembo meril nagrajevanja zaposlenih, če se ugotovi, da niso najbolj ustrezna za doseganje namena.

 

mag. Vlasta Mežek, generalna direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo

Prilogi: 

- Obrazec Poročilo o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve VER1 (PRENESI) / glej spodaj nov obrazec!

- Navodila za izpolnjevanje obrazca Poročilo o POD_PO VER1.doc (PRENESI)

POMEMBMNI DODATNI POJASNILI MZ  (10. 11. 2022)

Spoštovani,  včeraj smo na MZ prejeli nekaj sporočil o napakah v tabeli  Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve VER2.

1. V Poročilu o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v dispanzerjih za ženske smo odpravili napako v stolpcu 12,  pri vrednost količnika POD_PO v vrsticahi pri Medicinski sestri DMS in SMS.
2. V vseh Poročilih (Zavihkih) smo odpravili omejitev, v primerih, ko obseg tima presega vrednost 1.
3. V vseh poročilih  je bil v stolpcu 14 (Dodatek za POD_PO (bruto)) vstavljen pogoj, če izračunan dodatek presega 2.000 evrov, se v celico vpiše 2.000 evrov. Ker je bilo število, ki se vpiše v primeru izpolnjenega pogoja zapisano v napačnem formatu, teh vrednosti excel ni upšteval pri vsoti na koncu tabele.  Torej v vsoti na koncu tabele Skupaj niso upoštevani dodatki, katerih izračunana vrednost presega 2.000 evrov in jih excel na podlagi
postavljenega pogoja omeji na 2.000 evrov.  Vrednosti v stolpcu 15 (Končna vrednost dodatka skupaj s prispevki) so pravilno izračunane.

Za napako se iskreno opravičujemo. Prilagamo tabelo  Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve VER3. V kolikor tabel še niste izpolnili, vas prosimo, da poročilo oddate na VER3 /glej spodaj nov obrazec!

Če ste tabelo že izpolnili, lahko k skupni vsoti v Stolpcu 14 (Dodatek za POD_PO (bruto))  prištejete še zneske, ki so omejeni na vrednost 2.000 evrov.

________________

Spoštovani,  danes zjutraj smo na MZ prejeli še nekaj sporočil o napakah v tabeli  Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve VER3.

Sporočene napake smo odpravili. Prilagamo tabelo Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve VER4.

V primeru, da v tabeli Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve VER4, ugotovite še kakšne nepravilnosti, nam to prosim sporočite na naslov gp.mz@gov.si in na naslov alenka.susnik-gorican@gov.si.

Lepo vas pozdravljamo
Ministrstvo za zdravje

POMEMBNO: Izpolnjeno poročilo o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve je potrebno posredovati ministrstvu za zdravje na elektronski naslov gp.mz@gov.si