Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pravno pojasnilo glede uveljavitve bele napotnice

24.12.2014 14:43

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je presenetil z odločitvijo, da je uveljavitev bele napotnice odložena. Hkrati s tem so pojasnili, da velja isti režim kot do sedaj, torej zasebne ambulante lahko bolnike na sekundarni nivo napotujejo s »katerimkoli papirjem«.

Takšna ureditev velja vse od sprejetja odločbe Ustavnega sodišča RS št. U-I-125/97 z dne 24.6.1998, vendar pa se je v praksi pokazalo, da sistem napotitev, pri katerem vsaka samoplačniška ambulanta bolnike na sekundarni nivo napotuje s »katerimkoli papirjem«, ne deluje. Zato je Zdravniška zbornica letos jeseni oblikovala enotni obrazec bele napotnice, ZZZS pa je oblikoval navodila glede njene uporabe. Naš skupni cilj je bil, poleg poenotenja obrazca, doseči tudi dobro informiranost vseh izvajalcev s pravicami pacientov, ki jim pripadajo na podlagi bele napotnice. Zaradi večje medijske izpostavljenosti projekta je bilo oboje v zadnjih tednih tudi doseženo.

Glede na razlago ZZZS-ja, da lahko zasebne ambulante zavarovance na sekundarni nivo še naprej napotujejo s »katerimkoli papirjem«, svetujemo, da uporabljate belo napotnico Zdravniške zbornice. Gre namreč za enotni obrazec, ki je med izvajalci, in v splošni javnosti, že dobro poznan, s čimer se bodo vaši bolniki izognili številnim nevšečnostim, do katerih lahko sicer pride ob oblikovanju lastnih napotnic (oz. dopisov), ki ostalim izvajalcem niso poznane.

Daljše pojasnilo glede uveljavitve bele napotnice lahko najdete v dopisu, ki smo ga naslovili na ZZZS, Ministrstvo za zdravje in zastopnike pacientovih pravic.

Peter Renčel, univ. dipl. prav.