Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Obrnimo voz v pravo smer

jun. 11, 2020, 10:45 dop. by Petja Kos
Strokovni nadzori, ki jih kot javno pooblastilo izvaja zdravniška zbornica, niso namenjeni iskanju dokazov oziroma krivde za potrebe policije in tožilstva, temveč zagotavljanju večje kakovosti dela in s tem večje varnosti pacientov.

Strokovni nadzori, ki jih kot javno pooblastilo izvaja zdravniška zbornica, niso namenjeni iskanju dokazov oziroma krivde za potrebe policije in tožilstva, temveč zagotavljanju večje kakovosti dela in s tem večje varnosti pacientov.

Pred poslanci državnega zbora in pred celotno slovensko javnostjo so se na seji odborov v državnem zboru v torek, 9. junija, na ogled postavile slabosti sedanje ureditve domske oskrbe za bolne starostnike, ki ne morejo več živeti v svojem domačem okolju. Seja je bila sklicana po medijskih objavah o domnevno napačnem ravnanju kolegov v nekaterih domovih v času epidemije. Vse v dobro premišljenem scenariju, v katerem ni bilo mesta za zdravniško zbornico, saj na sejo sprva ni bila povabljena.

Mnogi kolegi so me opozarjali, da bi zdravniška zbornica lahko v medijih oblatene zdravnike zaščitila že takoj po objavi »obtožb«. Vendar takrat, v sredini maja, zdravniška zbornica ni imela nobenih podatkov, ne dokumentov, niti nobenih v medijih prikazanih obrazcev ali priporočil, niti ni sodelovala pri izbiri koordinatorjev. Še več, zdravniška zbornica ni bila niti med naslovniki večine navodil o organizaciji dela v DSO, ne glede na to, od kod so bila posredovana (od MZ, NIJZ, RSK, strokovnih združenj in drugih).

Zato sem že 17. maja 2020 državni sekretarki dr. Tini Bregant predlagala, da se odredi sistemski nadzor po Zakonu o zdravstveni dejavnosti (82. člen), saj lahko le na podlagi ugotovitev dejanskega stanja podamo verodostojno mnenje, ki bo zdržalo tudi napade s strani javnosti in politike. To je tudi edini način, da pridemo do jasnih odgovorov na številna vprašanja, ki se pojavljajo ne samo v javnosti, temveč tudi znotraj medicinske stroke. Kljub hudim očitkom, ki so se pojavili v javnosti, do danes na zdravniško zbornico ni prišla niti ena prijava suma napačnega ravnanja zdravnikov.

Žal minister Tomaž Gantar ni sledil mojemu predlogu in je dan po oddaji Tarča, v petek, 5. junija, podal zahtevo za takojšnji izredni strokovni nadzor, ki naj bi ga opravili skupaj z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezo strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (v nadaljevanju: Zbornica – Zveza). Še isti dan smo ministra prosili za pojasnilo oz. navedbo razlogov za to, da ni bil odrejen sistemski nadzor. Odgovora do danes nismo dobili.

Vodstvi Zdravniške zbornice Slovenije ter Zbornice – Zveze sta na skupnem sestanku 10. junija analizirali možnosti za izvedbo nadzora in se strinjali, da nasprotujeta izvedbi izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem, saj namen, ki ga zasleduje ministrstvo z uvedbo nadzora, ne more biti izpolnjen s strokovnim nadzorom s svetovanjem. Ta je namreč skladno s prvim odstavkom 78. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti namenjen zgolj nadzoru nad strokovnostjo, kakovostjo in varnostjo dela pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ne pa tudi ugotavljanju pravilnosti organizacije obravnave oskrbovancev v času trajanja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

Zbornici zato predlagata, da ministrstvo prekliče svojo zahtevo za izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem nad 11 izvajalci zdravstvene oskrbe v domovih za starejše ter za te primere uvede sistemski nadzor iz 82. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta namreč omogoča obravnavo nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa ali nepravilnosti v zvezi s kakovostjo in varnostjo dela zdravstvenih delavcev, zdravstvenih sodelavcev ali zdravstvenih storitev pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti.

