Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Prvo pravilo: Kronični bolniki imejte na poti na počitnice zdravila vedno v ročni prtljagi

30.06.2023 12:18

 

Najbolj krhki odrasli ljudje so v poletnem času in času dopustov kronični bolniki. »Dostikrat se mi zgodi, da kdo sporoči, da je v tem in tem počitniškem kraju, da je pozabil svoja zdravila, da v kraju kjer je, zdravila, ki ga on uporabljal v Sloveniji, ne poznajo. Tako da prvo pravilo je: za dovolj dni vzemimo s sabo zdravila, če smo kronični bolniki  in to vsa zdravila, ki jih jemljemo,« je na današnji novinarski konferenci, kako se pripraviti na dopust in kaj vzeti sabo v potovalni lekarni, poudarila družinska zdravnica primarijka doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. druž. Opozorila je, da dovolj dni pomeni, da s sabo vzamemo zdravil za nekoliko več dni, kot boste odsotni, saj se lahko pot, še posebej če to pomeni trajektne povezave in lete v tujino, nepredvideno podaljša, pogosto je lahko let preložen, zamudimo trajekt in podobno in v takih primerih nam zdravil ne sme zmanjkati.

Prav tako je pomembno, da so nam zdravila, ki jih jemljemo, na poti na dopust vedno pri roki. To pomeni, da so v ročni prtljagi, ne v prtljažniku avtobusa ali vozila, še manj v prtljagi, ki je v letalu med letom nedosegljiva.

Poleg tega je pri zdravilih pomembno, da niso izpostavljena ekstremnim temperaturnim nihanjem. Če so z nami v naši osebni ročni prtljagi ali torbici, to pomeni, da bodo ves čas v razmeroma ustrezno klimatiziranem prostoru. Za zdravila namreč ni dobro, da so izpostavljena več kot 25 stopinjam, ali da so izpostavljena ekstremnemu mrazi, celo pod lediščem, kar se zgodi, če so v letalu spravljena v običajni prtljagi.    

Pediater Denis Baš, dr. med., spec. ped. je izpostavil, da otroci pogosto ob vožnji z avtomobilom, avtobusom, letalom ali ladjo občutijo slabost, neugoden občutek v trebuhu, imajo povečano izločanje sline, lahko tudi bruhajo. in kaj vsetuje? "Če je pot krajša in bo otrok zdržal brez obroka, le tega preskočimo, sicer pa naj bo obrok lahek (npr. kos kruha, prepečenec, krekerji, zeliščni čaj), otrok naj gleda v smeri vožnje, lahko ga zamotimo z glasbo, petjem, pogovorom. Če so otroci nagnjeni k potovalni slabosti, odsvetujemo branje ali gledanje zaslonov. Spanje med vožnjo pomaga. Ob pojavu katerih od zgoraj naštetih znakov potovalne bolezni napravimo postanek in se nekoliko sprehodimo. Poskusimo lahko z obkladki na vrat ter masažo stopal. Pred vožnjo lahko otrok zaužije prehranska dopolnila z ingverjem. Pri otrocih s hudimi težavami , ki so straješi od 6.let, pa lahko starši v lekarni kupijo antihistamiski preparat proti slabosti.

"Za vsako zdravilo se s farmacevtom ali zdravnikom posvetujte o pravilni uporabi. S seboj vzemite tudi priloženo navodilo za uporabo," svetuje Romana Rakovec., mag. farm., podpredsednica, Lekarniška zbornica Slovenije.

Opozarja še: "V kombinaciji s sončnimi žarki lahko zelo hude preobčutljivosti na koži povzročajo tudi nekatera zdravila, zato preverite vpliv sončenja v primeru jemanja zdravil v lekarni."

Še posebej skrbno pripravite počitniško lekarno, ko gredo na počitnice ali potovanje tudi otroci, nosečnice ali doječe matere. Razmisliti je potrebno tudi o vseh morebitnih zdravstvenih težavah, ki lahko nastanejo, in o možnostih za odpravo teh težav. Zdravstvene težave in uporaba zdravil, še posebej pri otrocih, nosečnicah in doječih materah zahtevajo še posebno pozornost, zato se je potrebno hitreje odločati za obisk zdravnika. Svetujemo posvet z zdravnikom oz. s pediatrom že pred odhodom na počitnice.

V izogib še drugim neprijetnostim na poti, ki bi jih lahko zlahka preprečili, smo s sogovorniki – zdravniki in farmacevtko pogledali, na kaj vse se je še smiselno dobro pripraviti, ko gremo na dopust, npr. na spremembe počutja, zdravja in morebitne manjše poškodbe na poti. Kako? Kaj pripraviti v prtljago? Katera zdravila naj ne bi manjkala na poti? Kako ukrepati ob najpogostejših nevšečnostih?

Vse to so na novinarki konferenci zelo podrobno pojasnili:

  • družinska zdravnica prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. druž.
  • pediater Denis Baš, dr. med., spec. ped.
  • Romana Rakovec., mag. farm., podpredsednica, Lekarniška zbornica Slovenije

 

 

 Povzetek napotkov: Kako se pripraviti na dopust in kako ukrepati v primeru morebitnih poškodb in zdravstvenih težav  je dostopen tukaj >>>>