Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Resnica o aferi SI

sep. 10, 2020, 13:16 pop. by Petja Kos
Kdo se neodgovorno igra z generacijami mladih slovenskih zdravnikov?

Kratica SI v našem primeru pomeni strokovni izpit, zadnji preizkus znanja na meji med sekundarijem in zdravnikom. Pomeni tudi, da država, bolj točno ministrstvo za zdravje, diplomantu medicinske fakultete po opravljenem obveznem delu sekundariata prizna usposobljenost za poklic »zdravnik« in mu s tem odpre možnost vključitve v specializacijo.
Mladi zdravniki se tudi po zaslugi odlično pripravljenih in izvedenih strokovnih izpitov vse bolj zavedajo, kako pomembno je znanje, ki ga pridobijo v času sekundariata. Izvajalci strokovnih izpitov, vsi po vrsti izjemni in mednarodno certificirani specialisti, so v minulih dveh letih izkazali veliko stopnjo strokovnosti, entuziazma in kolegialnosti, za kar jim v imenu zdravniške zbornice izrekam javno zahvalo. Zdaj pa se je njihovo delo na tem področju prekinilo. Zakaj?
Prenova strokovnih izpitov za zdravnike je v letu 2018 prinesla preboj na tem področju.

Pripravljena je bila vsem dostopna strokovna literatura (Kompendij pripravništva za poklic zdravnika) in poenoten način ocenjevanja ob jasnem zavedanju, da le tako opravljen izpit daje garancijo za določeno stopnjo znanja. Sprememba v letu 2018 je pomenila tudi, da se medicinski del izpita opravlja v prostorih zdravniške zbornice na aparaturah, ki jih je zbornica kupila iz lastnih sredstev prav za ta namen. Oboje je bilo za izvedbo strokovnih izpitov v brezplačni uporabi, čeprav je uradni izvajalec izpitov ministrstvo za zdravje, ki tudi podeljuje potrdila. O tem sodelovanju je bil sklenjen dogovor med zdravniško zbornico in ministrstvom, ki pa ga je ministrstvo junija letos iz nam neznanih razlogov preklicalo in se dogovorilo za izvajanje strokovnih izpitov z ljubljanskim UKC.

Vodstvo zdravniške zbornice si je 1. julija dobesedno »izborilo« izvajanje SI v času do javnega razpisa specializacij, potem pa naj bi se – v drugi polovici avgusta –  sestali z odgovornimi z ministrstva zaradi dogovora o tem, kako naprej. Težko pričakovanega vabila za sestanek nismo prejeli, namesto tega le skopo sporočilo, da bodo predlagali nov termin sestanka, predvidoma po prvih strokovnih izpitih, izvedenih v UKC. Več >>> 

Čeprav od ministrstva doslej nismo dobili nobenega pojasnila o razlogih za tako radikalen ukrep, smo postali pozorni na omembo »preiskave NPU«. NPU je Nacionalni preiskovalni urad, namenjen preiskavi najtežjih kriminalnih dejanj. Kaj bi to lahko bilo v zvezi z izvajanjem SI, si ne znamo predstavljati, zato smo na NPU naslovili dopis z vprašanjem, ali ta informacija drži. V času pisanja tega uvodnika odgovora še nimamo.

Ko smo 1. septembra dokončno izvedeli, da se bodo strokovni izpiti izvajali v ljubljanskem UKC, nas je – predvsem zaradi odgovornosti do mladih zdravnikov – zanimalo, kako bodo ti izpiti potekali, kakšna bo njihova vsebina, kdo bodo člani komisije, kje se bo vse skupaj dogajalo … Med mladimi zdravniki, kandidati za strokovni izpit, je začel naraščati nemir. Deset dni pred predvidenim datumom izpita odgovorov na svoja vprašanja niso dobili ne oni ne mi na zdravniški zbornici. Da bi jim olajšali predizpitno napetost, sem se obrnila na prof. dr. Vesno Novak Janković, ki je prevzela organizacijo izvedbe SI v UKC Ljubljana. Včeraj zvečer je odgovorne na ministrstvu in tudi mene obvestila, da iz osebnih razlogov odstopa od predvidene funkcije.

