Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poziv vladi in poslanskim skupinam k sprejemu ukrepov za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu

26.08.2020 13:18

Slovenski javni zdravstveni sistem, ki je že dlje časa obremenjen z nedopustno dolgimi čakalnimi dobami, je po epidemiji virusa COVID-19 na robu zloma. Zaradi prekinitve izvajanja zdravstvenih storitev so se čakalne dobe v času epidemije še dodatno podaljšale.

Zdravniška zbornica Slovenije (v nadaljevanju: zbornica) je zato dne 25. 8. 2020 na Vlado RS in poslanske skupine Državnega zbora RS naslovila dopis, s katerim je navedene akterje pozvala k sprejemu hitrih, učinkovitih in enostavnih ukrepov,  ki bodo skrajšali nedopustno dolge čakalne dobe.

Zbornica je predlagala, da se ob pripravi novega interventnega zakona za zajezitev posledic epidemije COVID-19 vanj vključi tudi ukrepe za skrajševanje čakalnih dob. V predmetne ukrepe se morajo imeti možnost (na podlagi nacionalnega razpisa) vključiti vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki imajo dovoljenje za njeno opravljanje, četudi nimajo podeljene koncesije.  Zgolj tako bo prebivalcem Republike Slovenije mogoče zagotoviti nujno potrebno zdravstveno oskrbo ter nadomestiti vrzel zdravstvenih storitev, ki v času epidemije niso bile izvedene.

Oddelek za pravne zadeve Zdravniške zbornice Slovenije