Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Davčna obravnava dodatkov, ki so jih prejeli samozaposleni koncesionarji

02.04.2021 18:29

Ministrstvo za finance je podalo odgovor na poziv Zdravniške zbornice Slovenije (v nadaljevanju: zbornica), da se zagotovi enaka davčna obravnavo samozaposlenih zdravnikov, ki opravljajo zdravstveno dejavnost v javni zdravstveni mreži, napram zdravnikom, ki so na podlagi pogodbe o zaposlitvi zaposleni pri delodajalcih v javni zdravstveni mreži. Zbornica je namreč opozorila, da 59. členom Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 203/20 in 15/21 – ZDUOP; v nadaljevanju: PKP 7), s katerim se določa oprostitev dohodnine določenih dodatkov, ki so jih v leto 2020 in 2021 prejeli določeni zaposleni v zdravstvu, brez stvarno razumnega razloga razlikuje med zaposlenimi zdravniki in samozaposlenimi zdravniki v mreži javne zdravstvene službe.

Ministrstvo za finance v svojem odgovoru navaja, da ni podane pravne podlage za izvzem teh dohodkov pri obdavčitvi dohodkov iz dejavnosti, saj se izključitev iz obdavčitve nanaša samo na določene dodatke, določenih zaposlenih.  Po mnenju Ministrstva za finance se tako brez spremembe pravne podlage navedenih dodatkov, ki pripadajo zasebnim izvajalcem zdravstvene dejavnosti v javni zdravstveni mreži ne more drugače davčno obravnavati (torej jih izvzeti).

Ministrstvo za finance nadalje izrazi svoje prepričanje, da bo Ministrstvo za zdravje, kot vsebinsko pristojno ministrstvo, proučilo utemeljenost razlikovanja v davčni obravnavi dodatkov, ki pripadajo zasebnim izvajalcem zdravstvene dejavnosti v javni zdravstveni mreži in dodatkov, ki pripadajo zaposlenim v javni zdravstveni mreži, in predlagalo morebitne spremembe zakonodaje. Ministrstvo za finance pa še opozori, da se obračunavanje in predlaganje davčnih obračunov za davčno leto 2020 približuje h koncu, zato bi bilo po njihovem mnenju primerno morebitno drugačno davčno obravnavo uveljaviti za davčno leto 2021.

Celoten dopis Ministrstva za finance je dostopen tukaj.

Oddelek za pravne zadeve