Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Razglašeni so štajerski zdravniki leta 2019 in medicinski dosežek štajerske regije za leto 2019

nov. 28, 2019, 07:33 dop. by Slavka Sterle
Časnik Večer in Zdravniška zbornica Slovenije sta na slovesnem dogodku v kongresnem centru Habakuk včeraj, 27. 11. 2019, razglasili letošnje štajerske zdravnike leta v petih kategorijah po izboru bralcev in medicinski dosežek štajerske regije na podlagi izbora strokovne komisije zdravnikov.

Časnik Večer in Zdravniška zbornica Slovenije sta na slovesnem dogodku v kongresnem centru Habakuk včeraj, 27. 11. 2019,  razglasili letošnje štajerske zdravnike leta v petih kategorijah po izboru bralcev in medicinski dosežek štajerske regije na podlagi izbora strokovne komisije zdravnikov. Štajerska družinska zdravnica leta 2019 je Nataša Podbregar, dr. med., specialistka družinske medicine v Zdravstvenem domu Celje, štajerska pediatrinja leta 2019 je Tina Božičnik, dr. med., specialistka pediatrije iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru, štajerski ginekolog leta 2019 je Milan Lukman, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, ki že 25 let deluje v zasebni ginekološki ambulanti s koncesijo in sodeluje z ginekološko-porodniškim oddelkom Splošne bolnišnice Ptuj, štajerska specialistka sekundarne ravni za leto 2019 je Brigita Cvetko, dr. med., specialistka oftalmologije iz Splošne bolnišnice Ptuj. Štajerska zobozdravnica leta 2019 je vnovič Vesna Kaloh, dr. dent. med., specialistka čeljustne in zobne ortopedije z ortodontsko ordinacijo v Mariboru.

Medicinski dosežek štajerske regije-bilten

Foto: Andrej Petelinšek

Naziv medicinski dosežek štajerske regije za leto 2019 je šel v roke UKC Maribor – za torakoskopsko revaskularizacijo miokarda, ki jo od letos izvajajo na Oddelku za kardiokirurgijo UKC Maribor, in Borisu Robiču, dr. med., ki je metodo prinesel iz tujine, s sodelavci: kirurgoma Petrom Juričem, dr. med., in doc. dr. Mihom Antoničem, dr. med., instrumentarko Metko Žumer, perfuzionistoma Nikom Kotnikom in Zvonkom Lenartom ter anesteziologinjo Ireno Urbančič, dr. med.

V svetu se minimalno invazivnih tehnik revaskularizacije srca, predvsem zaradi izredno drage opreme za robotsko kirurgijo, poslužujejo le redki, visoko specializirani centri.

S pomočjo ekipe iz enega vodilnih kardiokirurških centrov za minimalno invazivno srčno kirurgijo iz Hasselta v Belgiji, kjer so razvili torakoskopsko podprto tehniko revaskularizacije srca, so takšne posege začeli opravljati tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Doktor Boris Robič se je v omenjeni bolnišnici izobraževal in vsakodnevno opravljal minimalno invazivne operacije srca kar 5 let. Po odločitvi o vrnitvi v domovino se je Oddelek za kardiokirurgijo v UKC Maribor s svojim mladim kadrom, ki je bil vedno naklonjen uvajanju novosti v kirurgiji, izkazal za najboljšo izbiro.

Gre za prve takšne posege v Sloveniji in tudi širši regiji. Do sedaj so, kljub omejitvi indikacij, uspešno opravili že 10 takšnih posegov.

Kratke predstavitve prejemnikov nazivov štajerski zdravnik leta:

Vsi štajerski zdravniki-bilten

Foto: Andrej Petelinšek

Štajerski zobozdravnik leta 2019 – Vesna Kaloh,
dr. dent. med., specialistka čeljustne in zobne ortopedije

Po študiju se je zaposlila v Zdravstvenem domu Maribor in štiri leta delala kot otroška zobozdravnica na osnovni šoli. Specialistični izpit je opravila leta 2011 in takoj nato prevzela ortodontsko ordinacijo v Mariboru. V zadnjem letu intenzivno izpopolnjuje svoje znanje na področju premikov zob z nevidnimi brezkovinskimi aparati. Verjame, da svojim pacientom vrača nasmeh na obraz ne le s svojo strokovnostjo pri zdravljenju, ravnanju in beljenju zob, temveč tudi s pozitivno energijo, ki jo oddaja.

