Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zgodba o ločitvi delovišč izbranih osebnih zdravnikov primarne ravni zdravstva od sočasnega dela v nujni medicinski pomoči (NMP), dežurni službi (DS) in mrliško pregledni službi (MPS)

03.04.2023 06:00
Drage kolegice in dragi kolegi,

dobila sem nalogo, da vam v uvodniku napišem »nekaj besed« (natančneje od 3000 do 7000 znakov – kdo bo to sploh bral?!) o dosedanjih zaključkih in načrtih Delovne skupine za zunajbolnišnično nujno medicinsko pomoč (NMP) in dežurno službo (DS) pri Odboru za osnovno zdravstvo (OOZ), ki jo vodim. To je vsekakor evfemizem, ker smo v skupini le trije. Vsi smo bolj ali manj zasuti s svojim osnovnim delom, jaz kot svobodna zdravnica v zadnjih nekaj letih imam najbrž relativno največ časa in volje. Zaradi ene od svojih neugodnih osebnih lastnosti odlašanja stvari na zadnji trenutek šele sedaj na zadnji dan oddaje uvodnika mrzlično tipkam in se tolažim z mislijo, da menda še profesionalci napišejo najboljše članke tik pred rokom. Tako izpolnjujem obljubo, ki sem jo dala naši dragi gospe Mariji Cimperman, ki nam kot zaposlena na zbornici v OOZ streže od spredaj in zadaj. Sodelovanje z njo je milina in je ne želim razočarati. No – seveda niti svojega šefa v OOZ, čedalje bolj prepoznavnega kolega Roka Ravnikarja, ki sedaj opravlja herojsko delo na bojnem polju izboljšanja pogojev dela za nas, specialiste družinske medicine, ki vztrajamo v poklicu.
Ne nazadnje ne bi rada razočarala niti vodstva zbornice, ki nas je vedno podprlo v naših prizadevanjih za ukinitev norosti sočasnega dela v ambulanti družinske medicine (DM) z vmesnimi izvozi na teren zaradi izvajanja nujne medicinske pomoči. Omeniti moram zlasti nekdanjo predsednico, kolegico Zdenko Čebašek - Travnik. Nazadnje pa ne bi želela razočarati niti Razširjenega strokovnega kolegija (RSK) za družinsko medicino, ki ga je najprej vodil kolega Aleksander Stepanović, sedaj pa kolegica Danica Rotar Pavlič. Sodelovanje z RSK za DM je vedno hitro obrodilo sadove v prid stroke družinske medicine in njenih pacientov. Podprl nas je tudi RSK za urgentno medicino (UM), najprej na čelu s kolegom Simonom Hermanom, sedaj na čelu s kolegom Gregorjem Prosenom, ter Dispečerska služba zdravstva z Andrejem Finkom na čelu. Ministrstvo za zdravje (MZ) težko komentiram, ker je bilo ob vsem delu res kar težko slediti, kdo je pravkar minister: a na koncu smo tudi od MZ dobesedno iztisnili rezultat, opisan spodaj.
Edino v naši Delovni skupini razočaranje nikogar ne more ogroziti. Vsi trije smo zaradi narave našega dela v DM in na terenu ter dolgoletnih prizadevanj za želene spremembe v zunajbolnišnični NMP in DS trajno cepljeni proti razočaranjem na obeh področjih. Poživitvenih odmerkov je bilo »še pa još«, toda na koncu štejeta samo sodelovanje in rezultat. 


