Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Čakalne dobe – pisma Dedku Mrazu

jan. 16, 2020, 11:06 dop. by User Not Found
V zdravniški zbornici pa nismo pisali Dedku Mrazu, temveč poslancem državnega zbora. Vsem poslanskim skupinam državnega zbora je zbornica poslala predlog za prevzem pobude za rešitev krize slovenskega javnega zdravstvenega sistema, h kateremu je priložila tudi svoj predlog interventnega zakona.

V zadnjem tednu so mi kolegi iz različnih koncev Slovenije poročali o še eni obremenitvi, za katero ne vidijo smisla. Gre za dopis oz. zahtevo v obliki pisma iz ZZZS in priložen obrazec. Kolegi imajo občutek, da se morajo zagovarjati zaradi čakalnih dob, ki jih imajo v okviru svojih dejavnosti. Kot da so jih povzročili oni sami, in to namenoma, čeprav je jasno, da je odgovornost na strani sistema.

Res je, da je takšno zbiranje podatkov določil Zakon o pacientovih pravicah in z njim povezan pravilnik o čakalnih dobah, vendar še nikomur od odgovornih ni padlo na misel, da bi to neučinkovito in škodljivo določbo odpravil. Zakaj trdim, da je določba neučinkovita? Zato, ker z ničimer ne skrajšuje čakalnih dob. Te se kljub ukrepom in »ukrepom« podaljšujejo. Analize, narejene na podlagi teh vprašalnikov, javnosti niso bile predstavljene. Ali pa sem jih jaz zamudila? Če bi bile narejene, bi že točno vedeli, zakaj prihaja do nedopustno dolgih čakalih dob, in o tem ne bi bilo treba vsako leto ponovno spraševati – vsaj do takrat, ko celoten zdravstveni sistem deluje po nespremenjeni zakonodaji. In zakaj škodljivo? Zato, ker si morajo izvajalci dobesedno izmišljevati vzroke za dolge čakalne dobe, in to za pet VZS z največjim preseganjem dopustnih čakalnih dob. Lahko seveda napišejo, da k njim prihaja več pacientov. Ampak to že vemo. In podobno velja za ukrepe. Ali naj napišejo, da bodo za posamezni pregled porabili 15 % manj časa? Ker bi tako lahko opravili več storitev in bi se vrsta čakajočih skrajšala? Še posebej nespametno se zdi »utemeljevanje napotitev na izbrane VZS« oziroma »predlog ukrepov v primeru neutemeljenih napotitev«. Odgovori, ki jih lahko kolegi napišejo, so podobni pismom Dedku Mrazu. Dedek Mraz jih ne bo dobil, pa tudi če bi jih dobil, bi se le prizanesljivo nasmehnil, saj želja ne bo mogel izpolniti.

V zdravniški zbornici pa nismo pisali Dedku Mrazu, temveč poslancem državnega zbora. Vsem poslanskim skupinam državnega zbora je zbornica poslala predlog za prevzem pobude za rešitev krize slovenskega javnega zdravstvenega sistema, h kateremu je priložila tudi svoj predlog interventnega zakona, to je Predlog Zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema.

Predvideni interventni ukrepi za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema iz tega zakona iz naslova skrajšanja čakalnih dob so usmerjeni k zagotovitvi izvedbe dodatnih zdravstvenih storitev, ki so z vidika dolžine čakalnih dob najbolj problematične, z začasno vključitvijo vseh razpoložljivih kapacitet domačih izvajalcev zdravstvene dejavnosti z ustreznim dovoljenjem za opravljanje dejavnosti. Z interventnim zakonom zbornica zasleduje takšno izvedbo storitev, ki bo temeljila na učinkovitosti ureditve in zagotovitvi mehanizma za hitro in kakovostno opravljanje storitev ter posledično čim hitrejše zmanjšanje števila čakajočih pacientov, kar bi po oceni zbornice pomembno vplivalo tudi na zmanjšanje stroškov iz naslova bolniških staležev.