Štajerski pediater leta 2019  Tina Božičnik, dr. med., specialistka pediatrije 

Mama, življenjska sopotnica, pediatrinja, akupunkturologinja je zaščitnica in zagovornica otrok, zato je tudi avtorica mednarodnega projekta "Parent like a Pro". Zaposlena je v predšolskem dispanzerju Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru. Verjame v celostno obravnavo ne samo otrok, temveč cele družine in meni, da je miren in srečen starš prvi pogoj za vzgojo mirnega in srečnega otroka. 

Štajerski specialist sekundarne ravni leta 2019 – Brigita Cvetko, dr. med., specialistka oftalmologije 

Med specializacijo na Očesnem oddelku UKC Maribor in na Očesni kliniki v Ljubljani si je pridobila bogato strokovno znanje, ki ga je izkazala z uspešno opravljenim specialističnim izpitom. V Splošni bolnišnici Ptuj z veliko predanostjo, skrbnostjo in posluhom za paciente opravlja delo ambulantnega oftalmologa. Strokovno znanje izpopolnjuje z udeležbo na seminarjih, različnih delavnicah in mednarodnih kongresih. Je žena in mati štirih otrok: hčerke Ane in sinov Tomaža, Roka in Vida. 

Štajerski družinski zdravnik leta 2019 – Nataša Podbregar, dr. med.

Splošna zdravnica v Zdravstvenem domu Celje svoje delo opravlja že 30 let, zadnjih deset let je tudi mentorica specializantom družinske medicine. Zanima jo več področij, zato zadnjih šest let ob službi dela na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Celju kot izvedenka invalidske komisije in obiskuje paciente na domu, kjer se srečuje s popolnoma drugo platjo medicine. V želji, da bi pripomogla k izboljšanju statusa zdravnikov, je zadnja tri leta tudi predstavnica Fidesa v ZD Celje. Zelo rada dela s specializanti, ker ji mlajše generacije povedo kaj o novostih v medicini, ona pa z njimi deli svoje izkušnje – tako oboji nadgrajujejo znanje. 

Štajerski ginekolog leta 2019 – Milan Lukman, dr. med., specialist ginekologije in porodništva  

Končal je medicinsko fakulteto in specializacijo v Zagrebu ter se zaposlil v Splošni bolnišnici Čakovec, nato pa ga je življenjska pot vodila na Ptuj. Že 25 let deluje v zasebni ginekološki ambulanti s koncesijo, prav tako pa sodeluje z ginekološko-porodniškim oddelkom Splošne bolnišnice Ptuj. Za ohranjanje strokovnosti se redno izobražuje doma in v tujini, pri delu pa ga vodita ljubezen do poklica in želja pomagati bolnicam. 

Predstavitev finalistov za medicinski dosežek štajerske regije, ki so prispeli na natečaj Zdravniške zbornice Slovenije:

Vsi medicinski dosežki-bilten

Foto: Andrej Petelinšek

Prva operacija možganskega tumorja v budnem stanju v UKC Maribor – uvedba nove metode na Oddelku za nevrokirurgijo, UKC Maribor,
pod vodstvom doc. dr. Janeza Ravnika, dr. med., in v sodelovanju z Ninno Kozorog, dr. med.

23. januarja 2019 so po večtedenskih pripravah v UKC Maribor opravili prvi takšen poseg. Operirali so bolnika, starega 41 let, z gliomom nizkega gradusa. Za uspešno izvedbo kraniotomij v budnem stanju je potrebna uigrana ekipa. Od prve operacije naprej pri teh operacijah sodeluje standardni tim, ki deluje povezano in složno. Pripravili so tudi ustrezno klinično pot.

V timu so še: asist. Tomaž Šmigoc, dr. med., specialist nevrokirurgije, in izr. prof. dr. Gorazd Bunc, dr. med., specialist nevrokirurgije, ter anesteziološka ekipa: Vasil Kosev, dr. med., in Darjan Kos, dr. med., oba specialista anesteziologije.


