Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Navodila za izvajanje specializacije – obvestilo

21.06.2023 12:07

Z navodili za izvajanje specializacije, ki jih je pripravilo Ministrstvo za zdravje RS (dopis št. 603-46/2023/5, z dne 13.4.2023), je zbornica dne 16. 5. 2023 že seznanila specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij. V vmesnem obdobju so bila na zbornico naslovljena vprašanja članov, vezna na predmetna navodila, zato je zbornica za dodatna pojasnila zaprosila Ministrstvo za zdravje RS. Za lažje razumevanje in večjo preglednost specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij ponovno seznanjamo z navodili ministrstva, z odgovori na najpogostejša vprašanja, prilagamo pa tudi vse relevantne dopise.

Navodila za izvajanje specializacij veljajo LE za specializante, ki so za čas trajanja specializacije zaposleni v splošnih in specialnih bolnišnicah (z izjemo obeh univerzitetnih kliničnih centrov):

-        specializanti obvezno delajo en dan na teden v matični ustanovi, ob predpostavki, da so izpolnjeni naslednji pogoji:

  • zagotovljena 80 % prisotnost specializanta na kroženju (kar se smiselno upošteva tudi pri koriščenju dopustov), v skladu s četrtim odstavkom 30. člena Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov (Uradni list RS, št. 22/18, 187/20 in 87/21),
  • delodajalec ima ustrezno pooblastilo za izvajanje specializacije,
  • delodajalec ima prosto specializantsko delovno mesto;

    -        specializanti morajo kolikor je mogoče krožiti v matični ustanovi (Zdravniška zbornica Slovenije pozove glavne mentorje in specializante, da pripravijo ustrezne načrte kroženja).

    -        med pogoji za delo specializanta en dan na teden v matični ustanovi je tudi, da ima ta ustanova na voljo neposrednega mentorja iste stroke, ki je tisti dan prisoten na delovnem mestu,

    -        navodila veljajo za vse specializante, tudi za tiste, ki že opravljajo specializacijo,

    -        navodila ne veljajo za Univerzitetni klinični center Ljubljana in Univerzitetni klinični center Maribor, saj je njihov namen zagotoviti, da specializanti več krožijo v splošnih in specialnih bolnišnicah.

    -        navodila za izvajanje specializacij z dodatnimi pojasnili je treba začeti uporabljati najkasneje 1. junija 2023.

     

    Odgovori na najpogostejša vprašanja:

    1. Ali se navodila za izvajanje specializacij nanašajo na vse izvajalce zdravstvene dejavnosti,

      pooblaščene za izvajanje specializacij, ali le na tiste, ki so bili navedeni kot naslovniki navodil – splošne in specialne bolnišnice (razen na oba univerzitetna klinična centra, ki sta navedena kot izjemi)?

      Odgovor ministrstva: Na vaše vprašanje o veljavnosti navodila pojasnjujemo, da je njegov namen pomagati splošnim bolnišnicam, da bi bili specializanti, ki so zaposleni pri njih, med specializacijo vsaj en dan na teden prisotni pri njih. Iz navedenega izhaja, da navodila veljajo za bolnišnice, navedene med prejemniki navodil, torej vse splošne in specialne bolnišnice, z izjemo obeh univerzitetnih kliničnih centrov.

       

    2. Ali se matični dan šteje pod 20% dovoljeno odsotnost skupaj z dopusti, bolniškim

      staležem in izobraževanji ali je iz tega izvzet?

      Odgovor ministrstva: Kvota 80% naj bo zagotovljena v tistem času (tj. v 4 dneh na teden), ko specializanti krožijo pri pooblaščenem izvajalcu. V primeru bolniških in dopustov to odsotnost sorazmerno porazdelimo med kroženjem v domači ustanovi in kroženjem po programu (izven delodajalca).

       

    3. Ali lahko/morajo specializanti delati en dan v matični ustanovi, če na oddelku trenutnega

      kroženja ni dovolj specializantov za pokrivanje delovišč?

      Odgovor ministrstva: Na podlagi vaših dodatnih pojasnil glede vprašanja, ali lahko oziroma morajo specializanti delati en dan v matični ustanovi, če na oddelku trenutnega kroženja ni dovolj specializantov za pokrivanje delovišč, predlagamo, da se specializant in njegov glavni mentor za odsotnost pri pooblaščenem izvajalcu z namenom dela pri matičnem delodajalcu dogovori s predstojnikom oddelka oziroma s pristojno osebo pri tem pooblaščenem izvajalcu. Pri tem morata biti specializant in njegov glavni mentor pozorna, da so na izbrani dan izpolnjeni pogoji za delo specializanta v matični ustanovi (prisotnost neposrednega mentorja ipd.).

