Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ustno zdravje mora postati vrednota, ki jo bomo prenesli na bodoče generacije

19.03.2021 17:18

Sporočilo za javnost

Zobozdravniki v času epidemije posvetijo pacientu več časa z več opravljenimi storitvami, pozitivni učinki bodo vidni čez leto dni. Še vedno opozarjajo na pomembnost ustne higiene in na nujnost rednih preventivnih pregledov pri osebnem zobozdravniku, medtem ko šolski zobozdravniki opažajo znatno poslabšanje ustne higiene pri šolarjih in s tem večje število karioznih zob.

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga obeležujemo vsako leto 20. marca, je na zbornici potekala novinarska konferenca pod geslom »Tvoja usta, tvoj ponos«, saj dobro ustno zdravje pripomore k boljšemu splošnemu zdravju in podaljšuje življenje.

Posnetek novinarske konference je dostopen tukaj >>>

Odbor za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije je v preteklem letu sklenil s promocijo ustnega zdravja povečati zavedanje prebivalcev o pomenu ustnega zdravja in dvigniti zdravstveno pismenost na tem področju. Ključna dejavnost, ki je pešala, je bila preventiva, je povedal Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., predsednika Odbora za zobozdravstvo pri zbornici. Dodal je, da je bila ves čas trajanja epidemije zagotovljena regijska dostopnost do nujnih zobozdravstvenih storitev tudi za covid-19 pozitivne paciente oz. tiste, ki so bili v karanteni ali izolaciji.

V Sloveniji pri ozaveščanju sodelujejo Stomatološka sekcija in Sekcija pedontologov Slovenskega zdravniškega društva, Nacionalni inštitut za javno zdravje, študenti dentalne medicine in Zdravniška zbornica Slovenije.

Rak ustne votline – preventivni pregledi tudi v času epidemije
V tem valu smo postali zelo pozorni tudi na upad onkoloških pacientov, torej tistih z rakom ustne votline. Skupaj z ZZZS smo pripravili štiri posebne programe v štirih zobozdravstvenih ambulantah, kjer smo pregledovali izključno sumljive spremembe na ustni sluznici. Akcija preventivnih pregledov ustne votline se je začela decembra in še vedno traja. Naročanje na te preglede je še vedno mogoče, je povedal Krunoslav Pavlović, dr. dent. med.
 
Več informacij je tukaj >>>>


Ustno zdravje otrok in mladostnikov v času epidemije
Prim. Matej Leskošek, dr. dent. med., vodja zobozdravstva v ZD Vrhnika, podpredsednik Stomatološke sekcije SZD in vodja Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani je povedal, da šolski zobozdravniki opažajo znatno poslabšanje ustne higiene pri šolarjih in s tem seveda tudi večje število karioznih zob. Med šolanjem na daljavo jih je veliko pozabilo na redno, pravilno in natančno ščetkanje zob. Spomnil je na pravilno umivanje zob, uporabo zobne paste s fluoridi in na nitkanje zob ter pozval k omejenemu uživanju sladkarij in k pitju vode iz pipe.

Kot vodja Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani je izrazil upanje, da se bodo zadeve počasi umirile in da bodo preventivne sestre lahko ponovno začele s svojimi preventivnimi programi. Tako bo lahko ponovno zaživelo Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani in se tudi izboljšala dostopnost do zobozdravstvenih ambulant.

Dr. Rok Kosem, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, vodja Centra za otroško in preventivno zobozdravstvo na Stomatološki klinika, UKC Ljubljana, je povedal, da je preventiva ključ do ohranjanja ustnega zdravja otrok, in poudaril pomen zdravih navad, ki se jih začne graditi že v času nosečnosti. V Centru za otroško in preventivno zobozdravstvo na Stomatološki kliniki delujejo tudi v času epidemije in sprejemajo paciente s poškodbami zob. Poudaril je pomembnost sekundarne preventive – ravnanja laične javnosti, staršev in vzgojiteljev, ko pride do poškodb zob.


Projekt Ustno zdravje
O pomembnosti projekta Ustno zdravje je spregovoril Matej Praprotnik, dr. dent. med. Poudaril je, da je ozaveščenost o ustnem zdravju pomembna tudi za splošno zdravje. Usta niso osamljen ali izoliran organ, ampak pomemben del telesa, ki še kako vpliva na ostale organske sisteme in druga bolezenska stanja. Poudaril je pomen družinskega zobozdravnika, ki pozna bolnikovo zgodovino in tudi družinske bolezni. Odsvetujemo hitro, kampanjsko reševanje zobozdravstvenih težav, ko se pojavijo. Ustno zdravje je treba spremljati, je dodal.

V okviru projekta so nastale koristne vsebine, prilagojene posameznim ciljnim skupinam, od predšolskih otrok, šolarjev in mladostnikov do zrele populacije in ranljivih skupin.

Vabljeni k ogledu in deljenju vsebin, ki so na voljo na posebni spletni podstrani Ustno zdravje in na Facebook strani Ustno zdravje, kjer so potekali pogovori s strokovnjaki s področja zobozdravstva.

Pasti zavajajočega oglaševanja
V zadnjem času (vsaj npr. zadnje leto in tudi že prej) je bilo mogoče pogosto zaslediti oglase za zelo drage zobne paste, ki odpravljajo karies, čeprav kaj takega v medicini ni poznano. Primer takšnega oglasa je npr. tale  >>>

Zdravniška zbornica Slovenije je v preteklosti vse tovrstne zavajajoče oglase, na katere so nas opozorili zobozdravniki, predala v obravnavo pristojnim institucijam: Zdravstvenemu inšpektoratu, Javni agenciji za zdravila in nekatere tudi Tržnemu inšpektoratu. Zdravstveni inšpektorat je v enem primeru v preteklosti na svoji spletni strani tudi že objavil opozorilo potrošnikom, da gre za spletno goljufijo.  

Ker pa so podjetja, ki s takšnimi zavajajočimi prijemi prodajajo te »čudežne izdelke«, običajno registrirana v tujini, predvsem v t. i. davčnih oazah, imajo inšpekcijski organi v Sloveniji, kot smo seznanjeni, veliko težav, da sankcionirajo in preprečijo tovrstne prakse. 

Podjetja namreč hitro ugasnejo eno spletno stran in izdelek pod nekoliko spremenjenim (ali pa celo istim) imenom z istim lažnim »zdravilnim učinkom« objavijo na drugi spletni strani. Tako hitro spet najdejo nove kupce, ki so jim pripravljeni za kratek čas verjeti. Zato je zelo pomembno, da ljudje ne nasedajo tovrstnim oglasom za čudežne izdelke, v teh konkretnih primerih za zobne paste, ki naj bi odpravljale karies. V primeru kariesa je potreben in nujen takojšnji obisk pri zobozdravniku. Tudi če pacient nima nekih njemu vidnih sprememb na zobeh ali težav, bolečin, mora iti enkrat letno na preventivni pregled k zobozdravniku, ki dovolj hitro zazna spremembe in z ustreznim zdravljenjem prepreči nastanek večjih težav, kot so npr. izguba zoba ali več zob. Tudi na to bomo opozorili jutri.


12 nasvetov zobozdravnikov – da bodo zobje vse življenje zdravi in trdni

  1. Zobe si umivam redno, dvakrat na dan, in te rutine nikoli ne izpustim.
  2. Redno obiskujem izbranega zobozdravnika, ki me najbolje pozna, saj spremlja moje navade in razvade.
  3. Upoštevam navodila za vzdrževanje ustne higiene.
  4. Vsaj enkrat na leto se oglasim na preventivni pregled, tudi če nimam težav. Tudi usta potrebujejo redni »servis«.
  5. Za ohranjaje zob je pomembna skrb za obzobna tkiva, zato redno odstranjujem zobni kamen.
  6. Zobozdravnika opozorim na svoje zdravstveno stanje in zdravila, ki jih jemljem, saj je stanje ustne votline povezano s sistemskim zdravjem.
  7. Ob motečem, neobičajnem občutku bolečine v ustih obvestim zobozdravnika in se naročim na pregled.
  8. Beljenje zob s kupljenimi pripravki ali v različnih lepotilnih in drugih salonih je lahko škodljivo, zato se o nameri vedno posvetujem z zobozdravnikom.
  9. Zobje so neprecenljivi, zato pazim nanje. Med kontaktnimi športi (boks, hokej, košarka) nosim ščitnik; če škrtam, ponoči nosim grizno opornico.
  10. Zobje niso odpirač za pijače.
  11. Za reševanje in vzdrževanje ustnega zdravja ne iščem hitrih in poceni rešitev, ker so usta vhodna vrata mojega zdravega telesa.
  12. Za žejo pijem vodo, izogibam se gaziranim in energetskim napitkom, izogibam se drugim škodljivim razvadam (kajenje, alkohol, grizenje predmetov …).

Akcija ozaveščanja o pomenu ustnega zdravja že drugo leto poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja.