Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

zrela2
zrela2
1067 KB

 

Pripravili:

  • Martin Ranfl, dr. dent. med., specialist javnega zdravja, NIJZ
  • doc. dr. Barbara Artnik, dr. dent. med., specialistka socialne medicine, UL MF
  • Christos Oikonomidis, dr. dent. med., specialist javnega zdravja, NIJZ

Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Ustno in splošno zdravje

 

Ustno zdravje je neločljivo povezano s splošnim zdravjem. Bolezni zob in ustne votline pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika, njegovo vsakodnevno delovanje in psihosocialno stanje.

Povezanost ustnega in splošnega zdravja se kaže v obeh smereh. Nekatere sistemske bolezni se s svojimi simptomi in znaki najprej izrazijo v ustni votlini. Velja tudi obratno, saj zdravje ustne votline vpliva tudi na nekatera druga bolezenska stanja.

Zdravje obzobnih tkiv predstavlja področje, kjer je povezava ustnega in splošnega zdravja najbolj raziskana. Z ustnim zdravjem so povezane bolezni srca in žilja, zapleti med nosečnostjo, presnovne motnje (sladkorna bolezen), avtoimunska obolenja, bolezni dihal in celo Alzheimerjeva bolezen.

Kronični bolniki morajo poleg rednega umivanja zob skrb nameniti tudi rednim zobozdravniškim pregledom. To prispeva k pravočasnemu odkritju morebitnih ustnih bolezni in k boljšemu obvladovanju njihove primarne kronične bolezni.

S primerno skrbjo za ustno zdravje preprečujemo tudi nastanek bolezni v ustni votlini, ki lahko vodijo v izgubo zob. Izguba več zob izrazito negativno vpliva na kakovost življenja in na samopodobo posameznika. Izgubljene zobe je sicer možno nadomestiti z različnimi zobozdravniškimi posegi, s katerimi pa ni mogoče v popolnosti nadomestiti naravnih zob.

Ustnoorg1_3Ustnoorg2_3Ustnoorg3_3