Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zakaj sem dal ramo ZA cepljenje proti covidu-19?

03.06.2021 16:10

Zdravniška zbornica Slovenije skupaj s številnimi organizacijami in zdravstvenimi institucijami nadaljuje prizadevanja za ozaveščanje vseh prebivalcev v Sloveniji, zakaj je cepljenje proti covidu-19 najboljša odločitev.

Danes na vprašanje: Zakaj sem dal ramo ZA cepljenje proti covidu-19? odgovarja doc. dr. Janez Ravnik, dr. med., predstojnik Oddelek za nevrokirurgijo UKC Maribor.

"V januarja 2021 sem prebolel bolezen covid-19. Pred mano so zboleli drugi družinski člani, sam pa sem zbolel, ravno preden bi bil na vrsti za cepljenje proti tej bolezni. Bolezen je pri meni potekala v blažji obliki, pri enem od mlajši družinskih članov pa je prišlo do prehodne gluhosti na eno uho nekaj tednov po preboleli bolezni.

V času epidemije sem se obnašal odgovorno in upošteval vse priporočene zaščitne ukrepe. Kot zdravnik, zaposlen v eni večjih bolnišnic v državi, sem namreč ves čas spremljal prehitro širjenje bolezni in posledice, ki jih le-ta ima. Oddelek, ki ga vodim, je v najbolj obremenjenih časih prispeval polovico zdravstvenega kadra za zdravljenje teh bolnikov. Oddelek smo tudi preselili, še zdaj se v prejšnjih prostorih oddelka zdravijo bolniki zaradi bolezni covid-19. Spremljal sem zgodbe bolnikov, način in učinkovitost zdravljenja, mnogi so zaradi covida-19 umrli.

Za cepljenje sem se odločil kljub preboleli bolezni. Upošteval sem mnenja kolegov, ki o tej bolezni vejo več kot jaz. V prid pomembnosti cepljenja govorijo tudi zgodovinska dejstva. Vse pomembne epidemije so bile premagane s pomočjo zaščitnih ukrepov in cepljenja. Cepljenje je pomembno in odgovorno, tako do svojega zdravja kot do zdravja drugih. Ker bo samo zadostna precepljenost zaščitila najbolj ranljive skupine, predstavlja cepljenje tudi pomemben vidik odgovornosti do celotne skupnosti.

Doc. dr. Janez Ravnik, dr. med., predstojnik Oddelka za nevrokirurgijo UKC Maribor

Doc. Dr. RavnikVabljeni, da objavo všečkate na FB ZZS in delite na družbenih omrežjih.

Doslej do se akciji ozaveščanja priključili: 
mag. Igor Muževič, dr. med., predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Praktikum
kirurg dr. Erik Brecelj in pediater Denis Baš.