Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ob katastrofah še dodatno zavemo, kako še zdaleč nismo samotni otočki

14.08.2023 09:58

Delimo zapis zdravnika Rok Ravnikarja:

"Do srede res ne bi mogla čakati", je najbolj pogost stavek današnjega dne v ambulanti. Bolezni in težave ne poznajo ne praznikov ne dni v tednu… Dogajajo se vsak dan, sproti, vedno znova. Dalj ko čakaš, večji je zalogaj. Je možno preživetje družbe z zdravstvom zaprtim 4 dni? Seveda, a veliko težje. Ne le zato, ker lahko nekatere težave počakajo 2 dni, 4 pa bistveno težje, ampak tudi zaradi zaposlenih in oskrbe bolnikov. Če bi z delom pričeli po 4 dneh, bi nas pričakal bistveno večji in težje obvladljiv val… Bolniki bi čakali dlje in na koncu bi jim bilo namenjeno v gneči še manj pozornosti.

Vendar se ob katastrofah še dodatno zavemo, kako še zdaleč nismo samotni otočki, ampak že v vsakodnevnih dejavnostih zelo odvisni drug od drugega. Modro je, da se je zagotovilo delovanje vseh kritičnih služb za sicer dela prosti dan prostovoljstva. Še posebej sem hvaležen, da je kot kritična infrastruktura obravnavan tudi vrtec, saj bi imelo sicer praznično delo še eno dodatno skrb več, s katero se sicer v službah z 24/7/365 režimom ukvarjamo ob vikendih in nočeh. Že samo zagotavljanje zdravstva kot kritične infrastrukture pomeni zagotoviti administratorjev/receptorjev, sester, zdravnikov, reševalne službe, patronažne službe, lekarne – in otroško varstvo za vse te zaposlene z otroki takšno organizacijo omogoči ali vsaj ključno olajša.

Ne znam ocenit, kako polne bodo danes ordinacije. Po prvih urah kaže, da ljudje zaupajo zdravstvu in so se ter se bodo danes oglasili, ko so našo pomoč potrebovali. Zagotovo je delujoče zdravstvo danes ena zelo koristna stvar za ljudi, še posebej na prizadetih območjih… Daje jim tudi občutek normalnosti, da se življenje vzpostavlja nazaj.
May be a graphic of blueprint and text that says

Rok Ravnikar je družinski zdravnik v ZD Kamnik in predsednik odbora za odnovno zdravstvo ZZS.

POVEZANE VSEBINE:
Navodila Ministrstva za zdravje v zvezi z opravljanjem zdravstvenih storitev v javni mreži na dan 14. 8. 2023 ter pojasnila oddelka za pravne zadeve v zvezi z delovnopravnimi pravicami zaposlenih >>>

Da bo zdravstvo v ponedeljek delalo, je prava, solidarna odločitev >>>