Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Navodila za izbrane zdravnike in bolnike v primeru suma ali potrjenega primera mišje mrzlice

05.07.2021 10:59

Vse kaže, da bomo letos imeli t. i. »mišje leto«, saj število prijavljenih primerov mišje mrzlice večkratno presega desetletno povprečje. Do 23. 6. 2021 je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani epidemiološki službi prijavil 311 laboratorijsko potrjenih primerov HMRS, pri čemer je bil pri večini dokazan virus Puumala.

Mišja mrzlica oz. HMRS (hemoragična mrzlica z renalnim sindromom) je akutna, nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo hantavirusi. Te viruse prenašajo predvsem glodavci, kot so miši, voluharji in podgane, ki so kronični nosilci. Povečano število obolenj lahko pripišemo povečanemu številu glodavcev. Bolezen se na človeka prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodavcev (seč, iztrebki, slina). Ljudje smo le naključni gostitelji virusa, bolezen pa se ne prenaša s človeka na človeka.

V UKC Ljubljana so zato pripravili navodila za izbrane zdravnike in bolnike v primeru suma ali potrjenega primera mišje mrzlice (hemoragične mrzlice z renalnim sindromom).