Zakaj torej gre – tukaj je zgodba o ločitvi delovišč za zdravnike na primarni ravni:
Konec leta 2015, tik pred objavo novega Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, ki velja vse do danes, sem bila z zbornice povabljena v delovno skupino za NMP. Ker se je ukvarjala samo z urgentnimi centri, sem na pobudo njenega vodje, kolega Andreja Bručana, kmalu ustanovila še Delovno skupino za zunajbolnišnično NMP in DS. Z namenom doseči ločitev delovišč zdravnikov na primarni ravni od sočasnega izvajanja NMP ter dežurne (DS) in mrliško pregledne službe (MPS). Na zbornici smo potem izpeljali pet dvournih okroglih miz, na katere so bili vabljeni predstavniki vseh državnih teles družinske in urgentne medicine ter predstavniki iz zunajbolnišničnih okolij s sočasnim delom, ki so bili pripravljeni sodelovati. V letu 2017 smo v nenehnih in vročih razpravah ob preučevanju podlag in dobrih praks iz Slovenije in tujine dosegli dogovor »Osnovna strokovna izhodišča za ločitev delovišč izbranih osebnih zdravnikov na primarni ravni zdravstva od dela v NMP, DS in MPS«. Dogovor vsebuje sklepe RSK za DM in RSK za UM ter soglasno stališče Dispečerske službe zdravstva. Dogovor je bil leta 2018 s soglasjem izvršilnega odbora zbornice uradno posredovan na MZ. Kasneje smo preko zbornice vsakoletno, skupaj trikrat, predlagali pilotni projekt posodobitve zunajbolnišnične mreže NMP in DS: brez posodobitve mreže je namreč ukinitev sočasnega dela v praksi neizvedljiva. Pilotni projekt je bil na koncu (tretjič) sprejet, v obliki predloga z MZ. Od junija 2021 je bil pilotni projekt vključen v Splošni dogovor skupaj z novimi programi mobilne enote vozila urgentnega zdravnika (MoE VUZ = NMP) in vozila dežurnega zdravnika (MoE VDZ = DS – neodložljivi hišni obiski, lahko mrliški pregledi). V vladni uredbi z dne 23. 1. 2023 sta v mrežo NMP in DS umeščeni že obe novi mobilni enoti, in to v Ljubljani.
Kaj torej vsebuje dogovor »Osnovna strokovna izhodišča«? Načela, ne pa konkretizirane mreže zunajbolnišnične NMP in DS, ki jo določa MZ, s podlago podatkov iz Dispečerske službe zdravstva. Načela so naslednja: popolnitev mreže mobilnih enot nujnih reševalnih vozil (MoE NRV), srečevalni način dela v NMP, uvedba novih dveh mobilnih enot – MoE VUZ za NMP in MoE VDZ za neodložljive hišne obiske (lahko tudi mrliške preglede), izvajanje ambulantne NMP in DS samo v standardnih pogojih dela v urgentnih centrih in satelitskih urgentnih centrih, oskrba akutno obolelih v dežurni službi le zunaj ordinacijskega časa izbranih zdravnikov, opredelitev minimalnih strokovnih standardov dostopnosti, opreme, kadra in kontrole kakovosti za terensko in ambulantno DS ter ureditev MPS.
Glede na to, da MZ določa mrežo NMP in DS, je sedaj žoga popolnoma na njegovi strani. V letošnjem letu se obljubljajo spremembe v želeno smer, začenši z dokončanjem vključitve vseh mobilnih enot v Dispečersko službo zdravstva z nadaljnjim nabiranjem podatkov, uvedba srečevalnega načina dela v NMP, uvedba satelitskih urgentnih centrov (in poenotenje delovanja urgentnih centrov) ter postopno čedalje večje premikanje kompetenc v NMP v smeri diplomiranih zdravstvenikov in zdravstvenih reševalcev.

Cilj in namen vseh prizadevanj naše Delovne skupine sta bila ukiniti nezakonito sočasno delo na več deloviščih za zdravnike na primarni ravni in jih odvezati zakonske obveze vključevanja v NMP, razen če to delo izrecno želijo opravljati in zanj izpolnjujejo pogoje po Pravilniku o službi NMP. Sicer naj je specialistom DM z namenom izpolnjevanja obveznega deleža nadurnega dela dano na izbiro, na katero delovišče dežurne službe (DS) v zunajbolnišnični mreži se vključijo – v ambulantno DS v satelitskem urgentnem centru ali terensko DS v MoE VDZ. (Vključevanje v enote za hitre preglede urgentnih centrov (UC) na sekundarni ravni naj je le še ena od možnosti za izpolnjevanje obveznega deleža nadurnega dela, in to pod pogojem, da se delovanje UC uskladi z zakonodajo: torej da bodo enote za hitre preglede finančno in organizacijsko sestavni del UC z urejeno triažno matriko (le modro-zelena prioriteta) in da ni nobenega sočasnega izvažanja na intervencije NMP). Akutno obolele v svojem ordinacijskem času dalje oskrbujemo v ambulantah izbranih osebnih zdravnikov na primarni ravni. 
Lahko vam zagotovim, da so bili vsi predlogi iz naše Delovne skupine glede dela specialistov družinske medicine na deloviščih zunajbolnišnične NMP in DS ter glede oskrbe akutno obolelih v času, ko ti bolniki na omenjena delovišča ne sodijo, vedno pisno posredovani na RSK za DM. Tako bo tudi z našo zadnjo še neizpolnjeno nalogo – opredelitvijo minimalnih strokovnih standardov dostopnosti, opreme, osebja in kontrole kakovosti za terensko in ambulantno DS.
Vsem, ki ste kakorkoli sodelovali in sodelujete tako s konstruktivnimi kot z negativnimi pripombami in vas nisem osebno omenila, se zahvaljujemo in se priporočamo še za naprej. Vztrajajmo v sodelovanju nesoglasjem navkljub, da bo šlo na bolje tako pri delu na terenu kot na primarni ravni, tako za nas in naše zdravstvene time kot za naše paciente.

Čehi radi rečemo: Če te vržejo skozi vrata, se vrni skozi okno. 
(Když tě vyhodí dveřmi, vrat' se oknem.)

P. S. Frankie, Elinko, Filipe, Kajetánku a Magdičko – děkuju Vám za nekonečnou trpělivost.


Članek je bil objavljen v reviji Isis, april 2023 POVEZAVA >>>

AVTORJI: 

Hana Škaler, dr. med., specialistka družinske medicine, 
Roman Kralj, dr. med., specialist splošne medicine, 
Marija Mateja Škufca Sterle, dr. med., specialistka družinske in urgentne medicine, 
člani Delovne skupine za zunajbolnišnično NMP in DS Odbora za osnovno zdravstvo ZZS