Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Da bo zdravstvo v ponedeljek delalo, je prava, solidarna odločitev

11.08.2023 17:11

V Zdravniški zbornici Slovenije menimo, da je pravilna in najbolj solidarna odločitev, da bo ponedeljek, ki je sicer razglašen za dan solidarnosti in dela prosti dan, za določen del družbeno ključnih dejavnosti, med katerimi je tudi zdravstvo, lahko potekal kot delovni dan.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je s podpisom odredbe poleg zdravstva delo v ponedeljek določil še za zaposlene pri upravljalcih kritične infrastrukture, v centrih za socialno delo, na področju veterine in v zavarovalništvu.

Zdravniki smo tukaj za paciente in lahko k dnevu solidarnosti največ prispevamo tako, da lahko pregledamo tudi za ponedeljek naročene paciente in opravimo vse za ponedeljek načrtovane posege.

Za ta korak so se že pred odredbo odločili v številnih zdravstvenih ustanovah, k temu je pozval tudi sindikat Fides in številni zdravniki. Takšna navodila je včeraj zdravstvenim ustanovam nato podalo tudi Ministrstvo za zdravje, s čemer so vsi zavodi dobili zagotovilo, da niso v prekršku in bodo vzpostavljene vse pravne podlage, da so v ponedeljek odprti ter po programu opravijo zdravstvene storitve.

Pacientom se zahvaljujemo za razumevanje in potrpežljivost, če je bilo iz katere od ustanov v preteklih dneh najprej sporočeno, da izvajanje storitev ne bo mogoče. Ustanove so med tem že poskrbele, da so  pacienti dobili potrebe informacije, glede na to kako bodo in lahko organizirajo delo. Prebivalci ob tem prosimo, da še naprej pozorno spremljajo obvestila zdravstvenih zavodov.