Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Odziv na neodgovorno izbiro gostov in širjenje dezinformacij v oddaji Arena

23.02.2023 15:31
Spoštovane varuhinja pravic gledalcev, odgovorna urednica in avtorica oddaje Arena,

zdravniki in zobozdravniki so tako zasebno kot v okviru zdravniških organizacij večkrat opozorili na nevarnost navajanja in širjenja neznanstvenih trditev. Hkrati so večkrat podrobno odgovorili na navedbe oseb, ki so nasprotovali z znanostjo podprtim rešitvam. Nenavadna sporočila so bila neredko tako strokovno protislovna, da so v javnosti sprožila dvom v stroko, pristojni pa so ostali brez besed. “Ne zato, ker bi se strinjali s protislovnimi navedki kolegov, pač pa jim je največkrat nerodno javno opozarjati svoje kolege na brezpomenske besedne igrice, namenjene zgolj fascinaciji laikov na družabnih omrežjih,” je v enem od odgovorov zapisal prof. Dr. Alojz Ihan (vir). Sam se je tudi javno opravičil zaradi nekaj stanovskih kolegov, ki so v najhujšem zagonu epidemije dobesedno izgubili pamet in moralno razsodnost (vir).

Več kot tri tisoč zdravnikov in zdravnic se je s peticijo javno ogradilo od posameznikov, ki so širili znanstveno nepodprte navedbe, v prvi vrsti zato, ker so »kolegi« s svojim početjem neposredno ogrožajo zdravje ljudi (vir).

Zdravstvena kriza je izrazito izpostavila, kako pomembno je, da so mediji verodostojen vir informacij. Odličnost pri komuniciranju znanosti je postala prepoznavna želja medijskih hiš, saj na takšen način prispevajo k sodobni družbi, ki temelji in se razvoja na znanstvenih odkritjih.

Zato smo bili v Zdravniški zbornici Slovenije ob oddaji Arena, ki je bila objavljena na RTV Slovenija 20. februarja, osupli. Oddaja je podrla številne napore vaših sodelavcev na Radioteleviziji Slovenija, ki verjamejo v odličnost pri komuniciranju znanosti. Gledalcem, ki pričakujejo resnične in strokovne informacije, je nekritično posredovala mnenja, na težavnost katerih sta večkrat opozorila tako medicinska kot druga stroka. 

Posledice tovrstne priprave vsebin presegajo krhanje ugleda medija in odgovornih, ki so v njihovi pripravi sodelovali. Komunikator znanosti dr. Sašo Dolenc je v odzivu na oddajo zapisal: “Že dolgo nismo bili priča tako neodgovorni izbiri gostov in tako lahkotnemu širjenju dezinformacij o življenjsko pomembnih vprašanjih.”(vir

Poklicna merila in načela novinarske etike RTV Slovenija zelo podrobno opredeljujejo in utemeljujejo pomen natančnosti, verodostojnosti, odgovornosti in preverjanja dejstev. Prosimo vas za stališče, kako ocenjujete konkretne vsebine v kontekstu etike zaposlenih in poslanstva vaše medijske hiše. Hkrati smo pripravljeni pomagati pri pripravi vseh vsebin, v katerih bodo novinarji naslavljali dezinformacije in teorije zarote, ki krožijo v javnosti.

V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljamo.

Zdravniška zbornica Slovenije