Zakon za nadomestitev pomanjkanja zdravnikov z interventnimi ukrepi predlaga vzpostavitev novega pravnega okvira (dodatnega) dela zdravnikov. S preprosto in ne zbirokratizirano ureditvijo bi lahko ti enostavno pridobili status neodvisnega ponudnika zdravniške službe (svobodnega zdravnika), ki bo zdravnikom z licenco omogočil opravljanje dodatnega dela, o čemer se bodo z izvajalci zdravstvene dejavnosti prosto dogovarjali. Zbornica meni, da bi tak ukrep znatno izboljšal dostopnost zdravstvenih storitev za paciente.

Kaj bodo o naši pobudi menili odločevalci, bo vidno kmalu. Zato je pomembno, da vsak zdravnik in zobozdravnik prebere vsebino tega zakonskega predloga in o njem govori ob vsaki priložnosti. Predvsem za zdravstvene zavode je pomembno, da bi lahko angažirali dovolj zdravnikov za vse tiste dejavnosti (VZS-je), kjer je čakalna doba nedopustno dolga. Tako bi se lahko vsi skupaj učinkovito lotili skrajševanja čakalnih dob in posledično tudi bolniških odsotnosti. In ne pozabimo – zdravniška zbornica podaja ta predlog predvsem v korist pacientov..

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica

Koledar dogodkov



Plačevanje članarine

Zbornica želi preiti na skrbno in okolju prijazno poslovanje, zato stremi k zmanjšanju papirnega poslovanja. S tem namenom prosi vse člane, ki še vedno prejemajo položnice na svoj naslov, da se odločijo za enega od naslednjih načinov plačila članarine preko:

  • delodajalca (ta način uredite pri svojem delodajalcu),
  • SEPA direktne bremenitve (obrazec SEPA direktna bremenitev za fizične osebe in obrazec B2B za pravne osebe),
  • Hal mBills telefonske aplikacije (http://www.mbills.si/),
  • e-računa, ki ga prejmete v svojo spletno banko, kar uredite v svoji spletni banki,
  • računa, ki ga v pdf obliki prejmete na elektronski naslov (sporočite na: racunovodstvo@zzs-mcs.si).

Dogaja se

Komunikacijski krog ni samo krog- delavnica komunikacije in skupinske dinamike
Seja Odbora za zasebno dejavnost, ZZS
Seja Odbora za zasebno dejavnost, ZZS

Iskalnik zdravnikov z veljavnimi licencami

Učni portal ZZS

Zbornica vzpostavlja učni portal za svoje člane.

  • Zborniki in publikacije so objavljeni tukaj>>>.
  • Posnetke nekaterih dogodkov najdete tukaj>>>.

 

Specializacije

Podstran specializacij je namenjen pregledu tekočih razpisov specializacij, pregledu vsebine posameznih specializacij ter z njimi povezanih dokumentov in seznamov glavnih mentorjev, koordinatorjev ipd.

Preberi več

Objava vseh Izobraževanj za člane ZZS

Oglejte si celoten seznam izobraževanj, ki vam jih nudi ZZS v okviru svojih storitev. Preverite kakšni so njihovi programi in kolikšne kreditne točke za udeležbo.

Preberi več

Navodila za organizatorje izobraževanj

Postopek za dodelitev kreditnih točk.

 

Preberi več

e-poslovanje z ZZS - SPLETNI OBRAZCI

Navodila za odprtje "Varnega elektronskega predala - VEP" in povezave do vlog ter obrazcev za oddajo preko VEP ali spletnega portala ZZS.

Več

Spremljajte nas na YouTube

Vabljeni k ogledu vseh posnetkov novinarskih konferenc, izjav za medije in drugih dogodkov na zbornici. 

Povezava

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti

Informacije in vsebine najdete na: www.prepoznajnasilje.si

- pripomočki in obrazci
- izobraževalne vsebine
- kontakti za pomoč žrtvam

Preberi več

Slovensko zdravniško športno društvo Medicus

Vabljeni k ogledu spletnih strani SZŠD Medicus in udeležbi na športne dogodke.

Preberi več


V primeru težav ali vprašanj v vezi zborničnih aplikacij nas kontaktirajte na: Podpora.