Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve od februarja 2023 dalje

09.03.2023 15:57

Ministrstvo za zdravje je Zdravniško zbornico Slovenije zaprosilo za obveščanje članov o Dopisu Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve za mesece
od februarja 2023 dalje >>>
.

K dopisu sta priloženi tabela: Poročilo o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve VER7 >>>> in Priloga - Priloga - Navodila za izpolnjevanje obrazca Poročilo o POD_PO VER7 >>>

Spoštovani,

dne 25. 7. 2022 je bil v Uradnem listu, št. 100/2022 objavljen Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (v nadaljevanju: ZNUZSZS). Na podlagi tretjega odstavka 16. člena ZNUZSZS je Vlada RS izdala Uredbo o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in obsega dodatnega zdravstvenega kadra (Uradni list RS, št. 132/22), ki ni več veljavna, nadomestila jo je Uredba o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in dodatka za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra (Uradni list RS, št. 142/22 in 146/22; v nadaljnjem besedilu: Uredba), ki se uporablja od 1. 12. 2022 dalje.

Uredba določa višino dodatka za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce v ambulantah na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, ki opredeljujejo paciente. Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci v ambulantah družinske medicine in otroško šolskih dispanzerjih, dispanzerjih za ženske so nagrajeni na podlagi kriterija preseganja glavarinskih količnikov na tim in tudi glede na preseganje števila količnikov iz obiskov, v zobozdravstvenih ordinacijah za odrasle, mladino in študente pa so nagrajeni na podlagi preseganja točk. Mesečni plan števila opravljenih storitev in vrednosti količnikov POD_PO so oblikovane na podlagi standardov v Splošnem dogovoru za pogodbeno leto 2022 ter na podlagi cen zdravstvenih storitev objavljenih na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZZZS).

Sredstva za izplačilo dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve na podlagi Uredbe se zagotavljajo iz sredstev, pridobljenih na podlagi izvajanja storitev povečanega obsega programa, in sicer v višini, ki se nanaša na kalkulativni element plač in drugih prejemkov v skladu z veljavno zakonodajo, kolektivnimi pogodbami in drugimi splošnimi akti, razliko pa zagotovi proračun Republike Slovenije. Vsem javnim zdravstvenim zavodom - izvajalcem zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe na primarni ravni Sredstva za izplačilo dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitev lahko uveljavlja le izvajalec, ki ima usklajene, popolne in ažurirane podatke v Evidenci gibanja zdravstvenih delavcev in mreža zdravstvenih zavodov, ki jo upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Za namen spremljanja in preverjanja upravičenosti izplačil dodatkov na podlagi tretjega odstavka 16. člena ZNUZSZ morajo izvajalci beležiti število opravljenih količnikov iz obiskov, število glavarinskih količnikov in število točk, izplačila dodatkov za vsak posamezni tim in vsakega posameznega upravičenca v timu. Izvajalci po izplačilu plač, do zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec, posredujejo Ministrstvu za zdravje na naslov gp.mz@gov.si Poročilo o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v skladu s Prilogo - Navodili za izpolnjevanje Poročila. Oba dokumenta sta priloga tega dopisa.

ZZZS bo do zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec, na svoji spletni strani, na tem naslovu objavil podatke o višini 
sredstev, do katerih je izvajalec upravičen iz naslova povečanega obsega programa, ki se nanašajo na kalkulativni element plač in drugih prejemkov v skladu z veljavno zakonodajo, kolektivnimi pogodbami in drugimi splošnimi akti, prikazane ločeno za posameznega izvajalca in ločeno za posamezno dejavnost. Izvajalec bo v primeru, če bo izračunana višina dodatkov za  povečan obseg dela za posebne obremenitve presegala višino sredstev, ki se nanašajo na kalkulativni element plač in drugih prejemkov v skladu z veljavno zakonodajo, kolektivnimi pogodbami in drugimi splošnimi akti, posredoval ZZZS zahtevek za razliko, najpozneje do 10. v mesecu za predpretekli mesec, preko UJP-net v elektronski obliki. Ker bo moral biti iz zahtevka razviden podatek o skupni vrednosti dodatkov ter podatek o vrednosti, do katere je izvajalec upravičen iz proračuna, bo ZZZZS objavil nov vzorec zahtevka za plačilo. Zahtevek, ki ni posredovan ZZZS do navedenega dne, se vključi v zahtevek ZZZS za naslednji mesec. Iz zahtevka morata biti razvidni skupna višina izplačanih dodatkov in končna višina zahtevka za izplačilo sredstev iz proračuna Republike Slovenije.

Ministrstvo za zdravje mesečno spremlja realizacijo izvajanja 16. člena ZNUZSZS in bo po potrebi Vladi RS predlagalo spremembo meril nagrajevanja zaposlenih, če se ugotovi, da niso ustrezna za doseganje namena.

Več o dodatkih in možnostih nagrajevanja po interventnih zakonih je Oddelek za pravne zadeve pripravil tukaj >>>