Ob omembi strokovnih nadzorov pa ponovno poudarjam, da strokovni nadzori, ki jih kot javno pooblastilo izvaja zdravniška zbornica, niso namenjeni iskanju dokazov oziroma krivde za potrebe policije in tožilstva, temveč zagotavljanju večje kakovosti dela in s tem večje varnosti pacientov.

Zdaj je čas za pregled dogajanja v času epidemije, čas, da strokovnjaki ugotovijo, kaj je delovalo in kaj ni, kaj bi bilo treba izboljšati in kaj ukiniti. To, kar potrebujemo, so jasni in učinkoviti državni načrti, po katerih se bo lahko v najkrajšem obdobju vzpostavilo delovanje zdravstva v izrednih razmerah. Vse drugo obračunavanje služi le namenu, kot ga ima »blatilni stroj«. 

Zdravniki in zobozdravniki si v okviru Zdravniške zbornice Slovenije in tudi v vseh drugih strokovnih združenjih dejavno prizadevamo za izboljšanje kakovosti in varnosti našega dela. Pri teh načrtih pa ves čas pogrešamo podporo in pomoč države. Le s pomočjo države, ki nam bo zagotovila ustrezno zakonodajo in sredstva za delo, bomo lahko varno vozili v pravo smer, v smer napredka in dostopnega zdravstva za vse prebivalce naše države.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica

Koledar dogodkov



Plačevanje članarine

Zbornica želi preiti na skrbno in okolju prijazno poslovanje, zato stremi k zmanjšanju papirnega poslovanja. S tem namenom prosi vse člane, ki še vedno prejemajo položnice na svoj naslov, da se odločijo za enega od naslednjih načinov plačila članarine preko:

  • delodajalca (ta način uredite pri svojem delodajalcu),
  • SEPA direktne bremenitve (obrazec SEPA direktna bremenitev za fizične osebe in obrazec B2B za pravne osebe),
  • Hal mBills telefonske aplikacije (http://www.mbills.si/),
  • e-računa, ki ga prejmete v svojo spletno banko, kar uredite v svoji spletni banki,
  • računa, ki ga v pdf obliki prejmete na elektronski naslov (sporočite na: racunovodstvo@zzs-mcs.si).

Dogaja se

Predstavitev kandidatke za predsednico zbornice
Delavnica: Digitalna komunikacija s člani ZZS
Klinični izzivi v antikoagulacijski ambulanti

Iskalnik zdravnikov z veljavnimi licencami

Učni portal ZZS

Zbornica vzpostavlja učni portal za svoje člane.

  • Zborniki in publikacije so objavljeni tukaj>>>.
  • Posnetke nekaterih dogodkov najdete tukaj>>>.

 

Specializacije

Podstran specializacij je namenjen pregledu tekočih razpisov specializacij, pregledu vsebine posameznih specializacij ter z njimi povezanih dokumentov in seznamov glavnih mentorjev, koordinatorjev ipd.

Preberi več

Objava vseh Izobraževanj za člane ZZS

Oglejte si celoten seznam izobraževanj, ki vam jih nudi ZZS v okviru svojih storitev. Preverite kakšni so njihovi programi in kolikšne kreditne točke za udeležbo.

Preberi več

Navodila za organizatorje izobraževanj

Postopek za dodelitev kreditnih točk.

 

Preberi več

e-poslovanje z ZZS - SPLETNI OBRAZCI

Navodila za odprtje "Varnega elektronskega predala - VEP" in povezave do vlog ter obrazcev za oddajo preko VEP ali spletnega portala ZZS.

Več

Spremljajte nas na YouTube

Vabljeni k ogledu vseh posnetkov novinarskih konferenc, izjav za medije in drugih dogodkov na zbornici. 

Povezava

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti

Informacije in vsebine najdete na: www.prepoznajnasilje.si

- pripomočki in obrazci
- izobraževalne vsebine
- kontakti za pomoč žrtvam

Preberi več

Slovensko zdravniško športno društvo Medicus

Vabljeni k ogledu spletnih strani SZŠD Medicus in udeležbi na športne dogodke.

Preberi več


V primeru težav ali vprašanj v vezi zborničnih aplikacij nas kontaktirajte na: Podpora.