       

    4. Ali se opravljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva (dežurstvo) pri delodajalcu

      šteje kot dan v matični ustanovi?

      Odgovor ministrstva: Dežurstva so obvezni del specializacije, zato se dežuranje pri delodajalcu lahko šteje kot dan, oddelan pri delodajalcu.

       

    5. Specializanti imajo v programu specializacije tudi module, tečaje in podobna usposabljanja

      ali preverjanja znanja, ki zahtevajo obvezno pristnost. Zbornica opozarja, da času njihovega trajanja specializanti ne bodo mogli izpolniti obvezne prisotnosti pri delodajalcu enkrat na teden. Prav tako ne bodo mogli delati pri delodajalcu v času koriščenja rednega letnega dopusta.

      Odgovor ministrstva: Ministrstvo sprejema vaše pojasnilo glede (ne)izpolnjevanja obvezne prisotnosti pri delodajalcu tekom opravljanja modulov, tečajev in podobnih usposabljanj ter preverjanj znanja, ki zahtevajo obvezno prisotnost, in med letnim dopustom.

       

      Dopis Ministrstva za zdravje z dne 13. 4. 2023

      Dopis Ministrstva za zdravje z dne 10. 5. 2023

      Dopis Ministrstva za zdravje z dne 31. 5. 2023

      Dopis Ministrstva za zdravje z dne 7. 6. 2023

       

      Pripominjamo, da za specializante, ki so za čas trajanja specializacije zaposleni v zdravstvenih domovih, obeh univerzitetnih kliničnih centrih in pri zasebnih izvajalcih s koncesijo, še vedno velja večletna zbornična izjema glede dela 1x tedensko pri delodajalcu, zapisana v Navodilih za opravljanje specializacije:

      Zbornica dovoli predlagano obliko kroženja/usposabljanja specializanta pri delodajalcu, največ enkrat tedensko, pod posebnimi pogoji, kot so:

      • da delo v tej ustanovi poteka v skladu s sprejeto razlago »Razlaga samostojnosti in odgovornosti specializantov pri delu, vezano na določilo drugega odstavka 20. člena Zakona o zdravniški službi«,
      • da je delo tudi v tej ustanovi enako programu specializacije (in se s tem specializacija ne podaljšuje),
      • da s tem soglaša specializant, njegov glavni mentor, njegov neposredni mentor na kroženju in nacionalni koordinator,
      • da se s takšnim načinom strinjajo na oddelku/v ustanovi, kjer je specializant v tistem času na rednem kroženju/usposabljanju,
      • da ima specializant tudi v primeru dela v matični ustanovi za konzultacijo na voljo neposrednega mentorja iste stroke in
      • da ima specializant pred pričetkom nastopa dela pri delodajalcu 1x tedensko opravljene vse svoje redne obveznosti (kolokvije, posege, izpolnjen E-list specializanta).

         

        Tu specializante opozarjamo še na določilo četrtega odstavka 30. člena Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov (Uradni list RS, št. 22/18, 187/20 in 87/21), ki določa, da mora biti specializant na posameznem področju kroženja prisoten najmanj 80 odstotkov časa, da se mu prizna kot opravljeno. Tako vam v primeru krajših kroženj, med katerimi morda koristite redni letni dopust ali ste v bolniškem staležu, delo pri delodajalcu odsvetujemo.

         

        Specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij na tem mestu še opozarjamo, da kombinacija ministrskih navodil in zbornične izjeme ni mogoča. Ministrska navodila veljajo le za specializante, ki so zaposleni v splošnih in specialnih bolnišnicah (z izjemo obeh univerzitetnih kliničnih centrov), zbornična izjema pa velja za ostale specializante, v kolikor so izpolnjeni vsi pogoji, zato morebitno delo pri delodajalcu 2x tedensko NI mogoče. Navedeno pomeni:

        -        da morajo specializanti, ki so zaposleni v splošnih in specialnih bolnišnicah (z izjemo obeh univerzitetnih kliničnih centrov) delo pri delodajalcu opravljati največ 1x tedensko, če so izpolnjeni vsi pogoji, preostanek dela pa opravijo pri pooblaščenih izvajalcih, h katerim so razporejeni na kroženje,

        -        da lahko specializanti, ki so zaposleni v zdravstvenih domovih, obeh univerzitetnih kliničnih centrih in pri zasebnih izvajalcih s koncesijo, izjemoma delajo pri delodajalcu največ 1x tedensko, če so izpolnjeni vsi pogoji, preostanek dela pa opravijo pri pooblaščenih izvajalcih, h katerim so razporejeni na kroženje.

         Oddelek za specializacije