Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami (ZOPOPP-A)

18.12.2019 12:29

Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije (v nadaljevanju: ministrstvo) je na spletnem portalu e-uprava objavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami (v nadaljevanju: ZOPOPP-A). Z njim posega v trenutno veljavni Zakon o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami.

Predlog ZOPOPP-A določa, da so izvajalci zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami poleg centrov za zgodnjo obravnavo tudi drugi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki v okviru dejavnosti obravnavajo otroke s posebnimi potrebami. Iz besedila ZOPOPP-A pa ne izhaja jasno, kdo so izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki bodo vključeni v proces zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami ter na katere bodo prenesene obveznosti iz tega zakona. S tem je povezana tudi negotovost glede financiranja izvajanja teh obveznosti.

Predlog ministrstva širi pristojnost za odločitev glede priprave individualnega načrta pomoči družini z zdravnika na psihologa oziroma kliničnega psihologa. Po mnenju Zdravniške zbornice Slovenije je nesprejemljivo, da se ugotovitev potrebe po sprejemu individualnega načrta pomoči družini, s katerim se presodi potreba po zagotovitvi zdravstvene pomoči otroku in družini, prepusti psihologu brez kliničnega znanja, ki za tako presojo ni usposobljen.

ZOPOPP-A prav tako določa, da minister za zdravje določi število specializacij iz klinične psihologije. Zakon se pri tem sklicuje na predpise, ki urejajo specializacije zdravnikov in zobozdravnikov, kar po mnenju zbornice vzpostavlja nesistematično in nejasno pravno ureditev, saj se za specializacije iz klinične psihologije uporablja Pravilnik o specializacijah zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev.

V zvezi s tem predlogom zakona je zbornica ministrstvu predlagala bolj natančno definicijo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, črtanje pristojnosti psihologa za odločitev glede priprave individualnega načrta pomoči družini ter zagotovitev sredstev za specializacije kliničnih psihologov na drug, normativno-tehnično ustrezen način. Dopis Zdravniške zbornice Slovenije si lahko preberete tu >>>. 

 

Oddelek za pravne zadeve
Zdravniška zbornica Slovenije 

Pretekli že objavljeni komentarji predpisov:

Predlog Pravilnika o sestavi, nalogah, pristojnostih in načinu dela Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko