Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

ZEVA 2018 – 25. simpozij zdravniških zbornic srednje in vzhodne Evrope

27.09.2018 16:39

Praga - z ministrom_ (003)

V letu 2017 smo srečanje organizirali v Ljubljani >>> in ob tokratnem srečanju v Pragi je bilo prijetno slišati pohvale o tem, kako dobro je bilo vse pripravljeno lansko leto v Ljubljani. Verjemite, da je tudi po letu dni prijetno slišati takšne laskave ocene, saj smo se v zbornici res potrudili za ves program in za vse goste.

V Pragi smo se srečali v starinskem hotelu Esplanade, kjer so ravno v času našega simpozija snemali film. Tako se ni dalo izogniti stalnim srečanjem s filmarji, potrebnim umikanjem in čakanjem, da smo prišli iz Zlate sobe, kjer smo imeli strokovno delo.

Praga minister (003)

Prvi dan se nam je pridružil češki minister za zdravje gospod Adam Vojtěch. Zanimivo je bilo, da je ostal z nami ves dopoldan, saj ga je zelo zanimalo, kako imamo urejen dostop do trga dela za zdravnike iz tretjih držav. Na Češkem so to v veliki večini zdravniki iz Ukrajine, v drugih državah pa prav tako zaznavajo migracije zdravnikov, praviloma v obeh smereh – torej v in iz države. Dokler je to v okviru EU, tečejo selitve dokaj predvidljivo, pri zdravnikih iz tretjih držav pa vsaka država išče svoje rešitve – ki pa resnici na ljubo niso vedno v korist pacientov. Zaradi ogromnih razlik smo se odločili sprejeti sicer neobvezujoča priporočila >>>, s katerimi bi v bližnji prihodnosti nekako izenačili potrebne pogoje. To glavno temo je vodil dr. Milan Kubek, predsednik Češke zdravniške zbornice.

Prevod praške izjava o dostopu zdravnikov iz tretjih držav do trga dela je  dostopen tukaj >>>>

Praga 2018 ZČT (003)

Drugo glavno temo je vodil Aleš Buriánek, namestnik vodje pravne službe Češke zdravniške zbornice, in je bila namenjena disciplinskim ukrepom proti zdravnikom. Spet so se pokazale ogromne razlike med zbornicami in tudi nekaj podobnosti, predvsem iz držav, nastalih na ozemlju bivše Jugoslavije. Že pri osnovnem vprašanju, kdo lahko zdravniku ob ugotovitvi hudih kršitev odvzame licenco, je bilo več različnih odgovorov. Ponekod so to zbornice, drugje redna sodišča. Različnost je tudi v tem, ali se v primeru obravnave istega zdravnika na rednih sodiščih postopek na sodišču (razsodišču, častnem razsodišču) ustavi ali se ne glede na razplet tam izpelje do konca.

Raznolikost je bilo zaznati tudi ob tretji temi, ko smo govorili o oglaševanju zdravniških storitev. Zanimivo je, da je razprava kmalu zašla na področje zdravilstva in seveda je sledila ugotovitev, da tudi to področje ni urejeno oz. da so pravne ureditve praktično neprimerljive. Smo pa dosegli neko stopnjo soglasja o tem, da je zdravnikom treba dopustiti možnost, da se ukvarjajo tudi s tradicionalno, komplementarno in alternativno medicino.

Zadnjo temo je vodil Domen Podnar iz nemške zdravniške zbornice. Govorili smo o t. i. »task shifting«, kakor se poimenuje prizadevanja drugih poklicnih skupin v zdravstvu, da bi prevzemale kompetence zdravnikov. V skoraj vseh državah vzhodne Evrope ugotavljamo, da politika podpira te trende z namenom poceniti zdravstvo in povečati dostop do zdravstvenih storitev. Vse zdravniške zbornice pa opozarjamo, da ta proces poteka brez jasnega prevzemanja odgovornosti. Odločevalcem ni (ali pa noče biti) jasno, da smo le zdravniki (in zobozdravniki) usposobljeni za diagnostiko in odločanje o najbolj primerni obliki zdravljenja in le naš poklic tudi po zakonski plati prevzema polno (tudi kazensko) odgovornost za morebitne strokovne napake.

Naslednje srečanje ZEVA bo septembra drugo leto v Budimpešti, o izbranih temah pa se bomo dogovorili na kongresu nemške zdravniške zbornice, ki bo naslednjega maja v Münstru. Povedati je treba še, da je nemška zdravniška zbornica pokroviteljica srečanj ZEVA in več zbornicam tudi pomaga pri njihovih začetnih korakih.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica