Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vzorci dopisov za uveljavljanje oprostitve plačila najemnine za poslovne prostore

07.05.2020 16:16

Državni zbor Republike Slovenije je v Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 uredil pravice najemnikov poslovnih prostorov v lasti Republike Slovenije ali lokalnih skupnosti v zvezi z oprostitvijo plačila najemnin. V zvezi s tem je minister za javno upravo sprejel Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19, ki velja od 9. 7. 2020 in vsebuje obrazec, na katerem se odda vlogo za oprostitev plačila najemnine.

Zdravniška zbornica Slovenije si od začetka epidemije COVID-19 dalje prizadeva, da bi pristojni organi  koncesionarje ter druge zasebne izvajalce zdravstvene dejavnosti oprostili plačila najemnine za poslovne prostore v javnih zdravstvenih zavodih za čas epidemije COVID-19 ter s tem znižala stroške njihovega poslovanja v tem času.  

Vlada ter državni zbor sta prepoznala problematiko, s katero se srečujejo koncesionarji in drugi zasebni izvajalci, ter v 34. členu Zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 61/20) določila, da se najemnikom poslovnih prostorov v lasti Republike Slovenije ali v lasti samoupravnih lokalnih skupnosti, ki jim je zaradi ukrepov države zaradi širjenja bolezni opravljanje gospodarske dejavnosti onemogočeno ali bistveno otežkočeno, za čas trajanja epidemije, (od vključno 13. 3. 2020 do konca trajanja epidemije) najemnina ne zaračunava.

Po mnenju Zdravniške zbornice Slovenije so do oprostitve plačila najemnine za najem poslovnih prostorov in vračila že plačane najemnine upravičeni tudi izvajalci zdravstvene dejavnosti, saj jim je bilo skladno z določbami Odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 40/20 in 49/20) kot izvajalcem zdravstvene dejavnosti onemogočeno ali bistveno otežkočeno opravljanje zdravstvene dejavnosti za čas trajanja epidemije.

Minister za javno upravo je v zvezi z uveljavljanjem oprostitve plačila najemnine sprejel pravilnik, ki je začel veljati 9. 7. 2020 in vsebuje obrazec, na katerem se odda vlogo za uveljavljanje te pravice. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Vsebina je bila posodobljena 20. 7. 2020.

Oddelek za pravne zadeve Zdravniške zbornice Slovenije