Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

COVID-19, država in naša zbornica

feb. 27, 2020, 10:56 dop. by User Not Found
Videti je, da naše delovanje s strani oblasti ni zaželeno. Tega nam ne povedo naravnost, temveč skozi opazke aktualnega ministra za zdravje, da zdravniška zbornica ustvarja paniko. Zdravniška zbornica je in bo zahtevala jasne, enopomenske in preverljive odgovore.

Pri SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, smo zdravniki in zobozdravniki, pa tudi drugi zdravstveni delavci, tako imenovana izpostavljena populacija. Zato je razumljivo, da iščemo informacije o tem, kako se lahko zaščitimo pred okužbo med izvajanjem zdravstvenih storitev, predvsem pa razmišljamo o tem, kako čim bolj zmanjšati možnost hitrega razseva okužbe med prebivalstvom.

Konec minulega tedna smo bili soočeni z veliko količino poročil s terena, predvsem iz primarnega zdravstvenega varstva in od zobozdravnikov. V ponedeljek zjutraj smo iz vseh prispelih zapisov izluščili osem temeljnih vprašanj, za katera nismo našli odgovorov v dopisih in na spletnih povezavah, in jih poslali na naslov ministrstva za zdravje in NIJZ. Neposrednih odgovorov od njih vse do danes nismo dobili, zato smo pripravili nekaj informacij, ki smo ji dobili ali povzeli iz zanesljivih virov. Te smo objavili v pasicah naše spletne strani  in med novicami. Prav tako nekaj informacij o tem, kakšne so izkušnje naših kolegov, ki delajo v tujini.

V naših vprašanjih z dne 24. 2. 2020 smo spraševali tudi o zaščitni opremi. Danes je vlada odobrila, da se odprejo državne rezerve. Ne vemo pa, kako se bodo zaščitni materiali delili med izvajalce.

Ob novici, da bo v Sloveniji 55 vstopnih točk za okužene in obolele s SARS-CoV-2, smo skupaj s kolegi iz »primara« in Praktikuma začeli opozarjati na potencialne nevarnosti take odločitve. Po vzoru iz tujine smo predlagali, da se vzpostavijo vstopne točke v okviru OE NIJZ, kjer lahko paciente usmerjeno pregledajo, vzamejo brise in odločijo o napotitvi – domov, v bolnišnico ali k osebnemu zdravniku. Direktorica NIJZ je to možnost odločno odklonila. Prosili smo jo za dodatno pojasnilo, ki ga danes do 15. ure nismo dobili.

Posebno kritično utegne postati delo v zobozdravstvu, saj zobozdravniki neprestano delajo v območju izdihanega zraka pacienta. Vse posege opravljajo v ustni votlini, v kontaktu s tkivi, slino in krvjo. Njihovi instrumenti v ustih dodatno ustvarjajo aerosol, ki vsebino razprši po ambulanti. Zato morajo biti ukrepi ravno v zobozdravstvu zelo natančni in strogi. S to skrbjo smo se najprej obrnili na odgovorne, kako obravnavati takšne paciente v zobozdravstvu. Do sedaj smo na zbornico prejeli le odgovor NIJZ, ki, če na kratko povzamemo, pravi:

  • Obravnavamo le ZDRAVE paciente (odsotnost akutnega vnetja dihal). Paciente, ki imajo simptome akutnega vnetja dihal in pri njih ne gre za nujno stanje, PRENAROČIMO. Nujne paciente s simptomi akutnega vnetja dihal OBRAVNAVAMO KOT KUŽNE. Pomembna je zaščitna oprema: FFP3 maska, zaščita za oči, vodoodporen kirurški plašč, kirurške rokavice, zaščitna kapa in zaščitna obuvala. Vstop v objekt naj bo po čim krajši poti do zobozdravniškega stola in v čakalnici ne kopičimo veliko ljudi, prostore izdatno prezračujemo.

Na papirju se zdi vse to jasno, kako pa izvajati navodilo z zaščitno opremo (maska FFP3) ki je ni na razpolago, je drugo vprašanje.

To, da se prepričamo o zdravstvenem stanju pacienta, še predno ta vstopi v poslopje ambulante, pomeni, da ga je potrebno predhodno poklicati in vprašati.

Od več deset sporočil, ki smo jih dobili v zadnjih petih dneh, izstopa le eno:

  • Včeraj sem prek medijev spremljala vaše izjave v zvezi z organiziranjem zdravstvene oskrbe v primeru izbruha koronavirusa. In bila nad njimi ogorčena. Zdi se mi skrajno neprofesionalno in zelo škodljivo, da kot predsednica zdravniške zbornice tako pomembne zadeve rešujete prek medijev. Čeprav se zelo strinjam, da mora biti javnost obveščena o tem, kaj se dogaja, pa na drugi strani menim, da takšne izjave nedopustno pripomorejo k ustvarjanju nepotrebne panike in strahu med prebivalci. Če je "zdravnike strah", kot med drugim izjavljate, kako naj se počutimo šele navadni, strokovno ne tako dobro podkovani, občani. Mimogrede: začudila me je tudi vaša izjava, da zdravniki ne znajo uporabljati zaščitne opreme? Mene je v vaši izjavi tudi to zelo zaskrbelo. 