Zgodba o strokovnih izpitih se nadaljuje. Meni je znan le tisti del, v katerem kompetentni in prizadevni izpraševalci izjavljajo, da so pripravljeni sodelovati le pod pogoji, kot so bili v minulih dveh letih v okviru zdravniške zbornice. Na seznamu izpraševalcev je tako »ostalo« le malo kompetentnih izpraševalcev, ki se lahko izkažejo s certifikati in potrebnimi znanji za izvajanje tako zahtevnega preverjanja znanja … Vsi ti se bojijo, da bo to povzročilo strm padec kakovosti izpitov, kar se bo posledično odrazilo na naslednjih generacijah mladih zdravnikov. Hkrati pa je takšna odločitev ministrstva vpletenim zdravnikom jasen znak, da se s kakovostnim delom nikamor ne pride, in vodi do ogorčenosti med tistimi, ki so žrtvovali ure in ure za sestavljanje vprašanj in priprave na izvedbo strokovnih izpitov.
Imamo torej veliko vprašanj, ki so ostala brez odgovorov. Ali naj o njih ugibamo? Zdravniška zbornica zato od ministrstva zahteva takojšnje odgovore na vprašanja, ki so jih postavili mladi zdravniki:

  • Ali bo struktura izpita ostala takšna kot do sedaj? Lahko pričakujemo pisni, praktični in ustni del?
  • Ali bo izpit izveden na določen datum in kdaj lahko pričakujemo, da bomo z izpitom zaključili? Nekateri z izbirnim delom sekundariata pričenjamo že 1. 10. in to je za nas ključen podatek.
  • Ali je komisija za izpit že sestavljena in če je tako, kdo jo sestavlja?
  • Ali osnovna literatura za izpit ostaja Kompendij pripravništva za poklic zdravnik (2018) ali je pri tem prišlo do kakšnih sprememb?
  • Če je pri strukturi izpita prišlo do sprememb, nas zanima tudi, ali imamo možnost izvajanja izpita po starih določbah, kakor je bilo omogočeno pripravnikom leta 2018, ko je prišlo do zadnje spremembe pri izvajalcih in samem izvajanju strokovnega izpita.

Ko bomo odgovore z ministrstva prejeli, jih bomo takoj objavili na naši spletni strani.

Do takrat pa se javno sprašujemo, ali nam korona kriza ni dala dovolj jasno videti, kako pomembni so dobri zdravniki za preživetje naroda???

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica
in skupina vrhunskih zdravnikov – izpraševalcev s področij urgentne medicine za strokovni izpit

Koledar dogodkov



Plačevanje članarine

Zbornica želi preiti na skrbno in okolju prijazno poslovanje, zato stremi k zmanjšanju papirnega poslovanja. S tem namenom prosi vse člane, ki še vedno prejemajo položnice na svoj naslov, da se odločijo za enega od naslednjih načinov plačila članarine preko:

  • delodajalca (ta način uredite pri svojem delodajalcu),
  • SEPA direktne bremenitve (obrazec SEPA direktna bremenitev za fizične osebe in obrazec B2B za pravne osebe),
  • Hal mBills telefonske aplikacije (http://www.mbills.si/),
  • e-računa, ki ga prejmete v svojo spletno banko, kar uredite v svoji spletni banki,
  • računa, ki ga v pdf obliki prejmete na elektronski naslov (sporočite na: racunovodstvo@zzs-mcs.si).

Dogaja se

Predstavitev kandidatke za predsednico zbornice
Delavnica: Digitalna komunikacija s člani ZZS
Klinični izzivi v antikoagulacijski ambulanti

Iskalnik zdravnikov z veljavnimi licencami

Učni portal ZZS

Zbornica vzpostavlja učni portal za svoje člane.

  • Zborniki in publikacije so objavljeni tukaj>>>.
  • Posnetke nekaterih dogodkov najdete tukaj>>>.

 

Specializacije

Podstran specializacij je namenjen pregledu tekočih razpisov specializacij, pregledu vsebine posameznih specializacij ter z njimi povezanih dokumentov in seznamov glavnih mentorjev, koordinatorjev ipd.

Preberi več

Objava vseh Izobraževanj za člane ZZS

Oglejte si celoten seznam izobraževanj, ki vam jih nudi ZZS v okviru svojih storitev. Preverite kakšni so njihovi programi in kolikšne kreditne točke za udeležbo.

Preberi več

Navodila za organizatorje izobraževanj

Postopek za dodelitev kreditnih točk.

 

Preberi več

e-poslovanje z ZZS - SPLETNI OBRAZCI

Navodila za odprtje "Varnega elektronskega predala - VEP" in povezave do vlog ter obrazcev za oddajo preko VEP ali spletnega portala ZZS.

Več

Spremljajte nas na YouTube

Vabljeni k ogledu vseh posnetkov novinarskih konferenc, izjav za medije in drugih dogodkov na zbornici. 

Povezava

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti

Informacije in vsebine najdete na: www.prepoznajnasilje.si

- pripomočki in obrazci
- izobraževalne vsebine
- kontakti za pomoč žrtvam

Preberi več

Slovensko zdravniško športno društvo Medicus

Vabljeni k ogledu spletnih strani SZŠD Medicus in udeležbi na športne dogodke.

Preberi več


V primeru težav ali vprašanj v vezi zborničnih aplikacij nas kontaktirajte na: Podpora.