Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Dobra energija

jan. 23, 2020, 11:04 dop. by Petja Kos
Danes si delovanja zdravstvenega sistema ne moremo več predstavljati brez zdravnic, ki delajo tudi v najbolj zahtevnih specializacijah in na res težkih delovnih mestih. Brez dobre energije, ki jo skupaj z moškimi kolegi zdravnice vnašamo v naše delo, bi naš zdravstveni sistem deloval še teže.

Dobra energija – tako se imenuje center za starejše v Zdravstvenem domu Radeče, kamor so me povabili na prireditev, na kateri so poudarili pomen nagrade za dobro in učinkovito ravnanje z ljudmi pri njihovem delu. Nagrado so prejeli v kategoriji javni in neprofitni sektor na HRM-konferenci, veselje pa podoživeli s krajani. In res, dobro energijo je začutiti takoj ob vstopu v sicer majhen zdravstveni dom, ki pa je v zadnjem letu in pol naredil velik korak v sodelovanju z okoliškim prebivalstvom. Dobra energija je značilna tudi za zdravnike in zobozdravnike, ki svoj poklic opravljajo predano, z velikim občutkom za potrebe ljudi. Na prireditvi so podelili nagrado ambasador srčnosti lokalnemu, zdaj že upokojenemu zdravniku dr. Zvonku Rugoletu, ki je prišel delat v Radeče z rojstnega Visa. Nagradili so tudi prostovoljce, ki oživljajo in ohranjajo vrednote neposredne medčloveške pomoči. Zbrane je nagovorila Sara Isaković, naša odlična plavalka in dobitnica olimpijske medalje. Dvorana je zavibrirala od dobre energije, ki jo je sprožila imenitna govornica, in tudi meni ni bilo težko nadaljevati nagovora v tem smislu. K dobremu vzdušju pa so prispevali pevci skupine Lavrencij. Spomin na dogodek, napolnjen z dobro energijo, me spremlja že nekaj dni … Ko bi bilo le več takih, tudi za zdravstveni sistem prijetnih novic.

Dobra energija je zavela tudi med študenti medicine leta 1847 v Geneva Medical College v New Yorku, kjer je vseh 150 takratnih študentov, samih moških, dalo priložnost za študij medicine Elizabeth Blackwell, ki je kot prva zdravnica v Združenih državah Amerike diplomirala na današnji dan leta 1849. Če ji moški kolegi študenti z glasovanjem (vsi so bili »za«) ne bi dali dovoljenja, bi bil dan diplomiranja prve zdravnice v ZDA … mnogo pozneje. Prva slovenska zdravnica Eleonora Jenko (1879–1959), poročena Groyer, je promovirala na Ženskem medicinskem inštitutu v Sankt Peterburgu 14. februarja 1907. V Rusiji je študirala, ker takrat ženskam v Avstro-Ogrski vpis na gimnazijo in na univerzo ni bil dovoljen.

Danes si delovanja zdravstvenega sistema ne moremo več predstavljati brez zdravnic, ki delajo tudi v najbolj zahtevnih specializacijah in na res težkih delovnih mestih. Brez dobre energije, ki jo skupaj z moškimi kolegi zdravnice vnašamo v naše delo, bi naš zdravstveni sistem deloval še teže. Le da te dobre energije počasi zmanjkuje, saj jo porabljamo, dotoka sveže dobre energije pa ni. Pobude in spodbude, ki jih za izboljšanje delovanja zdravstvenega sistema predlagamo zdravniška združenja in zdravniki posamezniki, so praviloma deležne ignorance in nasprotovanja. To slednje je pravzaprav dobro, saj nam je tako dana priložnost, da svoj pogled na reševanje zadev lahko pojasnjujemo javnosti, tako strokovni kot splošni. In ko se bo tudi širša javnost začela ukvarjati z reševanjem problematike zdravstva, se ne bomo ustavljali ob čisto političnem vprašanju dopolnilnega zavarovanja, temveč ob tem, kako zdravnikom in zobozdravnikom omogočati takšne pogoje dela, da ne bodo imeli razlogov za odhod v tujino.

Od politike in politikov zato pričakujem več dobre energije in sodelovanja. Želim si, da bi tudi zdravnike in zobozdravnike povabili k soustvarjanju sistema, ki bo že v bližnji prihodnosti mlade prepričal, da je vredno ostati v Sloveniji. Želim si, da bi politiki in odločevalci sprevideli, da omejevanje in nadzorovanje ter kaznovanje zdravnikov ni prava smer. Da bomo dobro energijo začutili predvsem skozi dobronamerne ukrepe in spremembo zakonodaje, ki bo ukinila nesmiselne ovire za naše delo.

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica

Koledar dogodkov



Plačevanje članarine

Zbornica želi preiti na skrbno in okolju prijazno poslovanje, zato stremi k zmanjšanju papirnega poslovanja. S tem namenom prosi vse člane, ki še vedno prejemajo položnice na svoj naslov, da se odločijo za enega od naslednjih načinov plačila članarine preko:

  • delodajalca (ta način uredite pri svojem delodajalcu),
  • SEPA direktne bremenitve (obrazec SEPA direktna bremenitev za fizične osebe in obrazec B2B za pravne osebe),
  • Hal mBills telefonske aplikacije (http://www.mbills.si/),
  • e-računa, ki ga prejmete v svojo spletno banko, kar uredite v svoji spletni banki,
  • računa, ki ga v pdf obliki prejmete na elektronski naslov (sporočite na: racunovodstvo@zzs-mcs.si).

Dogaja se

Delavnica: Digitalna komunikacija s člani ZZS
Klinični izzivi v antikoagulacijski ambulanti
Dobro vzdušje na delovnem mestu - delavnica reševanja konfliktov

Iskalnik zdravnikov z veljavnimi licencami

Učni portal ZZS

Zbornica vzpostavlja učni portal za svoje člane.

  • Zborniki in publikacije so objavljeni tukaj>>>.
  • Posnetke nekaterih dogodkov najdete tukaj>>>.

 

Specializacije

Podstran specializacij je namenjen pregledu tekočih razpisov specializacij, pregledu vsebine posameznih specializacij ter z njimi povezanih dokumentov in seznamov glavnih mentorjev, koordinatorjev ipd.

Preberi več

Objava vseh Izobraževanj za člane ZZS

Oglejte si celoten seznam izobraževanj, ki vam jih nudi ZZS v okviru svojih storitev. Preverite kakšni so njihovi programi in kolikšne kreditne točke za udeležbo.

Preberi več

Navodila za organizatorje izobraževanj

Postopek za dodelitev kreditnih točk.

 

Preberi več

e-poslovanje z ZZS - SPLETNI OBRAZCI

Navodila za odprtje "Varnega elektronskega predala - VEP" in povezave do vlog ter obrazcev za oddajo preko VEP ali spletnega portala ZZS.

Več

Spremljajte nas na YouTube

Vabljeni k ogledu vseh posnetkov novinarskih konferenc, izjav za medije in drugih dogodkov na zbornici. 

Povezava

Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti

Informacije in vsebine najdete na: www.prepoznajnasilje.si

- pripomočki in obrazci
- izobraževalne vsebine
- kontakti za pomoč žrtvam

Preberi več

Slovensko zdravniško športno društvo Medicus

Vabljeni k ogledu spletnih strani SZŠD Medicus in udeležbi na športne dogodke.

Preberi več


V primeru težav ali vprašanj v vezi zborničnih aplikacij nas kontaktirajte na: Podpora.