Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ministrstvo za zdravje ponovno ignoriralo predlog zbornice

02.11.2021 10:10

Pripravnike, sekundarije in specializante obveščamo, da je bila v petek 29. 10. 2021 v Uradnem listu RS objavljena Odredba o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 139/21, 141/21 in 172/21). Odredba je po vsebini identična, kot tista, ki je veljala 2. 9. 2021 in 3. 9. 2021 do vključno 31. 10. 2021. Novost je le v trajanju veljavnosti odredbe, saj le-ta po novem velja do 31. 12. 2021.

Odredba določa, da se usposabljanje opravlja tako, da zdravnika na usposabljanju delodajalec pozove na delo z namenom vključitve v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje COVID-19. Delodajalec lahko zdravnika na usposabljanju pozove na delo le, če delodajalec v času poziva zagotavlja obravnavo pacientov, obolelih za COVID-19, v ambulanti COVID-19 oziroma na oddelku COVID-19, vpoklic pa je namenjen zagotavljanju kadrovskih zmogljivosti za obravnavo pacientov, obolelih za COVID-19.

Če delodajalec nima te potrebe, se lahko zdravnika na usposabljanju vključi v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje COVID-19, pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, pri katerem je na kroženju.

Zdravniku na usposabljanju se delo pri izvajanju zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje COVID-19, upošteva v čas kroženja v skladu s programom usposabljanja.

Če se mu to delo ne more upoštevati v čas usposabljanja, se usposabljanje na predlog nadzornega oziroma glavnega mentorja ustrezno podaljša.

Zbornica se zaveda, da brez vključevanja pripravnikov, sekundarijev in specializantov v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje COVID-19, v situaciji v kateri smo se kot družba znašli ne bo šlo. Pa vendar je mnenja, da se da mlade zdravnike vključiti v delo na bolj učinkovit in predvsem pravičen način, zato je dne 20. 9. 2021 na Ministrstvo za zdravje naslovila Predlog Odredbe o spremembah in dopolnitvah Odredbe o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja Covid-19. Ministrstvo za zdravje na predlog Zbornice ni odgovorilo, predlogov pa ni upoštevalo niti pri pripravi aktualne Odredbe. Celoten predlog Zbornice si lahko preberete tukaj.

Oddelek za pripravništvo, sekundariat, licence in register zdravnikov in
Oddelek za specializacije Zdravniške zbornice Slovenije