Prva uporaba intraoperativnega nevromonitoringa pri noseči ženski v Sloveniji na Oddelku za nevrokirurgijo, UKC Maribor,
pod vodstvom doc. dr. Janeza Ravnika, dr. med., in v sodelovanju z Ninno Kozorog, dr. med.

Metoda motoričnih evociranih potencialov v tujini ni uporabljena kot standardna, pri nosečnicah so jo doslej v svoji praksi uporabili le v treh svetovnih centrih zaradi sumljive sprožitve kontrakcij, škodljivih za plod.

Junija 2019 so uspešno izvedli operacijo možganskega tumorja pri noseči bolnici. Bolnica, sicer nosečnica v 21. tednu nosečnosti, je zbolela konec maja 2019 s ponavljajočimi se žariščnimi epileptičnimi napadi s kloničnimi trzljaji v desnih okončinah, ki so se stopnjevali tako po frekvenci, času trajanja in moči.

Gre za prvo merjenje motoričnih evociranih potencialov med operacijo pri nosečnici in enega redkih centrov, kjer je bilo to izvedeno. Pomembna prednost je ohranitev motorične funkcije med odstranitvijo tumorja ter obenem kortikalni in subkortikalni maping elokventnih regij.

V timu so še: asist. Tomaž Šmigoc, dr. med., specialist nevrokirurgije, Darjan Kos, dr. med., specialist anesteziologije, in perinatologinja Veronika Anzeljc, dr. med., specialistka pediatrije.  


Izdelava ortodontskega aparata z dodajalnimi tehnologijami, doc. dr. Anita Fekonja, dr. dent. med.,
specialistka zobne in čeljustne ortopedije iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa  Drolca Maribor, v sodelovanju z dr. Tjašo Zupančič Hartner, prof. kem., in strokovnjaki s Fakultete za strojništvo in Medicinske fakultete Univerze Maribor

Gre za inovacijo, saj v literaturi doslej ni bilo najti podatkov o individualni izdelavi ortodontskih pripomočkov z dodajalnimi tehnologijami. Ta inovativni način omogoča najnaprednejšo izdelavo aparata, čas zdravljenja pa se skrajša.

Fiksno vodilo griza se uporablja pri pacientih z retrognatim položajem spodnje čeljustnice, kadar je potrebna stimulacija njene rasti, da se doseže optimalni položaj, normookluzija.

Optimalni čas zdravljenja je v obdobju pubertetnega sunka rasti (CVM3-CVM4). Do sedaj je bilo na ta način zdravljenih 32 pacientov.


Torakoskopska revaskularizacija miokarda na Oddelku za kardiokirurgijo UKC Maribor in  Boris Robič, dr. med., z operativnim timom

V svetu se minimalno invazivnih tehnik revaskularizacije srca, predvsem zaradi izredno drage opreme za robotsko kirurgijo, poslužujejo le redki, visoko specializirani centri.

S pomočjo ekipe iz enega vodilnih kardiokirurških centrov za minimalno invazivno srčno kirurgijo iz Hasselta v Belgiji, kjer so razvili torakoskopsko podprto tehniko revaskularizacije srca, so takšne posege začeli opravljati tudi v Sloveniji – v UKC Maribor.

Gre za prve takšne posege v Sloveniji in tudi širši regiji. Do sedaj so kljub omejitvi indikacij uspešno opravili že vsaj 10 takšnih posegov. Prednosti takšnih posegov so poleg ohranitve stabilnosti prsnega koša in manjšega, praktično ničnega tveganja za okužbo tudi manjša pooperativna brazgotina, manjša pooperativna bolečina, krajši čas bivanja v bolnišnici ter hitrejše okrevanje.

V timu so še: kirurga Peter Jurič, dr. med., in doc. dr. Miha Antonič, dr. med., instrumentarka Metka Žumer, perfuzionista Niko Kotnik in Zvonko Lenart ter anesteziologinja Irena Urbančič, dr. med.

Uvedba zdravljenja z zunajtelesnim obtokom z oksigenacijo krvi – ECMO v dejavnost Splošne bolnišnice Celje, pod vodstvom red. prof. Mateja Podbregarja, dr. med., specialista interne medicine in specialista intenzivne medicine, predstojnika Oddelka za intenzivno interno medicino Splošne bolnišnice Celje.

Zunajtelesni obtok z oksigenacijo krvi (angl. Extra Corporeal Membrane Oxygenation, ECMO) je način popolne podpore srčno-žilnega sistema in/ali delovanja pljuč, ki ga je letos v svoje delo začel uvajati tudi Oddelek za intenzivno interno medicino Splošne bolnišnice Celje.

Z uvedbo nove metode zdravljenja se pomembno poveča možnost za preživetje kritično bolnih pacientov, saj lahko z njim začasno delno ali popolno nadomestimo oslabelo delovanje srca in/ali pljuč.

Pred tem je bila ta metoda bolnikom dostopna le v UKC Ljubljana in UKC Maribor. Z uvajanjem te metode zdravljenja zunaj območja, ki ga s svojo dejavnostjo pokrivata terciarna zdravstvena centra, ki izvajata zdravljenje z ECMO, se povečajo možnosti za preživetje kritično bolnih pacientov na področju, ki ga s svojo dejavnostjo pokriva splošna bolnišnica. 

Intenzivna medicina ima v celjski bolnišnici več kot 40-letno tradicijo in je v strokovnem vrhu slovenske intenzivne medicine. Strokovnjaki Oddelka za intenzivno interno medicino Splošne bolnišnice Celje že vrsto let aktivno sodelujejo pri razvoju slovenske in evropske intenzivne medicine, saj poleg rednega vseskozi opravljajo tudi raziskovalno in izobraževalno delo. Povprečno letno na oddelku zdravijo približno 400 do 450 bolnikov. Oddelek ima 11 postelj.

Več o natečaju >>>

Koledar dogodkovPlačevanje članarine

Zbornica želi preiti na skrbno in okolju prijazno poslovanje, zato stremi k zmanjšanju papirnega poslovanja. S tem namenom prosi vse člane, ki še vedno prejemajo položnice na svoj naslov, da se odločijo za enega od naslednjih načinov plačila članarine preko:

  • delodajalca (ta način uredite pri svojem delodajalcu),
  • SEPA direktne bremenitve (obrazec SEPA direktna bremenitev za fizične osebe in obrazec B2B za pravne osebe),
  • Hal mBills telefonske aplikacije (http://www.mbills.si/),
  • e-računa, ki ga prejmete v svojo spletno banko, kar uredite v svoji spletni banki,
  • računa, ki ga v pdf obliki prejmete na elektronski naslov (sporočite na: racunovodstvo@zzs-mcs.si).

Dogaja se

Seja sveta za izobraževanje
Modul šole klinične prehrane
Modul šole klinične prehrane

Iskalnik zdravnikov z veljavnimi licencami

Učni portal ZZS

Zbornica vzpostavlja učni portal za svoje člane.

  • Zborniki in publikacije so objavljeni tukaj>>>.
  • Posnetke nekaterih dogodkov najdete tukaj>>>.

 

Specializacije

Podstran specializacij je namenjen pregledu tekočih razpisov specializacij, pregledu vsebine posameznih specializacij ter z njimi povezanih dokumentov in seznamov glavnih mentorjev, koordinatorjev ipd.

Preberi več

Objava vseh Izobraževanj za člane ZZS

Oglejte si celoten seznam izobraževanj, ki vam jih nudi ZZS v okviru svojih storitev. Preverite kakšni so njihovi programi in kolikšne kreditne točke za udeležbo.

Preberi več

Navodila za organizatorje izobraževanj

Postopek za dodelitev kreditnih točk.

 

Preberi več

e-poslovanje z ZZS - SPLETNI OBRAZCI

Navodila za odprtje "Varnega elektronskega predala - VEP" in povezave do vlog ter obrazcev za oddajo preko VEP ali spletnega portala ZZS.

Več

Spremljajte nas na YouTube

Vabljeni k ogledu vseh posnetkov novinarskih konferenc, izjav za medije in drugih dogodkov na zbornici. 

Povezava

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti

Informacije in vsebine najdete na: www.prepoznajnasilje.si

- pripomočki in obrazci
- izobraževalne vsebine
- kontakti za pomoč žrtvam

Preberi več

Slovensko zdravniško športno društvo Medicus

Vabljeni k ogledu spletnih strani SZŠD Medicus in udeležbi na športne dogodke.

Preberi več


V primeru težav ali vprašanj v vezi zborničnih aplikacij nas kontaktirajte na: Podpora.