Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zbornica ministra za finance pozvala k takojšnjim pojasnilom glede postopka vračanja pomoči po ZIUZEOP

28.08.2020 12:25

Zdravniška zbornica Slovenije je zaradi pravne negotovosti glede uveljavljanja povračila sredstev koncesionarjem v višini 80 % razlike med vrednostjo mesečnega pogodbenega programa za leto 2019 in realizirano vrednostjo programa v letu 2020 po 76. členu Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 80/20; v nadaljevanju ZIUOOPE) Ministrstvo za zdravje RS in Finančno upravo RS (v nadaljevanju FURS) pozvala k posredovanju jasnih navodil glede uveljavljanja te pravice (dopisi zbornice dostopni tukaj). Medtem ko smo s strani Ministrstva za zdravje 20. 8. 2020 prejeli pojasnila (pojasnila ministrstva dostopna tukaj), katera sredstva, ki so jih koncesionarji prejeli na podlagi ukrepov po ZIUZEOP, morajo vrniti za uveljavitev pravic po 76. členu ZIUOOPE, na odgovore FURS-a še čakamo.

Zbornica je zaradi neodzivnosti FURS-a sprva na to opozorila samega generalnega direktorja navedene uprave (dopis je bil generalnemu direktorju poslan dne 22. 8. 2020), vendar tudi na ta poziv nismo prejeli odgovora. Ker se rok za oddajo vloge za uveljavitev pravic po 76. členu ZIUOOPE (tj. 15. 9. 2020) nezadržno bliža, smo prošnjo (dostopna tukaj) za takojšnje odgovore poslali na ministra za finance. Slednjega smo pozvali naj Ministrstvo za finance pozove FURS k takojšnjim pisnim pojasnilom oz. naj le-te izda samo.

V pozivu zbornica opozarja tudi na bistven prispevek koncesionarjev v boju zoper epidemijo COVID-19, zato se trenutna neodzivnost državnih organov pri uveljavljanju zakonskih pravic upravičeno jemlje kot kršitev njihovega dostojanstva.

Oddelek za pravne zadeve