    Če je stanje, kot ga opisujete, resnično tako zaskrbljujoče, je seveda vaša dolžnost in pravica, da ukrepate in nanj opozorite. Vendar strokovno in času ter stanju primerno. Da torej vaše pomisleke, strahove, kritiko naslovite na ustrezne inštitucije v državi. Ki vas morajo prisluhniti in skupaj z vami najti najboljšo rešitev. Vendar ne prek medijev in z ustrahovanjem javnosti. Ampak na način, ki se ga od tako pomembne inštitucije in od vas, kot od njene predsednice, tudi pričakuje.

Spoštovani kolegici in vsem drugim podobno mislečim sporočam, da so moja in naša prizadevanja, da bi odprta vprašanja reševali neposredno z ministrstvom za zdravje in NIJZ, ostala brez jasnega odgovora. 

Videti je, da naše delovanje s strani oblasti ni zaželeno. Tega nam ne povedo naravnost, temveč skozi opazke aktualnega ministra za zdravje, da zdravniška zbornica ustvarja paniko. Zdravniška zbornica je in bo zahtevala jasne, enopomenske in preverljive odgovore. Ko bomo to dosegli, ne bo več nobene potrebe po izjavah za medije in vsi bomo lahko brez zadrege izjavili, da so vse naše ustanove odlično opremljene z zaščitno opremo, vse poti za paciente in odvzete materiale jasno določene, vsi sodelujoči dobro poučeni o nevarnostih in povezani v veliko skupnost dobro delujočega osnovnega zdravstva.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica

Koledar dogodkov



Plačevanje članarine

Zbornica želi preiti na skrbno in okolju prijazno poslovanje, zato stremi k zmanjšanju papirnega poslovanja. S tem namenom prosi vse člane, ki še vedno prejemajo položnice na svoj naslov, da se odločijo za enega od naslednjih načinov plačila članarine preko:

  • delodajalca (ta način uredite pri svojem delodajalcu),
  • SEPA direktne bremenitve (obrazec SEPA direktna bremenitev za fizične osebe in obrazec B2B za pravne osebe),
  • Hal mBills telefonske aplikacije (http://www.mbills.si/),
  • e-računa, ki ga prejmete v svojo spletno banko, kar uredite v svoji spletni banki,
  • računa, ki ga v pdf obliki prejmete na elektronski naslov (sporočite na: racunovodstvo@zzs-mcs.si).

Dogaja se

Komunikacijski krog ni samo krog- delavnica komunikacije in skupinske dinamike
Seja Odbora za zasebno dejavnost, ZZS
Seja Odbora za zasebno dejavnost, ZZS

Iskalnik zdravnikov z veljavnimi licencami

Učni portal ZZS

Zbornica vzpostavlja učni portal za svoje člane.

  • Zborniki in publikacije so objavljeni tukaj>>>.
  • Posnetke nekaterih dogodkov najdete tukaj>>>.

 

Specializacije

Podstran specializacij je namenjen pregledu tekočih razpisov specializacij, pregledu vsebine posameznih specializacij ter z njimi povezanih dokumentov in seznamov glavnih mentorjev, koordinatorjev ipd.

Preberi več

Objava vseh Izobraževanj za člane ZZS

Oglejte si celoten seznam izobraževanj, ki vam jih nudi ZZS v okviru svojih storitev. Preverite kakšni so njihovi programi in kolikšne kreditne točke za udeležbo.

Preberi več

Navodila za organizatorje izobraževanj

Postopek za dodelitev kreditnih točk.

 

Preberi več

e-poslovanje z ZZS - SPLETNI OBRAZCI

Navodila za odprtje "Varnega elektronskega predala - VEP" in povezave do vlog ter obrazcev za oddajo preko VEP ali spletnega portala ZZS.

Več

Spremljajte nas na YouTube

Vabljeni k ogledu vseh posnetkov novinarskih konferenc, izjav za medije in drugih dogodkov na zbornici. 

Povezava

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti

Informacije in vsebine najdete na: www.prepoznajnasilje.si

- pripomočki in obrazci
- izobraževalne vsebine
- kontakti za pomoč žrtvam

Preberi več

Slovensko zdravniško športno društvo Medicus

Vabljeni k ogledu spletnih strani SZŠD Medicus in udeležbi na športne dogodke.

Preberi več


V primeru težav ali vprašanj v vezi zborničnih aplikacij nas kontaktirajte na: Podpora.