Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Predlog Zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema

08.01.2020 14:52

Zdravniška zbornica Slovenije je, ob odsotnosti ustreznih ukrepov Vlade RS, poslanskim skupinam Državnega zbora RS z dopisom dne 7. 1. 2020 posredovala svoj predlog Zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema. V njem predlaga uvedbo ukrepov, ki so po mnenju zbornice nujno potrebni za skrajšanje nedopustno dolgih čakalnih dob, in sicer na način, da bi se v to lahko vključili vsi zdravniki.

Slovenski javni zdravstveni sistem je že dlje časa obremenjen z nedopustno dolgimi čakalnimi dobami, ki se zaradi odsotnosti ustreznih ukrepov na tem področju še podaljšujejo. V letu 2019 so se pokazale še resne težave zaradi pomanjkanja zdravnikov v osnovnem zdravstvu, ki se prenašajo tudi na urgentne službe, pri čemer pa Vlada RS ni sprejela nobenih bistvenih ukrepov, ki bi dolgoročno povečali ponudbo dela zdravnikov. Zdravniška zbornica Slovenije je zato vsem poslanskim skupinam Državnega zbora RS poslala predlog za prevzem pobude za rešitev krize slovenskega javnega zdravstvenega sistema, h kateremu je priložila tudi svoj predlog interventnega zakona.  

Predvideni interventni ukrepi za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema iz tega zakona iz naslova skrajšanja čakalnih dob so usmerjeni k zagotovitvi izvedbe dodatnih zdravstvenih storitev, ki so z vidika dolžine čakalnih dob najbolj problematične, z začasno vključitvijo vseh razpoložljivih kapacitet domačih izvajalcev zdravstvene dejavnosti z ustreznim dovoljenjem za opravljanje dejavnosti. Z interventnim zakonom zbornica zasleduje takšno izvedbo storitev, ki bo temeljila na učinkovitosti ureditve in zagotovitvi mehanizma za hitro in kakovostno opravljanje storitev ter posledično čim hitrejše zmanjšanje števila čakajočih pacientov, kar bi po naši oceni pomembno vplivalo tudi na zmanjšanje stroškov iz naslova bolniških staležev.

Zakon za nadomestitev pomanjkanja zdravnikov z interventnimi ukrepi predlaga vzpostavitev novega pravnega okvira (dodatnega) dela zdravnikov. S preprosto in ne zbirokratizirano ureditvijo bi lahko ti enostavno pridobili status neodvisnega ponudnika zdravniške službe (svobodnega zdravnika), ki bo zdravnikom z licenco omogočil opravljanje dodatnega dela, o čemer se bodo z izvajalci zdravstvene dejavnosti prosto dogovarjali. Menimo, da bi tak ukrep znatno izboljšal dostopnost zdravstvenih storitev za paciente.

Dopis Zdravniške zbornice Slovenije poslanskim skupinam Državnega zbora RS si lahko preberete tu >>> ter predlog Zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema si lahko preberete tu >>>.

Oddelek za pravne zadeve
Zdravniška zbornica Slovenije 

Pretekli že objavljeni komentarji predpisov:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami (ZOPOPP-A)

Predlog Pravilnika o sestavi, nalogah, pristojnostih in načinu dela Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko