Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Nova spletna podstran zbornice: Izogibanje korupcijskim tveganjem

04.03.2021 15:11

Zavedajoč se aktualnosti in pomembnosti dilem, povezanih s korupcijo in integriteto v zdravstvu, je Oddelek za pravne zadeve pripravil novo spletno podstran o izogibanju korupcijskih tveganj.

Na novi spletni podstrani se člani lahko na pregleden način seznanite s pravnimi podlagami, ki urejajo področje integritete in korupcije, vključno z relevantnimi določbami Kodeksa zdravniške etike.

Preberete si lahko, kakšne omejitve in prepovedi v zvezi s sprejemanjem daril veljajo v javnem sektorju ter kako mora postopati oseba, ki ji je ponujeno nedovoljeno darilo.

Podrobno je predstavljeno, pod katerimi pogoji in na kakšen način je dopustno oglaševanje zdravil strokovni javnosti s strani proizvajalcev zdravil oziroma farmacevtske industrije ter s tem povezano sprejemanje daril in vzorcev. Posebna pozornost je namenjena dopustnosti udeležbe na strokovnih in promocijskih srečanjih, v zvezi s čimer so predstavljena tudi stališča Komisije za preprečevanje korupcije.

Nadalje si lahko preberete pravno ureditev nasprotja interesov in kakšne so dolžnosti uradne osebe (vseh javnih uslužbencev), ki pri svojem delu ugotovi obstoj okoliščin nasprotja interesov.

Podrobno je predstavljeno tudi, kako naj postopa oseba, ki zazna koruptivno, neetično ali nezakonito ravnanje ter kakšno zaščito veljavni predpisi zagotavljajo prijavitelju takega ravnanja.

Seznanite pa se lahko tudi s kazenskopravno ureditvijo korupcije in kazensko odgovornostjo pravne osebe za kazniva dejanja njenih zaposlenih.

V kolikor se znajdete v dilemi glede dopustnosti določenega ravnanja oziroma menite, da obstaja tveganje korupcije ali drugih nepravilnosti, se lahko obrnete na Oddelek za pravne zadeve, kjer vam bomo zagotovili pravno svetovanje in pomoč pri nadaljnjem postopanju.

Oddelek za pravne zadeve