Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ministrstvo za zdravje podalo pojasnila glede ukrepov za skrajšanje čakalnih dob

07.09.2020 16:48

Zdravniška zbornica Slovenije je dne 25. 8. 2020 na poslanske skupine Državnega zbora RS, Vlado RS in Ministrstvo za zdravje RS (v nadaljevanju: ministrstvo) poslala dopis (dostopen tukaj), v katerem navedene akterje opozarja, da je slovenski javni zdravstveni sistem po epidemiji virusa COVID-19 na robu zloma.

Zbornica je v dopisu predlagala, da se ob pripravi novega interventnega zakona za zajezitev posledic epidemije COVID-19 vanj vključi tudi ukrepe za skrajšanje čakalnih dob. Predlog zbornice je bil tudi, naj se imajo v predmetne ukrepe možnost (na podlagi nacionalnega razpisa) vključiti vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki imajo dovoljenje za njeno opravljanje, četudi nimajo podeljene koncesije.  Zgolj tako bo prebivalcem Republike Slovenije mogoče zagotoviti nujno potrebno zdravstveno oskrbo ter nadomestiti vrzel zdravstvenih storitev, ki v času epidemije niso bile izvedene.

Ministrstvo v svojem dopisu z dne 4. 9. 2020 (dostopen tukaj) odgovarja, da je bil prvi korak za skrajševanje čakalnih dob že objavljeni javni razpis za podelitev koncesij na naslednjih področjih: dermatovenerologija, čeljustna in zobna ortopedija v zobozdravstveni dejavnosti, na področju zobnih in ustnih bolezni ter na področju oralne in maksilofacialne kirurgije.

Nadalje naj bi ministrstvo že pristopilo k pripravi Nacionalnega razpisa, ki bo vključeval zdravstvene storitve, kjer je največje število nad dopustno čakajočih pacientov. Na Nacionalni razpis se bodo po besedah ministrstva lahko prijavili vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki so pridobili dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti, skladno z določbami Zakona o zdravstveni dejavnosti.

Oddelek za pravne zadeve